Successos

Els Mossos van detectar 189 casos vinculats a la radicalització violenta a Catalunya el 2023

En el 78% dels casos s'atura el procés de radicalització en els sis primers mesos des de la seva detecció

Els Mossos d'Esquadra detenen una persona al carrer Viladomat en el marc de l'operació antijihadista  que estan portant a terme aquest dimarts
ARA
15/08/2024
2 min

BarcelonaQuan estan a punt de complir-se set anys dels atemptats del 17-A, els Mossos d'Esquadra han fet públiques aquest dijous les dades de seguiment de casos vinculats a la radicalització violenta a Catalunya el 2023. Unes xifres que detallen que durant tot l'any passat la policia catalana va fer seguiment de 189 casos vinculats a la radicalització violenta, un 8% més que el 2022. D'aquests 189 casos detectats, un 62% estan vinculats a extremismes violents d'àmbit jihadista, un 13% a la ultradreta i un 4% a altres etiologies.

Segons el comunicat difós aquest dijous pels Mossos, els mecanismes d'intervenció sobre els casos detectats van permetre que en el 78% dels casos s'aturés un possible procés de radicalització en els primers sis mesos des de la seva detecció, i en un 15% es van revertir abans d'un any. En general, l'abordatge multiagència aconsegueix que únicament el 7% dels casos detectats s'allarguin més enllà d'un any.

Així doncs, la gran majoria d'aquestes deteccions es van produir en estadis "incipients", per la qual cosa amb una intervenció educativa o assistencial aquests processos de radicalització violenta no van evolucionar cap a la violència, segons expliquen els Mossos. Cada cas conegut es va avaluar de manera individualitzada. Les aproximacions es van dur a terme, en funció de cada situació, des del vessant educatiu, policial, de derivació a serveis socials o de la protecció a la infància i l'adolescència i d'accions d'intervenció accessòria. Per als casos més greus, en què hi havia indicis delictius, es van fer investigacions judicialitzades.

6.100 nous professionals implicats en la prevenció

El cos de Mossos d'Esquadra ha format 6.115 professionals per abordar la comprensió dels processos de radicalització violenta, quins riscos suposen i com es poden detectar i aplicar mecanismes d'intervenció cas per cas. Aquesta xifra suposa un augment del 20% respecte al 2022, quan van rebre aquesta formació 5.094 persones, i deriva de l'impuls en altres àmbits del programa de prevenció de radicalitzacions violentes (#PREV) de la policia catalana.

Durant l'any 2023, els Mossos d'Esquadra van dur a terme 205 jornades de formació dirigides a treballadors de l'àmbit penitenciari, agents rurals, mestres de la comunitat educativa, professionals de protecció de la infància i la joventut, representants de comunitats religioses, mossos d'esquadra, policies locals i treballadors de serveis socials.

En el global de l'any passat, els Mossos d'Esquadra van dur a terme 137 reunions de coordinació entre departaments amb policies locals, reunions regionals, taules centrals de treball i, majoritàriament, juntes territorials d'avaluació i seguiment. Aquestes reunions neixen de la voluntat del #PREV d'avaluar continuadament el seu funcionament i actualitzar els seus programes amb diferents projectes de millora.

stats