Successos

Nit tràgica de Sant Joan: un home mor apunyalat a la Barceloneta

Onze detinguts per violència masclista a Catalunya durant la revetlla

ARA
3 min
Personal de la brigada netegen la brossa de la platja acumulada durant la revetlla per tenir la sorra a punt per als primers banyistes.

BarcelonaMentre la majoria de carrers celebraven una revetlla sense gairebé incidents, dos punts de Catalunya han viscut una nit de Sant Joan tràgica. A Barcelona, al barri de la Barceloneta, un jove colombià ha mort després de ser degollat en circumstàncies que encara s'estan investigant. El presumpte autor, segons ha informat Albert Batlle, tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament, ha sigut detingut i identificat. A Girona, un tiroteig amb atropellament ha deixat dos morts per ferides de bala i dos ferits greus. Les víctimes són un home de 48 anys i una dona de 44 anys.

Sobre l'apunyalament que s'ha produït a la Barceloneta, se sap que l'agressió ha tingut lloc poc abans de les quatre de la matinada al passeig Joan de Borbó. La víctima és un jove colombià de 26 anys que ha mort pràcticament a l'acte i la ràpida atenció del personal sanitari no ha pogut fer res per salvar-lo. El noi estava celebrant la revetlla amb un grup d'amics i la seva parella en una zona amb molta concurrència de persones per la proximitat de les festes de la platja. Sense que ara per ara es coneguin les causes, la víctima ha rebut la punyalada mortal de necessitat, segons ha detallat Albert Batlle, que ha condemnat els fets en una breu compareixença per fer balanç de la nit de Sant Joan i ha mostrat la seva "preocupació" per uns fets tan greus.

No obstant això, Batlle ha valorat també que no s'hagin produït altres incidents en una festa que ha convocat més de 70.000 persones a les platges de Barcelona, prop de 10.000 menys que l’any passat, a causa segurament del fet que aquest any hi ha hagut un cap de setmana de tres dies i que la temperatura ha estat més baixa de l’habitual. A banda de l'apunyalament mortal a la Barceloneta, la nit i matinada han transcorregut sense més incidents remarcables. Els Bombers de la ciutat han fet 78 serveis a tota la ciutat, cap d’ells d’importància, per sufocar petits incendis causats per la pirotècnia, com per exemple en contenidors. Els serveis de neteja han recollit unes 57 tones de brossa a les platges un cop s'havia acabat la festa. Així, a partir de les 9 del matí, amb la sorra neta, els primers banyistes ja han pogut prendre posicions per a un dia de platja.

Amb la sortida del sol han començat a marxar les persones que han celebrat la revetlla a la platja.

Més de 7.000 trucades al 112

Fins a les 8 del matí d'aquest dilluns de Sant Joan, el 112 ha rebut 7.282 trucades, que han resultat en 4.473 incidents relacionats amb la revetlla. Segons han informat des del SEM, són més trucades que l'any anterior però menys incidents. La franja en què va sonar més el telèfon d'emergències va ser entre les 23 h i la 1 h de la matinada. Les comarques on hi va haver més notificacions van ser el Barcelonès, des d'on es van rebre la majoria d'avisos (2.992), el Vallès Occidental (632), el Maresme (545) i el Baix Llobregat (524).

A banda de les tres morts violentes a Girona i Barcelona, la nit de revetlla ha acabat amb 55 detinguts, 36 menys que l'any passat. D'aquestes, destaquen els onze arrestats per violència masclista, com el cas d'un home de 31 anys que ha intentat agredir la seva parella amb un ganivet en ple carrer Francolí, al barri de Torreforta de Tarragona. Quan hi han arribat els Mossos, l’home ha intentat atacar-los i ha acabat detingut per intent d’homicidi, violència masclista i atemptat contra l’autoritat, segons informa Diari de Tarragona.

A més, hi ha hagut divuit detencions per robatoris i tres més per ocasionar lesions. Pel que fa al trànsit, no s'ha registrat cap accident amb víctimes mortals en els dinou sinistres amb ferits. Els agents han fet 1.340 lectures d'alcoholèmia en els controls escampats per carreteres, 79 de les quals han resultat positives en alcohol o drogues. En onze casos es tramitarà la denúncia per la via penal.

Durant la nit, els Bombers de la Generalitat han atès 833 incidències, un centenar menys que durant la revetlla de l'any passat. Més de la meitat dels avisos han estat per petits incendis urbans, com ara en contenidors, i prop de 200 més per focs que han afectat vegetació.

Cremats pels petards

Pel que fa a les atencions als centres sanitaris, 486 persones han hagut de ser tractades durant la revetlla, la majoria per cremades o lesions oculars a causa de les fogueres o l'explosió de petards. Entre els atesos, 146 eren menors d'edat i sis persones han requerit ser ingressades, tot i que en cap cas han patit amputacions. La xifra d'atesos és lleugerament superior, concretament un 2%, que la de l'any passat, segons el balanç fet públic pel departament de Salut.

El telèfon 061 Salut Respon ha rebut 2.981 trucades entre les 20 h d'ahir diumenge i les 07 h d'aquest dilluns a causa de 2.334 incidències diferents, quinze d'elles per problemes relacionats amb les revetlles, segons dades del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Un ofegat a Sitges

Un home ha mort ofegat aquesta matinada a Sitges quan intentava rescatar dues persones que s'estaven banyant i tenien problemes per tornar a la platja. Segons fonts dels Mossos, cap a la una de la matinada, la víctima ha vist des de la sorra de la platja de la Ribera que la parella estava en perill i s'ha llançat a l'aigua per auxiliar-los. Quan han arribat els primers efectius de rescat s'ha pogut treure de l'aigua dues persones. A una d'elles no l'han pogut reanimar i se n'ha certificat la mort allà mateix. Una altra persona ha estat traslladada fins a l'Hospital Sant Camil en estat menys greu. Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat efectius de Salvament Marítim i un helicòpter, que han estat fent recerca dins del mar per descartar que hi hagués cap altra persona en risc.

stats