La màfia que feia plorar nadons perquè no els desallotgessin de pisos que ocupaven per llogar-los
Els Mossos desarticulen un dels grups criminals més importants en aquest àmbit
BarcelonaQuan els Mossos d'Esquadra trucaven a la porta, de cop i volta un nadó començava a plorar. A vegades hi havia dos nens, fins i tot tres. Al pis semblava que hi visqués una família, amb alguns mobles col·locats estratègicament, engrunes sobre la taula, joguines per terra i mares amb criatures als braços pregant perquè no els desnonessin. Però tot era un muntatge. La policia, veient davant seu una família vulnerable, no podia executar el desallotjament i se n'anava. Poc després, nadons, mares i mobles també abandonaven el pis. Uns dies més tard hi entrava una nova família i pagava un lloguer per viure-hi. Aquestes sí que eren famílies vulnerables, sobretot immigrants sense papers a qui els havia costat molt trobar un sostre. Pensaven que, per fi, havien tingut una mica de sort, però eren víctimes d'una estafa. Els que es feien dir propietaris d'aquell pis eren d'una màfia que pocs dies abans l'havia ocupat i ara el rellogava.
Les falses famílies eren actors d'una trista pel·lícula. Tenien disponibilitat total i quan els líders del grup criminal els trucaven havien d'afanyar-se per anar a un pis i simular que feia molt de temps que hi vivien. Cobraven 500 euros per cada funció. Uns dies abans un altre membre de la banda n'havia forçat la porta i hi havia canviat el pany. Llavors entrava en joc una altra persona que punxava l'aigua i la llum d'un dels veïns. Després de simular durant unes hores que en aquell pis hi vivien nadons, la màfia llogava tot el pis o habitacions. Cobraven fins a 2.000 euros per una habitació. Fins i tot, a vegades, venien el pis ocupat. La tasca de buscar possibles llogaters la feien els tres líders d'un grup criminal que els Mossos d'Esquadra han aconseguit desarticular. Els últims quatre mesos tenien uns ingressos de 24.000 euros al mes.
Els pisos que ocupaven eren al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona i també n'havien llogat algun a l'Hospitalet de Llobregat. Sobretot, buscaven habitatges de grans immobiliàries o de bancs. De fet, algunes entitats havien arribat a pagar diners als estafadors perquè fessin fora els inquilins que ells havien col·locat allà il·legalment. La banda els deia que per 10.000 euros el pis quedaria buit. Però la policia s'ha trobat que, després de recol·locar els llogaters perquè el pis quedés buit, la mateixa màfia tornava a ocupar el pis. "Sabien que si el banc pagava un cop, segurament també pagaria un altre cop", explica el cap de la Divisió d'Investigació Criminal a Barcelona, l'inspector Josep Naharro, que admet que ha sigut una investigació "molt difícil".
Cap víctima ni cap entitat bancària han volgut denunciar els fets ni declarar, i tot s'ha fet a partir de la "intel·ligència policial". Eren uns delinqüents, en paraules de l'inspector, que "sabien el que feien", mai utilitzaven la força per no enfrontar-se a delictes més greus i estudiaven a fons els protocols policials per trobar-hi escletxes. La investigació va començar fa alguns mesos, després que la Regió Policial Metropolitana de Barcelona establís al seu pla estratègic la investigació de grups mafiosos especialitzats en aquesta mena d’ocupacions. Els tres líders, segons Naharro, eren dins del top 5 de delinqüents d'aquesta mena. El primer indici va venir de les mares que feien plorar els nens: les van veure en uns quants intents de desnonament seguits. La policia té constància que aquest grup ha operat des del 2020, però només n'han pogut recollir informació aquests últims quatre mesos. En total, han intentat ocupar 24 pisos, 12 amb èxit. En tot aquest període, sempre han mantingut una desena o més de pisos ocupats.
El 15 de novembre els Mossos van engegar una operació que va acabar amb nou detencions. A l'organització hi havia tres nivells: els tres caps, tres col·laboradors necessaris -que forçaven el pany, punxaven la llum o anaven recollint els lloguers- i les tres dones amb criatures. De moment, les mares continuen tenint la custòdia dels nens, però el jutjat instructor i la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat ja estan al cas dels fets per prendre una decisió. De fet, les mares no vivien d'això, tenien altres feines i amb les falses ocupacions obtenien uns diners extra. Tots els membres del grup criminal han quedat en llibertat amb càrrecs i s'enfronten a delictes d'estafa, usurpació de béns i frau elèctric.