La majoria de les dones a Catalunya tenen por de caminar pel carrer soles de nit
El temor que les robin o agredeixin és el principal motiu d'inseguretat, que s'aguditza entre les de més de 64 anys
BarcelonaLes dones no veuen els carrers com espais segurs i molt menys de nit. Tot i que més del 40% dels catalans enquestats manifesten temor o desconfiança a l'hora de caminar sols de nit per la possibilitat de patir un robatori, ser atacats o ser víctimes d'una agressió sexual, elles són les que declaren patir més por. Segons revela una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que s'ha fet pública aquest dimecres, un 77% tem patir un robatori i un 75%, ser agredides. En el cas de la violència sexual, la xifra de dones que expressen espantar-se es dispara fins al 71%: mentre que un 52% de les dones afirmen tenir "molta por" de ser violades, el percentatge s'enfila fins al 70% en la franja d'edat que va dels 18 als 25 anys.
Si es miren les mateixes dades en el cas dels homes, la diferència és molt acusada, sobretot quan es fa referència als delictes sexuals. Un 47% dels homes declaren tenir por que els robin i un 41% temen patir una agressió al carrer, però el percentatge cau fins al 19% davant un atac sexual. Només un 12% diu passar "molta por" i, per tant, la majoria dels homes no tenen entre les seves principals pors la possibilitat de ser víctima d'una agressió sexual. "Parlem de nivells elevats de por amb una diferència molta gran entre dones i homes. La sensació d’inseguretat està molt condicionada pel gènere", explica el director del CEO, Jordi Muñoz.
Les dones de més de 64 anys són el col·lectiu que té més por, i supera els valors de la resta d'edats. Set de cada deu catalanes d'aquesta franja d'edat tenen por que les robin, un 6,8% de patir una agressió i un 5,1% de ser atacades sexualment. Per contra, les dones que tenen entre 25 i 34 anys són les que tenen menys por de patir qualsevol atac durant la nit quan no van acompanyades. Pel que fa als homes, un 47% admet por de ser robat caminant sol i de nit, però fins a un 25% diu no patir cap mena de temor.
Han augmentat els delictes a Catalunya?
El Parlament celebrava a principis de novembre passat un debat monogràfic sobre la seguretat. Ho feia a instàncies del PSC, que a l'octubre ho va sol·licitar quan els aldarulls de Manresa i Molins de Rei van entrar de ple en el debat polític. Cap partit, ni tampoc el Govern, nega un augment de la sensació d'inseguretat. I la percepció de la ciutadania és la mateixa. Ara bé, han augmentat els delictes a Catalunya?
Fins a l'octubre de l'any passat, s'havien comès 453.000 fets delictius. "S'està retornant a nivells anteriors a la pandèmia", va afirmar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant el ple monogràfic sobre seguretat. Si es comparen dades, fins a l'octubre del 2019 es van cometre 435.000 delictes, uns 20.000 menys que el 2023. Això vol dir que el 2023 els fets delictius van créixer un 4,2%.
Ara bé, aquest augment s'explica principalment per la pujada exponencial de les estafes (sobretot online), que s'han doblat respecte al 2019. Si del balanç delictiu s'eliminen les estafes, fins a l'octubre del 2023 hi va haver un 4,8% menys de delictes que el 2019. De fet, l'estudi també reflecteix que més d'un de cada cinc catalans, el 21%, ha estat víctima de frau amb les seves compres per internet en el darrer any.