Successos
Successos01/02/2023

Els lladres a qui van detenir cada quatre hores el 2022

Barcelona viu un descens notable de furts i robatoris amb violència, segons els Mossos d'Esquadra

This browser does not support the video element.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra tenen identificat un grup de 283 lladres catalogats com a multireincidents a Barcelona. Delinqueixen molt i a tota hora, fins al punt que la policia, de mitjana, va detenir un d'aquests delinqüents un cop cada quatre hores durant el 2022. Cada dia de l'any passat els Mossos van detenir sis lladres que formaven part d'aquest grup. En total, estan implicats en 5.602 fets delictius. Dit d'una altra manera, van robar cada mitja hora. El cas més paradigmàtic és el del lladre que encapçala el rànquing: té 52 antecedents i durant el 2022 la policia el va detenir 25 cops, dues vegades cada mes. Vivia per atracar. No dormia gaire temps al mateix lloc, a vegades en locals ocupats, i es passava el dia al carrer buscant víctimes, sobretot turistes, a qui robar el telèfon d'una estirada o el rellotge després d'empentar-los.

Ara fa dos anys la policia catalana va crear el pla Tremall precisament per tenir més controlats lladres com el primer de la llista. "Deixem d'investigar fets i investiguem persones", afirma el cap de la Divisió d'Investigació Criminal a Barcelona, l'inspector Josep Naharro. L'objectiu principal d'aquest pla, doncs, era focalitzar-se en els lladres multireincidents per intentar prevenir nous robatoris i, també, trobar-los més ràpid després d'un succés. Això, tal com explica la cap dels Mossos a Barcelona, la comissària Marta Fernández, també permet a la policia acudir a la justícia amb més proves contra el detingut. I de moment, segons conclouen els Mossos, el pla Tremall funciona.

Cargando
No hay anuncios

Fernández ha detallat aquest dimecres que durant l'any 2022 es van registrar descensos notables dels principals delictes vinculats a la multireincidència: els furts van baixar un 26,6% respecte del 2019 i els robatoris amb violència a la via pública un 13,3%. La lectura que en fa la policia és que la prevenció, amb una intensificació del patrullatge i l'entrada en joc dels agents de paisà, va impedir molts robatoris. I les dades també demostren que el pla Tremall ha portat més detencions (un 6,5% més per robatoris violents) i un índex de resolució de casos més elevat (del 18,5% al 15,72%). L'única dada que no ha millorat és la d'ingressos a la presó. Només el 10% dels detinguts van entrar en presó preventiva. Per exemple, dels cinc lladres més reincidents, que acumulen entre tots 117 robatoris en un any, només dos són actualment a la presó. D'explicacions n'hi ha diverses. Si bé els Mossos accepten que encara queda feina per fer en aquest àmbit, també apunten que com que cada vegada s'eviten més robatoris els detinguts per una temptativa poques vegades entren a la presó.

'Modus vivendi'

El pla Tremall ha tancat l'any amb 289 persones catalogades com a multireincidents, un 25% menys que l'any passat. No són un grup homogeni de persones. Tenen característiques comunes, com que una gran majoria són homes (només hi ha nou dones entre les 289 persones), i que són joves: d'entre 18 i 25 anys. Tots tenen en comú que viuen per robar, és el seu "modus vivendi", en paraules de la comissària Fernández. Cadascú ho viu, però, a la seva manera. N'hi ha uns quants que actuen com el primer de la llista, vivint a Barcelona i robant a Barcelona. D'altres, però, només es desplacen a la capital catalana per delinquir. Trien punts especialment cèntrics, com el barri vell de la ciutat i el front marítim, i dates assenyalades, com festes, fires i concerts. I sempre cap a la mateixa franja horària: al vespre o a la nit, evitant la llum del dia.

Cargando
No hay anuncios

Tot i ser robatoris amb violència, no solen ferir les víctimes ni utilitzar armes blanques. De fet, en el 97% dels casos el delicte s'ha comès sense armes i en el 74% dels robatoris la víctima no ha patit cap lesió. Aquestes dades el 2021 eren més altes, i la policia també se'n congratula. Ara bé, hi ha un element nou que els preocupa: alguns d'aquests lladres, sobretot els que dormen a Barcelona, han començat a cometre robatoris amb força en negocis. Ho fan, per exemple, quan tornen a casa després d'un mal dia robant.

Cargando
No hay anuncios

Transnacional

Del grup de 289 persones, però, n'hi ha uns quants que no són perfils com els anteriors. Són lladres "transnacionals", en paraules de Naharro. No són llops solitaris com els anteriors, sinó que delinqueixen de manera més "organitzada" i més enllà de Catalunya. De fet, 116 delinqüents tenen antecedents policials en altres països. Els Mossos han recollit empremtes d'Itàlia, i dades de l'Argentina i Xile. Per tot això, en el pla Tremall també hi ha participat la Unitat Territorial de Multireincidents de la Divisió d'Investigació Criminal de Barcelona. I un bon exemple d'aquest fenomen que traspassa fronteres són els robatoris de rellotge. A la primavera els Mossos van detectar un augment d'aquests delictes, estretament relacionats amb el crim internacional, i van crear el grup Titani per combatre'ls.

Cargando
No hay anuncios