Successos
Societat Successos 03/07/2022

L'expansió del mercat de la droga fa créixer el de les armes a Catalunya

La policia investiga si l'home ferit de bala ahir a Vandellòs té relació amb algun clan de venda de marihuana

ARA
2 min
Una plantació clandestina de marihuana, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'expansió del mercat de producció i tràfic de droga, especialment la marihuana, ha provocat en pocs anys el creixement del de venda il·legal d'armes de foc a Catalunya, el preu de les quals s'ha reduït fins a una desena part per l'augment de l'oferta. Així ho ha explicat aquest diumenge Ramon Chacón, comissari general d'Investigació Criminal dels Mossos, en una entrevista a RAC1. Chacón ha revelat que "no hi ha setmana" en la qual no hi hagi un tiroteig entre bandes dedicades al tràfic de marihuana.

El comissari ha explicat que fa uns anys una arma de foc costava al mercat negre uns 6.000 euros, però que en l'actualitat el seu preu s'ha reduït a 600. Les armes, ha afegit, procedeixen majoritàriament de la República Txeca, Eslovàquia, Bulgària i, més recentment, d'Andorra, que ara "també és un punt d'entrada". "N'hi ha moltíssimes", ha insistit. Chacón ha incidit en el fet que últimament hi ha tres homicidis a l'any derivats de "narcoassalts" a finques productores o "per problemes de marihuana", però que la presència d'armes també ha ocasionat que s'usin per a altres assumptes com per exemple "si hi ha una discussió". "Per això hi ha tants tirotejos", ha afegit.

"S'ha disparat la violència amb el tema de la marihuana", ha dit el comissari. "Socialment podem veure la marihuana com a molt banal, però en les seves derivades és molt violenta", ha puntualitzat. "Aquesta és una altra cosa que ens preocupa, els narcoassalts. Perquè es roben entre ells -ha continuat-. No van armats per combatre la policia, sinó per combatre altres bandes". Chacón ha dit que els Mossos van practicar el passat any 1.998 detencions relacionades amb la marihuana. El perfil dels detinguts és el d'un home d'entre 30 i 40 anys, de nacionalitat espanyola, albanesa, xinesa o marroquina i que forma part d'una banda de crim organitzat.

Un ferit de bala a Vandellòs

Precisament aquest matí els Mossos han informat que ahir a la nit un home va quedar ferit de bala en un braç en una finca de Vandellòs. La policia treballa en la hipòtesi que es tracti d'un enfrontament entre bandes dedicades a la producció i venda de droga. Catalunya és "l'epicentre" de la producció de marihuana a l'estat espanyol i un dels principals focus d'Europa, ja que aquí és tres vegades més barat conrear-la que a la resta del continent, un fet que Chacón ha atribuït al "boom immobiliari" de començaments de segle.

stats