Seguretat

Quan l'examinador és el teu company de feina: impugnada la prova per ser bomber de Barcelona

Una vintena d'aspirants recorre l'examen de conducció per un presumpte tracte de favor

Imatge d'arxiu dels Bombers de Barcelona.
20/10/2024
3 min

BarcelonaPer ser bomber de Barcelona cal superar una prova de conducció del camió. Tot es fa a dins d'un circuit controlat i, com en qualsevol prova de conduir, hi ha errors que descompten i d'altres que, directament, són eliminatoris. La prova en si, però, també és eliminatòria. És a dir, si no l'aproves, no pots accedir a les altres proves per arribar a ser bomber. Doncs bé, l'examen de conducció d'enguany ha aixecat polèmica interna i, segons ha pogut saber l'ARA, una vintena d'aspirants l'han impugnat denunciant un tracte de favor.

La prova de conducció no la fa directament l'Ajuntament de Barcelona, sinó que la sol adjudicar a una autoescola, tal com confirmen fonts del consistori. Doncs bé, els aspirants es queixen que entre els aspirants a ser bombers hi havia professors de l'autoescola. I, com que els examinadors també eren docents de l'autoescola, es va donar una situació, si més no, sospitosa: que hi havia aspirants que van ser examinats per companys de feina seus. Concretament, els denunciants donen tres noms i cognoms en els quals es va donar aquesta situació.

"Aquestes circumstàncies ataquen els principis bàsics dels processos de selecció de treballadors públics mitjançant sistema de concurs oposició: igualtat, mèrit, capacitat, transparència i seguretat jurídica", denuncien la vintena d'aspirants, que han quedat eliminats de la prova. En canvi, asseguren que els tres opositors que eren professors de l'autoescola han aprovat. Com sabien, però, que eren professors? Expliquen que l'autoescola en qüestió és una de les més populars per preparar-se per a l'examen per entrar al cos de Bombers de Barcelona. Així, es va donar la situació que alguns aspirants van rebre classes d'aquests professors que, el dia de l'examen, figuraven també com a opositors. Ara, la vintena de denunciants espera que es resolgui com més aviat millor la seva impugnació, que encara no ha obtingut resposta, ja que l'examen era eliminatori i, per tant, hi ha el risc que es vagin fent proves d'altres tipologies i ells no hi puguin accedir. Per exemple, la següent cita és l'examen mèdic.

Consultat per l'ARA, l'Ajuntament assegura que va adjudicar la valoració de l'examen de conducció a una autoescola "la qual no va tenir accés al contingut de la prova fins al mateix dia". En aquest sentit, el consistori afirma que l'autoescola en cap moment va presentar cap motiu d'abstenció per fer-la. Finalment, l'Ajuntament informa que ha obert una investigació interna "amb l’objectiu de respondre les al·legacions que s’han presentat i aclarir els fets". L'adjudicació a l'autoescola va tenir un cost de 4.999 euros i la vintena d'aspirants s'han unit i els defensa un mateix advocat.

Altres queixes

La impugnació, però, no només es limita al conflicte d'interessos entre alguns examinadors i alguns aspirants, sinó que també critica el format de la prova. "En les instruccions hi havia una absoluta falta de claredat", afirmen. Concretament, descriuen que no sabien quins objectes suposaven una expulsió directa. És a dir, quins eren aquells que, si els tocaves, quedaves directament eliminat. També asseguren que desconeixien el valor de les penalitzacions i no tenien clar si superar el temps màxim de conducció suposava no ser apte. La cosa no acaba aquí. També denuncien que alguns aspirants desplaçaven objectes amb el camió i aquests no es tornaven a posar al seu lloc. Per tant, l'opositor que venia darrere es podia trobar que no els pogués esquivar. Amb tot, també van detectar aquest tracte de favor durant el desenvolupament de la prova. Asseguren que hi havia examinadors que deien el temps restant i donaven consells a alguns opositors, i a altres no.

stats