Successos

Els Mossos sospiten que el 10% de les deixalleries col·laboren amb els lladres de coure

El 30% dels detinguts per sostreure aquest metall tenen més de 10 antecedents

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra tenen identificades unes 300 empreses, la majoria legals i amb totes les llicències en ordre, que es dediquen a la gestió dels residus vinculats al ferro i al coure. La gran majoria, en paraules del comissari de la policia Rafel Comas, són "serioses i col·laborades". Ara bé, hi ha un 10% d'aquestes deixalleries (una trentena) que els Mossos sospiten que estan aliades amb els lladres de coure i compren el metall que s'extreu il·legalment de les vies del tren (com va passar el diumenge d'eleccions a Montcada Bifurcació) o d'altres infraestructures i propietats. Són empreses que "obstaculitzen" la tasca policial, no entreguen els registres de tot el coure que compren (sobre el paper, s'han d'enviar cada setmana) o no es deixen fer inspeccions. "Tenim un problema amb aquest 10% d'empreses", ha reconegut el comissari Comas.

De la mateixa manera que és clau enxampar les bandes que roben coure, ho és tant o més atrapar les empreses que el reben, el tracten i el col·loquen, normalment, a l'estranger. Aquest any els Mossos ja han fet 172 inspeccions (més d'una al dia) i el 17% han acabat en sancions. Unes multes, però, que són econòmiques i no passen dels 600 euros. Per això, Comas ha advocat per impulsar mesures legislatives que penalitzin més els lladres, ja que ara un robatori de coure es considera un furt, i que també castiguin més les empreses que els segueixen el joc.

Cargando
No hay anuncios

El coure, en paraules del comissari dels Mossos d'aquest dijous en roda de premsa, "és un problema que ha vingut per quedar-se". Si el preu puja, i ho està fent, els robatoris també. Tal com va avançar l'ARA, en l'últim any hi ha hagut 16 incidents al dia relacionats amb el coure. Són 5.885 incidents del maig del 2023 a l'abril del 2024. Tot i això, en el mateix període un any abans aquesta xifra va arribar als 7.162. A més, aquests són delictes difícils de perseguir: l'índex de resolució dels robatoris voreja el 10%.

Cargando
No hay anuncios

Intensificació

Tot plegat ha provocat que la policia catalana hagi elevat a nivell 2 sobre 3 l'alerta al programa específic per fer front als robatoris de coure. Des del febrer ja estaven en aquest nivell les regions policials metropolitanes i la de Tarragona. Ara s'eleva a tot Catalunya. Això voldrà dir més inspeccions a empreses, més patrullatge en entorns ferroviaris, l'entrada en joc dels drons i més controls als polígons i en certs punts clau del territori. A més, Comas ha explicat que parlaran amb la Fiscalia per aconseguir ordres d'allunyament dels lladres respecte a les instal·lacions ferroviàries i les empreses. També milloraran, ha dit, la comunicació amb els operadors de trens.

Cargando
No hay anuncios

De fet, del total de robatoris de coure, al voltant del 3% tenen lloc a les vies del tren, tot i que l'impacte és molt elevat perquè gairebé la meitat afecten la mobilitat de moltes persones. A més, les sostraccions en aquest àmbit creixen, sobretot a Adif: han augmentat un 31% entre el maig del 2023 i l'abril del 2024 respecte al mateix període d'un any abans. També pugen les detencions (un 18%) i els Mossos esperen que encara pugin més ara que augmentaran el patrullatge.

Cargando
No hay anuncios

El comissari Comas, amb tot, ha volgut rebaixar el to amb el govern espanyol després dels retrets creuats pel robatori de Montcada i ha dit que Adif no és el "culpable" de patir sostraccions, sinó la "víctima". Sigui com sigui, els Mossos apunten que el del coure és un conflicte "transversal" i hi ha d'haver altres mesures més enllà de l'actuació policial. Una és impulsar reformes del Codi Penal, però també aposten per millorar la seguretat de les instal·lacions ferroviàries i la traçabilitat del coure. És a dir, que sigui més fàcil per a les deixalleries identificar d'on ve el metall.

Multireincidents

El comissari Comas també ha fet un retrat robot dels lladres de coure. I el resum és que la majoria són persones reincidents que viuen del metall i, deixant de banda alguns grups criminals que tenen identificats, roben petites quantitats de llocs accessibles. Per exemple, el 75% dels detinguts tenen antecedents. I encara més: un 30% d'aquests acumulen més de 10 detencions. Més que reincidents, són multireincidents. Amb la voluntat d'enxampar-los, l'últim any els Mossos han fet un 77% més d'hores de patrullatge, un 38% de controls policials i un 74% més d'identificacions. Ara que el pla específic per al metall ha pujat a tot Catalunya, s'espera que aquestes dades encara augmentin més.