Successos

Furts i persecucions de pel·lícula: puja la delinqüència a les autopistes des que no hi ha peatges

Els Mossos detenen 221 multireincidents en un any per robar als cotxes i als camions

3 min

BarcelonaL'AP-7, la principal artèria catalana, ha viscut els darrers mesos persecucions dignes de la sèrie de pel·lícules The Fast and the Furious i que podrien evocar els carrers de les ciutats nord-americanes fictícies de la col·lecció de videojocs Grand Theft Auto. En aquest cas protagonitzades per bandes que, després de robar la mercaderia d'un camió, fugien amb vehicles d'alta gamma, a 200 km/h i fent ziga-zagues entre els cotxes per evitar que els atrapés la policia. Quan, al final, tenien el cotxe patrulla en paral·lel en ruixaven el vidre amb líquid d'extintor i, si calia, els envestien, sigui frontalment o lateralment, per culminar la fugida. Tot això en unes autopistes catalanes on l'últim any han crescut un 16% els delictes, un augment que els Mossos d'Esquadra vinculen a la fi dels peatges.

"Al treure els peatges hi ha hagut un augment del trànsit i això dona més opcions als lladres", ha afirmat aquest dimarts el sotsinspector de la Unitat Operativa de Mobilitat, Ivan Clotet, en roda de premsa. Principalment, a les autovies i autopistes del país s'hi cometen furts a l'interior de vehicles (que suposen el 70% dels delictes) i també robatoris de mercaderies dels camions, que en l'argot policial es coneixen com a telons (20%). El 10% restant són delictes menys freqüents com robatoris de gasoil, de caravanes o del vehicle en si.

Comptant tot l'any passat i el primer trimestre del 2024, s'han comès 4.800 delictes en aquestes vies; és a dir, una desena d'incidents al dia. D'aquests, el 90% són furts a vehicles estacionats i robatoris de camions que també són en àrees de servei o de descans. Aquestes dades representen un augment del 16% respecte al mateix període de l'any passat, una pujada que Clotet ha qualificat de "lleugera". A més, ha afegit que els delictes s'estan estabilitzant després d'un augment més pronunciat des de l'alliberament dels peatges, l'estiu del 2021. De tots aquests delictes, la gran majoria no són violents. "No s’ha de tenir por, però s’ha d’anar amb compte", ha resumit la inspectora Elena Martínez, sotscap de la Divisió de Trànsit dels Mossos.

Els Mossos asseguren que augmenten els delictes, però també l'activitat policial, sobretot després d'un reforç dels efectius de la Divisió de Trànsit. Durant el mateix període de temps (el 2023 i el primer trimestre del 2024), la policia va detenir 221 multireincidents, gairebé quatre arrestats a la setmana. A més, les investigacions en aquest àmbit han comportat que des del 2017 s’hagin dictat 60 ordres d’allunyament a les principals vies on actuen els detinguts.

Dos lladres

Principalment, hi ha dues tipologies de lladres, tots ells multireincidents: els pisters i els teloners. Els primers tenen com a objectiu cotxes de particulars i utilitzen diverses tècniques per aturar-los. Una és la dels falsos policies: fan veure que són agents, paren el cotxe i roben al maleter. Per això, sovint busquen turistes amb les maletes plenes i també les carteres. Però de vegades punxen les rodes dels cotxes perquè s'hagin d'aturar més endavant i llavors és quan els roben. Aquests delictes, considerats furts, són els que representen el 70% del total i se solen cometre a l'estiu.

El 20% dels delictes els cometen els teloners, la segona tipologia, que acostumen a actuar durant l'hivern. Aquests van directament als camions estacionats i en roben mercaderia d'alt valor. Com ho saben? Foraden les teles i van mirant què porta cada vehicle. Sobretot, busquen objectes de valor, com roba de marca, sabates, complements de moda, cosmètics, i fins i tot càpsules de cafè.

L'exemple paradigmàtic de teloners són el grup criminal que s'escapava de la policia, si calia, amb persecucions de pel·lícula. Els Mossos, després de vuit mesos d'investigació, van detenir sis persones que acumulaven més de 100 antecedents i se'ls relacionava amb 42 robatoris de camions. La mercaderia sostreta estava valorada en un milió d'euros. Es movien per l'AP-7, sobretot a la zona metropolitana de Barcelona i el sud de Girona, i guardaven tot el material robat en un magatzem clandestí prop d'una àrea d'horts a Cerdanyola del Vallès. Tot ho feien amb vehicles d'alta gamma i furgonetes que també robaven.

Intensificació policial

Davant una temporada d'estiu que es preveu intensa a les carreteres, els Mossos han preparat diverses accions. La primera, en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit, és informativa: als cartells de les carreteres hi apareixeran missatges de precaució i consells per evitar robatoris. També s'intensificarà la tasca policial amb controls i l'entrada en joc dels drons i els helicòpters.

A més, la policia ofereix una llista de consells per prevenir els furts:

  1. En cas d'avaria del vehicle, cal aturar-se en un lloc segur.
  2. Cal desar els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.
  3. En cas de baixar del vehicle per descansar, cal tancar-lo sempre amb clau.
  4. Sense arribar a desconfiar de tothom, cal parar atenció a les distraccions de segones persones.
  5. I en cas d’accedir a l’interior del restaurant o zones de pícnic, cal tenir en tot moment les pertinences controlades.
stats