Successos

Els Mossos rescaten un familiar del pistoler de Girona, amenaçat per l'altre clan

Sindicats policials retreuen l'actuació dels Mossos durant les destrosses d'habitatges i exigeixen explicacions al conseller Joan Ignasi Elena

ARA
3 min
Agents dels Mossos davant del barri de Font de la Pòlvora de Girona

BarcelonaNou episodi violent vinculat al doble crim del barri de la Font de la Pólvora de Girona. Aquest diumenge de matinada els Mossos d’Esquadra han hagut de rescatar i protegir un familiar del pistoler, encara en cerca i captura, per les amenaces que havia rebut de l’entorn de les dues víctimes mortals quan intentava accedir al seu domicili del barri. Segons ha avançat El País, l’home s’havia desplaçat a recollir algunes pertinences de casa seva, un dels domicilis que el clan va destrossar com a part de la seva revenja. 

Quan l’home hi va arribar, el van sorprendre els familiars de les víctimes, que el van arribar a retenir i amenaçar de mort. Fonts policials informen que finalment va aconseguir demanar ajuda al 112 i la policia el va dur a comissaria perquè pogués acabar de passar-hi la nit. Segons les mateixes fonts, ja se li ha buscat un espai “segur” per poder quedar-se sense que la seva vida corri perill.

Els fets es remunten a una discussió entre famílies al barri de la Font de la Pólvora de Girona que va acabar la revetlla de Sant Joan amb un tiroteig amb un subfusell i un atropellament. L'incident es va saldar amb la mort de dues persones, un home i una dona, que eren cunyats, i dues persones més, de 20 i de 12 anys, van resultar ferides greus. Els conflictes i incidents s’han succeït des de la mateixa nit dels fets, i van des de destrosses a domicilis fins a vehicles socarrimats. 

Ara bé, l’incident més multitudinari (i polèmic) va ser el de divendres al vespre, quan una comitiva de cotxes amb familiars del Juan i la Yolanda, els dos assassinats, va anar a Figueres per destrossar tres cases als barris de Sant Joan i Culubret. S'havien assabentat que eren propietat del presumpte assassí i del seu entorn. Davant els habitatges es van arribar a reunir centenars de persones amb bastons i destrals, unes 300, segons els Mossos.

La policia, que havia desplegat un dispositiu preventiu a la zona, va admetre que els implicats els van explicar “clarament” què volien fer: destrossar els habitatges com a revenja i per “restablir l’orgull dins la seva llei”. Tenint en compte que el nombre d’agents era “sensiblement inferior”, els Mossos van valorar que era millor permetre deixar-los fer que no pas enfrontar-s’hi. 

Així, els agents van permetre el pas als familiars de les víctimes mortals, avalant que aquests assaltessin davant seu els pisos. “Contenir-los hauria estat molt difícil. No podem crear un mal més greu del que volem evitar”, va justificar l’intendent Xavier Domènech, subcap dels Mossos d’Esquadra a Girona. La resposta policial a Figueres ha generat retrets i malestar entre el sindicat d’agents majoritari. 

Explicacions d'Interior

“Si 300 persones aconsegueixen doblegar el cos de Mossos és que alguna cosa ha fallat”, ha afirmat el secretari general del sindicat dels Mossos d’Esquadra SAP-FEPOL, Pere Garcia. En declaracions a Catalunya Ràdio, Garcia ha reivindicat que els desordres públics de Figueres vinculats al doble crim de Girona són “evidents”, que ha fallat “la previsió” i que de llei “només n’hi ha una” per a tots els ciutadans. “És obligació dels Mossos fer-la complir. No es pot enviar el missatge de ‘mentre no molesteu la resta, podeu anar fent’”, ha dit. 

SAP-FEPOL també ha emès un comunicat via xarxes socials en què afirma que “com a policia, el sistema ha fracassat”: “Li estem enviant un missatge delicat i perillós a la ciutadania. No podem permetre que els mossos entrin en les lògiques de la venjança”. A més de les crítiques a l’actuació policial, el sindicat també retreu al conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, i al director de la policia, Pere Ferrer, que no hagin sortit a donar explicacions després d’aquests fets i hagin deixat que fos Domènech qui assumís aquest paper. El sindicat els demana que “no amaguin el cap sota l’ala i donin explicacions públiques al cos i prenguin decisions sobre el model policial”.

Garcia ha afirmat que la “manca d’autoritat” en alguns contextos s’evidencia “de manera flagrant” episodi a episodi i ha reivindicat que Mossos “no es pot veure desbordat com s’ha vist” en fets com els de Figueres o al barri del Bon Pastor de Barcelona, quan una cinquantena de persones van intentar agredir tres lladres que volien entrar a robar en un domicili. Sobre si hi ha zones de Catalunya on els agents no poden entrar, Garcia ha respost que vol creure que no, però ha alertat que si no s’actua “de manera ferma” pot arribar a passar. 

stats