Successos

Els Mossos enxampen 'in fraganti' un desembarcament de 4 tones d'haixix a l'Ametlla de Mar

La policia catalana deté set persones i en busca almenys quatre més

3 min
Droga intervinguda a l'Ametlla de Mar.

BarcelonaMacrobatuda dels Mossos d'Esquadra contra el tràfic d'haixix. La policia catalana ha intervingut 4.000 quilograms d'aquesta droga just quan una narcollanxa els intentava introduir a Catalunya per una petita cala a l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre. Es diu cala de Port Olivet i es troba a tres quilòmetres del nucli d'aquesta població ebrenca. De fet, només s'hi arriba per camins estrets i està envoltada per boscos de pins, la qual cosa el converteix en l'escenari perfecte per a un desembarcament de droga. Però un moviment erroni d'un dels cotxes que portava els braceros, els encarregats de descarregar la droga de la llanxa i posar-la en vehicles, ho va capgirar tot. La batuda va acabar amb set detinguts d'entre 24 i 43 anys. Cinc d'ells acumulen, segons ha pogut saber l'ARA, 113 antecedents de diversos cossos policials. Sobretot, per delictes contra la salut pública i contra el patrimoni.

Eren les cinc de la matinada de diumenge passat i una patrulla de seguretat ciutadana que vigilava una urbanització de l'Ametlla de Mar per detectar possibles robatoris va veure un cotxe conduint molt de pressa. Tant, que el van seguir i li van indicar que es parés. El vehicle, però, no els va fer cas. Finalment, la patrulla va aconseguir ubicar el vehicle fugat en un pàrquing de sorra proper a la cala de Port Olivet. El motor encara estava calent, però no hi havia ningú a dins. Sí que els va semblar veure que algú corria cap a la platja i quan s'hi van acostar ho van captar tot en directe: una narcollanxa de tretze metres d'eslora amb tres motors (acostumen a tenir 300 cavalls i cadascun costa 30.000 euros) estava descarregant fardells i fardells del que semblava haixix.

En total, van ser 99 fardells amb un pes aproximat de quatre tones, un dels decomisos rècord dels últims anys. De fet, només ha estat superat per un operatiu el febrer del 2023 al port de Mataró, on es van intervenir 5.500 quilograms. En un port, però, sempre és més fàcil encerclar els delinqüents que en una cala envoltada de boscos, i quan els traficants van veure la patrulla dels Mossos van començar a córrer en direcció als pins. Van deixar perdre, però, els fardells i la llanxa, que ara està amarrada al port de l'Ametlla sota custòdia policial.

Els Mossos van activar més unitats i van encerclar tota la zona de pins i van anar tancant el cercle fins a la costa. Així van poder detenir set persones, però encara en faltarien almenys quatre per trobar, ja que en el moment del desembarcament hi havia una dotzena de persones. Ara els agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de les Terres de l'Ebre han obert una investigació per trobar els altres implicats i saber d'on venia la droga i a on es dirigia. De moment, els set detinguts ja es troben en presó preventiva després d'haver passat a disposició judicial aquest dimarts.

Rutes i rècords

Normalment, tal com va explicar l'ARA en un dossier el març d'aquest any, l'haixix ve del Marroc i es desembarca a Catalunya per acabar-lo transportant per carretera fins a Europa. L'any passat els Mossos van confiscar 17 tones d'haixix –un 140% més que el 2022–, van fer 1.338 detencions i van desmantellar 22 bandes; unes xifres rècord. En cinc anys el costo requisat a les comissaries s'enfila fins a les 45 tones, amb un valor de gairebé 100 milions d'euros. Les narcollanxes són una realitat a Catalunya i els traficants busquen cales amagades i poc transitades al llarg de tot el territori, des de l'Ebre fins al cap de Creus.

stats