Interior triga vuit anys a crear una comissió per indemnitzar les víctimes dels Mossos
És un acord del 2013 del Parlament per compensar econòmicament els afectats després del cas Ester Quintana
BarcelonaDes de fa cinc mesos el Parlament té una comissió que debat sobre el model dels Mossos d’Esquadra. És el mateix que es va fer el 2013 després del cas Ester Quintana, que va perdre un ull en una vaga general, i que va suposar la prohibició de les pilotes de goma als Mossos. Però aquella comissió tenia 48 conclusions i almenys els dos últims acords no s’han complert. Són els que deien que el departament d’Interior havia de redactar un protocol per pagar indemnitzacions a les víctimes d’actuacions de la policia catalana. El protocol va aprovar-se el 2014, però per aplicar-lo s’havia de crear una comissió de reparació del dany, que Interior ha trigat vuit anys a constituir: tot just fa un mes, al març, va convocar-se'n la primera reunió.
Segons la documentació obtinguda per l’ARA –amb una petició d’accés a la informació pública–, l’aleshores conseller, Ramon Espadaler, va firmar el protocol, que deia que quan Interior sabés, “a través del mitjà que fos”, que una persona havia patit un dany o una lesió per una intervenció dels Mossos en disturbis o desordres –que no cal que sigui il·lícita–, valoraria indemnitzar-la. I aquest procés havia de començar d’ofici –per decisió de la conselleria– o a petició de la persona afectada, i abans s’havia de crear la comissió que se n’havia d’encarregar. Però sota l’etapa d’Espadaler això no va passar, ni tampoc en les dels següents consellers: Jordi Jané, Joaquim Forn i Miquel Buch. Uns anys que van sumar nous ferits per actuacions dels Mossos, sobretot el 2019, durant les mobilitzacions arran de la sentència del Procés.
El febrer de l’any passat, després que buidessin l’ull a una noia de 19 anys en una intervenció en la primera nit de protestes per l’empresonament de Pablo Hasél, el llavors conseller, Miquel Sàmper, va anunciar que activava el protocol per indemnitzar la víctima. Segons Sàmper, “tot indicava” que una bala de foam dels Mossos havia causat la pèrdua de l’ull. Per primer cop des del 2014, Sàmper va recuperar l’acord de crear la comissió i va nomenar els membres que n’havien de formar part: el cap del gabinet tècnic d’Interior, un comissari de la Prefectura dels Mossos, la responsable dels serveis jurídics de la policia i el cap dels serveis jurídics d’Interior. Però la comissió no es va arribar a constituir i al cap de tres mesos, al maig, Sàmper va traspassar la cartera a l’actual conseller, Joan Ignasi Elena.
Arran del canvi de càrrecs pel relleu polític, al novembre Elena va fer un nomenament però la comissió continuava sense crear-se. L’ARA va demanar el febrer d’aquest any consultar les actes de les reunions de la comissió, el protocol i les persones que l’havien integrat. La resposta d’Interior és que justament el 3 de març es va constituir la comissió. Segons l’acta d’aquesta primera reunió, l’únic cas que es va valorar és el de la noia que va perdre l’ull el febrer de l’any passat. Es va acordar demanar un informe als Mossos sobre l’actuació i activar la unitat de suport a la víctima d’Interior perquè contacti amb la noia, més d’un any després, per oferir-li els serveis d’atenció, com preveu el protocol.
Al marge dels jutjats
“La constituïm perquè és un compromís”, assegura Elena sobre el fet que finalment s’hagi creat la comissió que s’havia acordat el 2013, i per això argumenta que no interfereix amb la comissió que ara es torna a fer al Parlament: “No ens estem avançant”. El conseller veu “molt raonable” que Interior faci un seguiment de “totes les conseqüències” derivades de les actuacions dels Mossos al marge del recorregut judicial dels casos. La comissió, com marca el protocol, s’ha de reunir almenys cada trimestre, i només pagarà indemnitzacions un cop s’hagi tancat la via penal als jutjats, perquè si la sentència ja obliga a indemnitzar la víctima no s’abonarà cap més import. Tampoc es pagarà si una sentència ferma diu que l’afectat participava en una activitat delictiva. També s’estableix que en un mes s’ha de tenir una primera anàlisi de cada cas que arribi a la comissió.
L’informe de la noia que va perdre l’ull en les protestes per Hasél s’està enllestint i es preveu que s’hagi acabat després de Setmana Santa, diu Interior. Tanmateix, en aquest cas no hi podrà haver un acord immediat perquè la via penal encara està oberta: un jutjat investiga dos mossos escopeters que van disparar bales de foam. Segons el protocol, els danys o les lesions que poden arribar a la comissió han de ser de permanents i sempre personals. Tot i que l’acord del 2013 preveia que la indemnització també fos retroactiva –per casos antics–, Elena explica que la idea és que la comissió analitzi les víctimes que hi hagi a partir d’ara d’actuacions dels Mossos, tant d’ofici com perquè els afectats ho demanen, malgrat que no tanca la porta a fets anteriors. A part d’indemnitzar, el conseller defensa que tot això serveixi per “fer un acompanyament”.