Successos

S'aixeca el confinament per l'incendi d'un vagó cisterna amb gas liquat a Girona

Els Bombers injecten 30.000 litres d'aigua a la cisterna per intentar extreure'n tot el gas

2 min
Els bombers treballant en el vagó del tren de mercaderies

BarcelonaAquesta nit, un vagó d'un tren de mercaderies que transportava gas liquat s'ha incendiat a Girona, a tocar de la rotonda del Mas Gri, pròxim a la carretera de Barcelona. Tal com ha explicat el cap de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Ferran Julià, l'accident s'hauria produït després que la caiguda de la catenària creés una esquerda d'entre 40 i 50 centímetres al vagó que transportava gas inflamable i originés un "dard de foc". L'incident ha obligat a confinar tots els veïns en un radi de 200 metres des de primera hora del matí, una mesura que s'ha aixecat a quarts d'una, després que els serveis d'emergència hagin fet les comprovacions necessàries. Aquesta matinada Protecció Civil també ha activat l'alerta del pla especial d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses (Transcat).

A hores d'ara el foc encara no està extingit, tot i que els bombers esperen aplacar la situació en les pròximes hores. Per fer-ho, han començat a injectar 30.000 litres d'aigua al vagó. D'aquesta manera, esperen extreure tot el gas liquat de l'interior de la cisterna per després poder-la moure de forma segura. Fins a les 10 del matí, segons han explicat fonts dels Bombers, encara quedava una flama "latent" que anava cremant a l'interior del vagó. Malgrat que el gas ha cremat durant moltes hores, el fet que la cisterna no anés plena ha evitat que es produís una explosió. "Estava buida, però no neutralitzada, per la qual cosa quedaven restes de gas a dins", ha explicat el cap de l'operatiu.

Un cop s'hagi abocat tota l'aigua dins el vagó, procediment que acabarà cap a les 13.00 hores, segons han informat, el desplaçament del vagó afectat ja es podrà dur a terme de manera segura. Tot i això, Ferran Julià ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha deixat clar que el perill actual ja és mínim. "Ara mateix el gas liquat crema molt poquet i el tenim controlat. El perill no és massa elevat; demanem als veïns que tinguin paciència", ha dit.

De moment, encara es desconeix quins són els motius que han fet que la catenària caigués damunt el tren. "Sabem que ha fet un arc voltaic i que ha tallat la cisterna, però la causa no", ha concretat Julià. L'accident ha fet que el servei de trens de l'R11 i l'RG1 entre Girona i Maçanet-Massanes hagi quedat tallat, la qual cosa ha obligat Renfe a habilitar un transport alternatiu amb autobusos mentre duri la incidència. També ha quedat tallada la circulació per la carretera de Barcelona.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, que s'ha desplaçat fins al lloc de l'operatiu, ha admès que el fet que aquest dijous sigui festiu local –és Sant Jaume– ha permès "que la situació sigui més fàcil de controlar i la gent s'ho agafi amb més calma". L'alcalde ha dit que caldrà veure els motius pels quals la catenària "va caure damunt del tren" i es va originar l'incendi, i ha demanat als veïns tenir paciència i estar-se a casa, "perquè encara que tot apunti que el risc és petit, sempre va bé tenir un punt de precaució".

stats