Barcelona

La màfia vinculada a la Camorra que ha traficat amb 500 migrants des de Girona

La Policia Nacional deté 13 persones que formaven un grup criminal que també traficava amb drogues

2 min

BarcelonaEl salari mitjà al Marroc avui ronda els 300 euros mensuals i amb prou feines arriba als 3.500 anuals. Aquesta dada és important per entendre la magnitud de l'abús que van patir més de 500 migrants vulnerables provinents del Marroc i d'Algèria que buscaven una nova vida a Europa i van acabar caient en els tentacles d'un grup criminal internacional establert a Catalunya. Només per ser recollits en una costa espanyola (només la recollida, en cap cas el transport en pastera) havien de pagar 4.000 euros. Per entrar en un cotxe, però, n'havien d'abonar 1.000 més. Aquest vehicle els portava en un pis a la província de Girona. Un habitatge on vivien amuntegats i pràcticament sense menjar ni beure. Per malviure en aquestes condicions pagaven 250 euros a la setmana; 1.000 al mes. Ara mateix el preu mitjà mensual d'un pis de lloguer a la província de Girona és de 641 euros.

Esperaven dies i dies en aquests pisos fins que els escollien per ser traslladats a França (500 euros més) o a Itàlia (1.500 euros). Allà sí que, per fi, podien intentar començar una nova vida amb la butxaca buida. Mig miler de persones van viure aquest viacrucis d'abusos i les responsables van ser tretze persones que ja han estat detingudes per la Policia Nacional. Els detinguts eren de nacionalitat marroquina i vivien a Figueres, Barcelona i la Junquera. Amb la seva detenció, que es va fer amb la col·laboració de la policia francesa i l'Europol, les autoritats esperen haver desarticulat una banda molt activa en el tràfic de persones.

Drogues i bitllets falsos

Però no només això. El d'aquestes tretze persones era un grup criminal que també traficava amb drogues. La policia té constància d'almenys 60 operacions, sobretot per entrar cocaïna i marihuana a Espanya i després introduir-la a França. I tot això ho feien, a vegades, amb bitllets falsos de 100 euros. Una moneda falsa que no produïa qualsevol organització, sinó la Camorra napolitana. Al llarg de la investigació, els agents van detectar que els contactes d'aquest grup de Girona amb la màfia italiana eren regulars.

Amb tot, la investigació es va tancar amb 115.000 euros en metàl·lic requisats, 2.200 en bitllets falsos, 1.797 grams de cocaïna, 500 d'haixix i 287 de marihuana. Tot combinat amb una escopeta d'aire comprimit, dues armes blanques i molta documentació que encara s'està analitzant. També s'ha intervingut una flota de vehicles que els detinguts utilitzaven tant per traficar amb drogues com per transportar migrants vulnerables.

stats