Successos

Detingut un ciberassetjador que va enganyar 150 adolescents amb identitats falses a internet

També s'investiga un compte d'Instagram que publicava rumors sexuals de menors a Sant Cugat

L'ús del telèfon mòbil a les aules ha generat certa polèmica en els últims anys.
03/12/2024
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han fet pública aquest dimarts la detenció a Mollet del Vallès d'un home de 38 anys que presumptament gestionava diferents perfils falsos a les xarxes socials amb què va enganyar més de 150 menors perquè li enviessin gravacions sexuals. L'investigaven des d'aquest estiu arran de la denúncia d'una dona que va alertar que, entre juliol i agost, la seva filla de 13 anys havia contactat amb un suposat noi a través d’internet.

El jove es feia dir Dani, assegurava tenir 15 anys i havia començat una relació sentimental online amb la seva filla, a qui fins i tot li havia presentat tota la seva família a través d’altres perfils virtuals per guanyar-se la seva confiança. Un cop ho va aconseguir, va convèncer la menor perquè li enviés fotos i vídeos de contingut sexual. L’home, arrestat el 19 de novembre, va aconseguir aïllar la menor del seu entorn familiar i de les seves amistats, i va fer que ella cregués fermament que la relació sentimental era real i recíproca.

Arran de la denúncia de la mare, la investigació de la policia va aclarir que darrere dels perfils del suposat Dani hi havia en realitat un home adult. No tenia antecedents, però feia cinc anys que es dedicava a aquest tipus de ciberassetjament. De fet, els Mossos han identificat 153 menors que durant aquest temps haurien estat víctimes d'aquest home seguint el mateix mètode.

Quan la policia ha revisat el seu mòbil i el seu ordinador, hi ha descobert nou perfils falsos a les xarxes socials, tots actius. Entre aquestes falses identitats que utilitzava hi havia un nen, una noia lesbiana, un noi jove i un esportista. També tenia guardats 1.400 arxius gràfics relacionats directament amb l’activitat de captació de menors. D’aquests, 419 eren de contingut pornogràfic explícit.

Denuncien també 'stories' sexuals

Els Mossos també investiguen un compte d'Instagram que publicava missatges anònims sobre menors. Molts dels missatges compartien rumors amb informació sexual sobre adolescents. L'alerta l'ha donat el periodista Jofre Llombart després que la seva filla, de 13 anys, li ensenyés una publicació en què se la citava dient que sortia amb un noi. En altres stories del mateix usuari, els missatges van anar escalant i assenyalaven altres menors del seu mateix institut, a Sant Cugat del Vallès, atribuint-los infeccions de transmissió sexual i diferents pràctiques sexuals.

Llombart va denunciar el compte davant d'Instagram en aquell mateix moment i també es va posar en contacte amb l'institut, i el mateix dia va anar als Mossos d'Esquadra per denunciar-ho adjuntant una quarantena de captures de pantalla amb stories que l'usuari havia publicat en les últimes 24 hores. Fonts del cos es limiten a confirmar que han rebut la denúncia i que estan mirant el cas.

En conversa amb l'ARA, Llombart explica que aquest usuari estava actiu des del cap de setmana; per tant, quan la seva filla l'hi va explicar tant ella com els seus companys de classe "portaven 48 hores amb l'angoixa de no sortir" en un d'aquests missatges anònims. La rapidesa amb què Llombart es va dirigir a comissaria li va permetre ensenyar en temps real als Mossos com l'usuari anava publicant missatges nous. Un parell d'hores després de presentar la denúncia policial, el perfil ja estava inactiu, i Llombart dubta si es deu a l'efecte de la denúncia que havia posat davant d'Instagram o bé al fet que els responsables es van espantar al saber que podien ser descoberts. De tota manera, ja hi ha almenys cinc perfils en aquesta xarxa social amb diferents variacions del nom Cotilleos Santcu, si bé de moment tots estan inactius.

A l'espera que avanci la investigació policial, Llombart sospita que els responsables dels missatges són companys del mateix institut que la seva filla, perquè coneixien noms i cognoms d'altres alumnes. Les publicacions podrien suposar delictes d'injúries, calúmnies i afectació del dret a l'honor, tot plegat amb l'agreujant de referir-se a menors i difondre-ho públicament, com en aquest cas publicar-ho a les xarxes socials a l'abast de tothom, afegeix el periodista. Entre els menors a qui feien referència els missatges hi havia alguns noms que es repetien, però l'impacte era "bastant repartit". "L'anonimat fa l'assetjament massiu", diu Llombart.

stats