Macroquerella d'afectats per la DANA contra el govern valencià i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

Els acusen d'inacció durant la catàstrofe que va causar 224 morts i tres desapareguts

El president de l'Associació de Damnificats DANA Horta Sud, Christian Lesaec, i el director general de Vilches Abogados, Manuel Hernández (d).jpg
2 min
Regala aquest article

ValènciaMés d'un centenar de persones afectades per la DANA del 29 d'octubre han presentat una querella contra cinc membres del govern valencià i contra el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, pels presumptes delictes d'homicidi imprudent, lesions, danys, prevaricació i omissió del deure del socors per la seva presumpta inacció durant les inundacions. Ho ha anunciat aquest dimecres l'Associació de Damnificats DANA Horta Sud, just el dia en què es compleixen tres mesos de la catàstrofe en què van morir 224 persones i encara n'hi ha tres de desaparegudes.

A més de Polo, els querellats són Salomé Pradas, exconsellera de Justícia i Interior i màxima responsable del departament d'Emergències; Emilio Argüeso, exsecretari autonòmic de Seguretat i Emergències; Alberto Javier Martín, director general d'Emergències; Jorge Suárez, subdirector de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE); i Inmaculada Piles, cap del servei d'Emergències. A més, l'associació ha sol·licitat la declaració com a testimoni del cap del Consell, Carlos Mazón.

Precisament aquest dimecres, el president de la CHX ha defensat l'actuació de la confederació el 29 d'octubre: "Nosaltres tenim clar que no en som els responsables, i crec que tothom sap què no es va fer. I no hi ha gaire més a dir". Únicament ha afegit que ara és l'hora "de la reconstrucció" i que, més endavant, ja arribarà el moment d'analitzar la gestió de la catàstrofe.

A la iniciativa de l'Associació de Damnificats Horta Sud València, s'hi sumarà al febrer la de SOS Desapareguts. En aquest cas, la denúncia anirà contra les administracions locals, la Generalitat i el govern espanyol i es presentarà davant l'Audiència Nacional. L'escrit no se centrarà únicament en les decisions o omissions dels dirigents polítics durant aquell dia (el 29 d'octubre) i els posteriors, sinó que també mirarà de buscar responsables en les mesures o obres no executades i que haurien pogut evitar danys i víctimes.

La querella arriba setmanes després que el jutjat d'instrucció número 15 de València arxivés les dues denúncies de Manos Limpias contra els responsables de l'Aemet, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències. El tribunal va determinar que el sindicat d'extrema dreta no va justificar prou que els denunciats cometessin cap delicte i li va retreure fer "una causa general o investigació prospectiva". Després d'aquest arxivament, queda pendent d'aclarir el futur de la denúncia que Hazte Oír va presentar al jutjat d'instrucció número 10 contra la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé.

Pel que fa a les responsabilitats del cap del Consell, Carlos Mazón, al desembre el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) va derivar a la justícia ordinària les tres querelles i les quatre denúncies interposades contra ell. La decisió va comptar amb el suport del ministeri fiscal, que també va considerar que ha de ser un jutjat d'instrucció qui en faci “una investigació completa concretant la intervenció o, si escau, la inacció de cadascun dels querellats i denunciats”. Posteriorment, en el cas que hi hagi prou indicis de criminalitat contra Mazón, hauria d'elevar una exposició raonada al TSJPV, tenint present la condició d'aforat del president.

stats