Successos

Més de quatre hores morta en un banc de plaça Catalunya

L'estat d'una dona sense llar havia passat desapercebut fins que treballadors del bus turístic han trucat al 112

3 min
El banc de la plaça Catalunya on aquest divendres ha mort una dona

BarcelonaDues motxilles de color vermell, roba esportiva i un gorro d'hivern. És l'únic que duia i l'únic que se sap de la dona sense llar que aquest divendres, com a mínim des de quarts de nou del matí, semblava dormir en un banc de la plaça Catalunya de Barcelona. Era en un dels punts més transitats per turistes i barcelonins, just davant de l'entrada d'El Corte Inglés, a tocar d'una de les parades del bus turístic i molt a prop de la boca del metro.

Durant hores ningú s'ha fixat, o a ningú li ha estranyat, que una dona de mitjana edat estigués estirada immòbil tanta estona en un punt tan cèntric. Tampoc les persones que seien al seu costat, al mateix banc, sense saber que en realitat era morta. No ha estat fins gairebé quatre hores més tard que uns treballadors de l'autobús turístic s'hi han fixat i han actuat, davant la inadvertència del formiguer de vianants.

"És trist, però no ens ha sorprès, perquè estem acostumats a veure gent dormint a la zona. Avui mateix, quan venia, hi havia una persona dormint a terra a la ronda Sant Pere", diu un dels treballadors que s'han acabat acostant a la dona. La dona estava estirada al banc almenys des de quarts de nou del matí, quan ell ha començat la jornada a la parada de l'autobús turístic. No ha estat fins gairebé les dotze del migdia que els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís que hi havia una persona morta al carrer al bell mig de Barcelona.

Al principi, els conductors també pensaven que la dona dormia, però amb el pas de les hores continuava immòbil. El fet que tingués la cara recolzada en una motxilla i les cames en una postura que els semblava incòmoda els ha fet sospitar. Un treballador explica a l'ARA que finalment s'hi ha acostat per intentar despertar-la, justament quan passava per allà una noia que s'ha ofert a ajudar-lo. "M'ha dit que era metgessa i li ha pres el pols. Llavors hem trucat al 112".

El banc de la plaça Catalunya on aquest divendres ha mort una dona.

Els Mossos no han trobat indicis de criminalitat i, a l'espera de l'autòpsia, creuen que es tracta d'una mort natural. De moment, la policia ha descartat donar cap detall més, i tampoc no ha transcendit informació sobre la identitat de la dona.

La normalitat al carrer

La policia catalana ha rebut l'avís a les 11.56 h i al cap de poca estona han tallat el pas en aquella zona de la plaça. Els cotxes patrulla, el precinte policial i la manta isotèrmica que tapava el cos han cridat l'atenció dels curiosos durant una estona, però aproximadament una hora més tard una comitiva judicial s'ha endut el cadàver i poc després tot ha tornat a la normalitat.

Només tres hores després de l'avís a emergències, el banc on durant tot el matí hi havia hagut la dona estesa tornava a estar ple de persones, algunes xerrant entre elles, d'altres mirant el mòbil, també un home amb un cotxet doble. Del que havia passat allà una estona abans només en quedava un tros de cinta policial enganxat a un fanal.

Mort a la Rambla l'agost passat

Fa poc més d'un any un cas similar al d'aquest divendres va transcendir a Barcelona. Era el d'un home que es deia Miguel, tenia 74 i en feia més de 30 que vivia al carrer. Un dia de finals d'agost del 2023 seia en un banc de la Rambla, a la zona de Canaletes, totalment immòbil mentre la munió de turistes pujava i baixava el passeig, fins que algú es va adonar que no estava bé. Quan els serveis d'emergències van arribar, ja era mort.

Va morir en ple migdia en un dels dies més calorosos de l'any. En el seu cas, li feien seguiment la Fundació Arrels, els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona i el programa ESMES, del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu i de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver.

stats