L'intendent Toni Rodríguez s'incorporarà a la cúpula dels Mossos tres anys després de la seva destitució

El 2022 va portar als tribunals el seu cessament com a cap d'investigació criminal del cos

ARA
2 min
Antoni Rodriguez, excap investigació del Mossos

BarcelonaTres anys després de la seva destitució com a cap de la Comissaria d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Toni Rodríguez s'incorporarà a la cúpula de la policia catalana. Ho ha confirmat ell mateix aquest dissabte en declaracions a Ràdio Rubí, si bé no ha concretat quin càrrec assumirà a partir d'ara. El canvi no és una sorpresa del tot: ja hi havia rumors que el situaven com un nou membre de la prefectura dels Mossos, i la seva presència a primera fila durant la roda de premsa de la consellera d'Interior, Núria Parlon, sobre el nou pla de control d'armes blanques encara els va revifar més.

L'intendent Rodríguez exercia de cap de la Comissaria d'Investigació Criminal fins que va ser destituït a finals del 2021, quan Joan Ignasi Elena va ser nomenat conseller d'Interior. El comissari en cap dels Mossos va passar a ser Josep Maria Estela, que va rellevar el major Josep Lluís Trapero, i aquest va cessar una trentena de comandaments més per reestructurar l'organització de la policia catalana. De fet, l'endemà mateix de la destitució del major, Rodríguez va ser informat que també seria apartat del seu càrrec. Des d'aleshores, ha exercit com a cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí i dilluns serà el seu últim dia a la comissaria.

L'octubre del 2022, Rodríguez va portar aquest cessament als tribunals al·legant que el cos –aleshores amb Josep Maria Estela com a comissari en cap– l'havia "arraconat" a una posició inferior a la que exercia prèviament. De fet, des d'alguns sectors la seva destitució es va qualificar de "purga política". Com a cap d'investigació criminal, l'intendent va estar al capdavant dels casos que els Mossos assumeixen com a policia judicial, com ara les organitzacions criminals –els últims anys centrades en el tràfic de marihuana–, el tràfic de persones i la corrupció.

Causa oberta

Entre les investigacions anticorrupció que va dirigir Rodríguez hi ha el cas 3% i altres causes contra polítics catalans, com ara Laura Borràs (pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes) o Miquel Buch (per haver fitxat com a assessor l'escorta de l'expresident Carles Puigdemont). Segons va transcendir en el seu moment, l'intendent havia tingut desavinences amb alguns dels seus superiors pel control de les informacions durant aquestes investigacions.

En la denúncia contra el seu cessament, el mateix Rodríguez assegurava que el departament el va castigar per no facilitar informacions sobre les causes de corrupció que afectaven polítics catalans. En concret, acusava la cúpula –concretament el comissari Eduard Sallent, en el moment dels fets cap del cos– d'apartar-lo i de "degradar-lo". Des de la prefectura dels Mossos, però, es va assegurar que el canvi responia a la cerca d'un "nou perfil" i es va descartar qualsevol interferència política.

Rodríguez continua defensant que el seu canvi de destinació no ha estat justificat i, per això, va portar als tribunals dues resolucions del departament d'Interior: la que el va cessar de cap d'investigació i la que el va nomenar nou cap de la comissaria de Rubí. L'intendent va titllar la decisió d'arbitrària i només hi veu una explicació: "desviació de poder". La causa continua oberta.

stats