Successos

L'home raptat a Barcelona per encaputxats és l'opositor algerià Hichem Aboud i l'han alliberat a Sevilla

La Guàrdia Civil deté dues persones a Lebrija i posa fi a una fugida que va començar a Sarrià

L'escriptor i opositor Hichem Aboud, en un vídeo recent, publicat a YouTube
21/10/2024
3 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha alliberat a Andalusia l'home que dijous a la nit va ser raptat per la força a la zona alta de Barcelona, segons ha pogut saber l'ARA. La víctima és Hichem Aboud, un popular escriptor i periodista algerià que ha exercit al llarg de la seva trajectòria d'opositor del règim d'aquest país. Els fets van passar al carrer de Raset, al barri de la Bonanova, cap a les 23.30 hores, quan tres encaputxats van assaltar-lo i se'l van emportar en un Range Rover negre de grans dimensions. La darrera pista que els Mossos tenien del vehicle és que anava en direcció a Tarragona i van activar els mecanismes de coordinació policial amb la descripció del cotxe. Segons ha pogut saber l'ARA, divendres la Guàrdia Civil va localitzar Aboud a Lebrija, una petita ciutat de la província de Sevilla. La policia va aconseguir alliberar la víctima i detenir dues persones.

Un retrat de l'escriptor Hichem Aboud el 29 de gener de 2002 a París, França.

Segons fonts de la Guàrdia Civil, els agents van aconseguir alliberar Abdou quan l'estaven a punt de fer pujar a una llanxa al riu Guadalquivir, molt a prop de Lebrija. El van trobar lligat, però en bon estat de salut. Els agents van detenir dues persones. Abdou va publicar un llibre molt crític amb les autoritats algerianes que s'ha convertit en un clàssic, La mafia des généraux (La màfia dels generals, en francès), on denuncia el funcionament de l'estructura de poder en aquest país nord-africà. De 69 anys, des del 1997 viu exiliat a França. El seu advocat, de fet, en va denunciar aquest cap de setmana la desaparició a Barcelona després d'arribar a l'aeroport del Prat en un vol procedent de Brussel·les, segons va explicar l'agència Efe.

Des d'un principi, els Mossos van evitar parlar de segrest, perquè aquesta tipologia delictiva implica l'exigència d'un rescat i en cap moment se n'ha demanat cap ni consten negociacions amb l'entorn d'Abdou, segons fonts de la investigació. Ara bé, sí que fonts de la policia ho qualifiquen de detenció il·legal. Amb el pas de les hores, es va descartar que tot vingués d'un conflicte de drogues i els investigadors van aconseguir identificar la víctima: un periodista procedent d'Algèria. L'escapada del cotxe va acabar divendres a Andalusia i els presumptes autors ja estan detinguts.

El cas, de moment, encara té molts interrogants. Tot apunta que els encaputxats van enganyar la víctima amb una adreça falsa. L'home es va presentar de nit amb una maleta (quadra que vingués de l'aeroport) en un bloc residencial (només hi viuen sis veïns) d'aquest carrer de la zona alta de Barcelona. Va picar diversos timbres i fins i tot va pujar en un dels pisos. Allà, desorientat, deia que havia quedat amb una dona, segons fonts veïnals. Finalment, l'home va tornar a sortir al carrer i l'assalt es va produir minuts després.

El número 24 del carrer de Raset, on ha tingut lloc el succés.

"Vam sentir crits molt forts", explicava divendres un veí a l'ARA. Segons els testimonis, tres encaputxats van sortir d'un cotxe negre de grans dimensions i van agafar per la força aquell home. Tot seguit, el van ficar a dins del vehicle i van fugir. Els Mossos van localitzar el cotxe a la zona del Penedès, en direcció a Tarragona, però finalment es va poder escapar fins a Andalusia. Ara la investigació se centra a intentar aclarir quin conflicte hi ha al darrere d'aquesta presumpta detenció il·legal.

stats