Successos

Controlat l'incendi provocat per una màquina recol·lectora que ha cremat 200 hectàrees a l'Urgell

Els Bombers han donat per estabilitzats quatre focs que es van originar dimecres amb poques hores de diferència

3 min

BarcelonaCoincidint amb la tòrrida onada de calor que viu Catalunya, els Bombers de la Generalitat han hagut de fer front aquest dimecres a una intensa jornada d’incendis arreu del país. La majoria dels esforços s'han hagut de destinar a extingir un incendi de vegetació agrícola i forestal al terme municipal de Ciutadilla (Urgell), a tocar de Vallbona de les Monges. El foc s'ha iniciat al voltant de les 12 hores i ha afectat unes 209 hectàrees –de les quals unes 65 són forestals, 143 agrícoles i 0,22 de sòl urbà–, segons les dades provisionals dels Agents Rurals. A més, el foc ha obligat a confinar els municipis de Ciutadilla i Nalec fins a les 20 hores, quan també s'ha donat per estabilitzat (19.58 h). La circulació a la C-14 també s'ha vist afectada pel foc. Els Bombers han donat per controlat l'incendi aquest dijous al matí i 27 dotacions continuen treballant per evitar revifades.

El d'aquest dimecres és l'incendi més gran de l'estiu i coincideix amb l'onada de calor que s'acarnissa amb la zona de Ponent. Pel que fa a la causa de l'incendi, el cap dels Agents Rurals de l'àrea regional de Lleida, Llorenç Ricou, ha explicat que la principal hipòtesi és una guspira que ha saltat d'una màquina recol·lectora. L'activitat estava permesa fins a les dues del migdia –ja que en aquella zona estava activat el pla Alfa al nivell 3–, però l'incendi s'ha originat abans que la restricció estigués vigent. "És un accident que pot passar, però les condicions meteorològiques no ajuden", ha reconegut Ricou.

El foc ha començat en vegetació agrícola i s'ha propagat en terreny forestal. Segons han detallat els Bombers, les flames han avançat a causa de la capacitat de l’incendi de llançar focus secundaris a més de 100 metres del cap principal. Per aquest motiu, s'ha demanat als pagesos de la zona que llauressin els camps immediatament i, amb aquesta maniobra, asseguren, se n’ha aconseguit aturar la progressió. Tot plegat s'ha vist alimentat per unes condicions que afavoreixen la propagació de les flames, com l'alta temperatura (38 °C) i la baixa humitat (del voltant del 17%). "Està tot molt sec, la humitat és molt baixa, hi ha zones que no es cultiven, ha crescut la massa forestal...", ha explicat l'alcalde de Ciutadilla, Òscar Martínez, en declaracions al 3/24. Així mateix, ha detallat que tan pagesos com agrupacions de defensa forestal (ADF) s'han mobilitzat a la zona per donar suport. Malgrat la velocitat amb què s'ha estès, l'incendi no ha afectat cap habitatge ni cap persona.

Dos cotxes incendiats a l'AP-7

Mentre una setantena de dotacions dels Bombers treballaven per apagar el foc de l’Urgell, s'han declarat dos incendis simultanis que han complicat la circulació a l’AP-7, tots dos també estabilitzats. D’una banda, un vehicle incendiat a les 14.38 h al voral a Subirats (Alt Penedès) ha obligat a tallar l'autopista a la Granada del Penedès en els dos sentits de la marxa i ha afectat unes 5 hectàrees, segons dades dels Agents Rurals. En aquest cas, el foc ha començat en un cotxe i s’ha estès als marges, però ha arribat a una zona de barrancs i vinyes i ja no ha pogut continuar cremant. 

De manera similar, un altre incendi a les 16.36 h a la mateixa autopista, a l’altura de Maçanet de la Selva, ha provocat de nou el tall de l’AP-7. Les flames han saltat de la furgoneta incendiada a uns pins que hi havia a tocar i han començat a calcinar els arbres i un camp proper. En aquest cas, s'han mobilitzat 25 mitjans i s'han confinat la urbanització Bellavista i el polígon de Cal Roure. El confinament ja s'ha aixecat. En total s'han cremat 2,4 hectàrees. 

De manera paral·lela, s'ha declarat un quart foc a Sant Feliu de Guíxols, el qual ha cremat una zona d’hortes i barraques a tocar de la carretera de Pedralta. Els Bombers hi han destinat 13 dotacions –set de les quals aèries– i han ordenat el confinament de la urbanització Mas Trempat, que s'ha aixecat poc abans de les 20 hores, quan s'ha donat per estabilitzat l’incendi. Segons els Agents Rurals, el foc ha cremat aproximadament una hectàrea i s'ha donat per extingit aquest dijous.

Els incendis s'han iniciat en plena onada de calor, la qual incrementa considerablement el risc d'incendi forestal. De fet, els Agents Rurals han activat a partir de la mitjanit d'aquest dijous el nivell 4 del pla Alfa en un total de 106 municipis de 14 comarques. Segons ha informat el cos, es mantenen les restriccions en cinc espais naturals: la Baronia de Rialb, Cardó-el Boix, la serra del Montsant, la Ribera Salada i Tivissa-Vandellòs.

stats