Ganivets lligats a les taules i menjar ja tallat: les mesures de Justícia per a les presons
Sindicats i departament es reuneixen durant cinc hores i avancen en la negociació
BarcelonaQue els ganivets a les cuines o els cúters en els tallers estiguin lligats a les taules amb una cadena perquè el pres no ho pugui utilitzar fora de la seva zona de treball. O que a les neveres de les presons cada vegada hi hagi més menjar de quarta gamma. És a dir, verdures, fruites i altres aliments ja tallats perquè els interns no els hagin de manipular tant. Aquestes són algunes de les mesures, segons ha pogut saber l'ARA, que el departament de Justícia ha proposat aquest divendres als sindicats de presons en una reunió per millorar la seguretat als centres penitenciaris; unes negociacions que van detonar després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric, que va morir apunyalada per un intern que treballava a la cuina ara fa un mes.
La trobada d'aquest divendres ha durat pràcticament cinc hores i representa un avenç rellevant entre dues posicions, la de la Generalitat i la dels sindicats, que fins ara s'havien mantingut inamovibles. De fet, en l'última i primera trobada sobre la seguretat a les presons els sindicats es van aixecar de la taula abans d'hora i després van plantar la conselleria en la següent reunió sobre condicions laborals. Les converses semblaven trencades, però aquest divendres han fet un tomb. Ara les dues parts parlen "d'optimisme", si bé "prudent", sobretot per part dels sindicats, que fins ara demanaven un paquet de mesures urgents per asseure's a negociar. Aquest divendres se l'han trobat.
Concretament, i segons fonts consultades per aquest diari, el departament ha presentat un document amb una trentena de propostes, algunes de les quals són d'aplicació immediata. Per exemple, la mesura de lligar els ganivets a les taules i apostar pel menjar de quarta gamma, així com la compra de polsadors d'alerta que portaran tots els professionals, l'oferta d'un curs de defensa personal o la implementació d'inhibidors de telèfons. Tot plegat aniria acompanyat d'un reforç amb nous treballadors que en aquests moments ja s'estan formant. Fonts sindicals parlen d'uns 300 que es podrien incorporar d'aquí a poc temps. Els sindicats han esmenat algunes de les mesures i en les pròximes setmanes s'aniran intercanviant documents per continuar negociant. Fins i tot, fonts properes a les converses parlen de "principi d'entesa" en alguns aspectes.
Avenços
Sigui com sigui, que la reunió s'hagi allargat tant i que la conclusió sigui que cal continuar parlant és un avenç en la negociació, tal com admeten les dues parts. Les converses es van iniciar ara fa 15 dies gràcies al relleu a la direcció de Mas d'Enric (ara reubicat com a analista de seguretat), un moviment que els sindicats i la plantilla demanaven per negociar. Fins aquest divendres, però, no s'havia aconseguit entrar en el fons de la qüestió.
Aquest divendres han acudit en la trobada tots els funcionaris menys CSIF, que s'ha desmarcat de les converses. Concretament, hi han assistit UGT, CCOO, la Intersindical i CATAC. Per part del departament, hi havia representants de la direcció d’Afers Penitenciaris. "Som optimistes, però amb moderació", admetien fonts sindicals a la sortida de la reunió. De moment, encara no s'ha programat la data de la pròxima trobada, sinó que els representants dels treballadors estan a l'espera que el departament els torni a enviar una proposta de millores amb les seves esmenes incorporades. Ara bé, la plantilla no manté la mateixa posició dels sindicats, ja que demanen la dimissió de la consellera Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, com a condició per asseure's a negociar.