Parlon nomena Trapero i fulmina Sallent al capdavant dels Mossos

Miquel Esquius serà el nou comissari en cap de la policia catalana

La Consellera Nuria Parlón durant la roda de premsa

BarcelonaEl govern de Salvador Illa comença a caminar amb els primers moviments a la conselleria d'Interior. La consellera, Núria Parlon, ha anunciat la nova estructura del departament d'Interior i Seguretat Pública, amb la qual es vol començar una "nova etapa", com ja va avançar Illa a mitjans d'agost. Un dels principals motors d'aquesta nova era serà la tornada a primera línia del major Josep Lluís Trapero, aquest cop com a director general de la policia catalana. La novetat més destacada d'aquest dilluns a la sala de premsa d'Interior, però, ha estat el cessament del fins ara comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, que serà rellevat per Miquel Esquius.

Segons Parlon, els canvis es deuen al fet que s'havia "esgotat una etapa" a la policia catalana i responen a la necessitat de "revertir la corba delictiva" a Catalunya en col·laboració amb les forces policials estatals, així com acabar amb la percepció d'inseguretat ciutadana. Més enllà de l'entrada de Trapero i Esquius, "la necessitat de nous lideratges" també ha portat Parlon a nomenar Alícia Moriana com a número dos del cos, agafant el relleu de Rosa Bosch. Amb aquests dos ascensos, la consellera estableix una cúpula més afí a Trapero que la que hi havia actualment, ja que en moltes ocasions s'havia vist Trapero i Sallent com a caps visibles de dos sectors enfrontats del cos.

Esquius i Moriana

Des de l’anunci que Trapero seria director general de la Policia, dins dels Mossos havien sonat diversos noms per rellevar Sallent. Un era el mateix Esquius, però també s'havien posat sobre la taula els noms de Moriana (que serà la nova número dos del cos), el de la comissària Cristina Manresa i també el de l’antecessor de Sallent, Josep Maria Estela.

Finalment, l'escollit ha sigut Esquius, que és al cos des del 1986 i ja havia estat comissari en cap de la mà del conseller Miquel Buch. El futur cap de la policia catalana, doncs, repeteix càrrec després d'haver assumit aquesta responsabilitat el 2018, quan Trapero va ser destituït arran de l'aplicació de l'article 155 en el marc de l'1-O. Aleshores, Esquius ja va assegurar que se sentia “hereu” d'antecessors seus en el càrrec com el mateix Trapero.

Qui fins ara era el responsable de la regió policial Metropolitana Sud és diplomat en ciències religioses i té un postgrau en planificació i gestió de la mobilitat. A més, va formar part de la primera promoció del cos de trànsit, al qual ha dedicat la major part de la seva trajectòria.

En aquest sentit, Parlon ha reivindicat l'experiència i el recorregut d'Esquius dins dels Mossos (forma part de la segona promoció de la policia catalana), i ha destacat el seu lideratge "conciliador i integrador", així com la seva bona relació amb les institucions. La consellera també ha destacat que el futur comissari en cap dels Mossos té una bona relació tant amb la judicatura com amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

D'altra banda, la mà dreta d'Esquius serà Alícia Moriana, que fins ara havia estat cap de la regió policial Central. El nom de la flamant número dos de la policia catalana va sonar aquest mateix mes d'abril quan es va presentar com a candidata per ser major del cos, competint amb Sallent per optar al rang més alt de la policia catalana. De Moriana, la consellera n'ha destacat que és un "comandament amb molta experiència" que, a més, ha sigut cap de l’Escola de Policia de Catalunya.

Trapero deixa l'uniforme

Parlon també ha agraït la feina de Pere Ferrer, fins avui director general de la Policia, que serà rellevat per Josep Lluís Trapero. Sobre el nomenament del major, la consellera ha reivindicat que té "coneixement de la seguretat i ostenta el màxim rang dins del cos". Així doncs, Trapero passarà a ser un càrrec polític del departament i ja no se'l veurà vestit amb uniforme. Ara bé, ¿l'arribada de Trapero a la direcció general afectarà la tasca de la prefectura? La consellera ho ha descartat radicalment i ha assegurat que "la independència és absoluta".

De fet, ha aclarit que la prefectura serà "l'encarregada dels operatius i dels funcionaments propis del cos dels Mossos d'Esquadra, entre elles les matèries judicials". "La independència és absoluta i el comandament del cos depèn de la prefectura que nomenarem els pròxims dies", ha conclòs per defensar la decisió.

Josep Lluís Trapero sortint de la conselleria avui a la tarda.

Divisió sindical

El portaveu de la Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (FEPOL), Toni Castejón, ha celebrat els anuncis de Parlon, ja que els Mossos venien "d'una etapa molt fosca" i els canvis són "positius". Creu que l'elecció d'Esquius com a comissari en cap és encertada, així com que "se li devia una segona oportunitat" al càrrec. Pel que fa al nou rol de Trapero, des de la FEPOL esperen que tingui en compte els sindicats i li han desitjat sort en la nova etapa. 

En canvi, la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) ha carregat contra el nou rol de Trapero: "Vam demanar la seva dimissió quan era comissari en cap i, seguint el seu tarannà, ens tocarà demanar la seva dimissió com a director", ha afirmat el seu portaveu, Albert Palacio. Creu que els canvis constants a la policia catalana perjudiquen la ciutadania i el cos i té "zero confiança" en el lideratge de Parlon al capdavant del departament.

stats