Protestes a les presons

La presó de Mas d'Enric aparta 15 condemnats per delictes violents de la cuina

Els sindicats abandonen abans d'hora la reunió amb Justícia i els funcionaris tornen a bloquejar Brians

BarcelonaLa presó de Mas d'Enric ha decidit apartar 15 presos condemnats per delictes violents i reubicar-los en altres feines de la presó. La direcció d'aquest centre penitenciari segueix els passos de les presons de Ponent i Lledoners, que també van apartar els condemnats per homicidi de la cuina després que la cuinera de Mas d'Enric fos assassinada en mans d'un intern ara fa tres setmanes. En el cas de la presó de Tarragona, la junta de tractament no només ha decidit retirar de la cuina els condemnats per homicidi, sinó també els que ho estan per altres delictes de sang com agressions greus. Segons fonts de l'executiu català, el departament de Justícia va enviar la setmana passada una instrucció a les presons perquè les juntes de tractament revisessin el perfil dels interns que treballaven a les cuines (uns 600 a tot el país) i ara els centres estan aplicant els resultats de les reavaluacions. Tot a l'espera d'una nova circular sobre les condicions que han de complir els presos per treballar a dins del centre que Justícia està elaborant.

L'assassinat de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, va encendre la flama dels sindicats i la plantilla, que van fer fogueres a l'entrada de gairebé tots els centres per bloquejar-los sota un crit unànime, el de la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. Ara, la situació ha canviat. El cessament del director de Mas d'Enric ha fet que els sindicats deixin de plantar el departament de Justícia (ja s'han reunit dues vegades) i les mobilitzacions de la plantilla ja no són constants. Ara bé, la cronologia d'aquest dijous demostra que el conflicte segueix lluny de trobar una resolució: tot i que s'han reunit amb la conselleria, els sindicats majoritaris s'han aixecat de la taula abans que s'acabés la trobada.

Cargando
No hay anuncios

A primera hora els funcionaris han fet un primer avís bloquejant les presons de Brians 1 i Brians 2 (els interns han hagut d'esmorzar a les cel·les) per continuar amb la reivindicació del primer dia: les dimissions de la cúpula de Justícia. Aquest dijous, però, també ho han fet per evidenciar que ni el Govern ni tampoc els sindicats els representen; uns representants sindicals que al cap de poques hores s'havien de reunir amb el departament en la primera taula de treball per abordar millores en la seguretat dels funcionaris. Per a la plantilla, els sindicats no haurien de ser en aquesta taula, però han fet cas omís a la seva reivindicació i a les 10 h tots ells estaven asseguts amb membres de la conselleria al Districte Administratiu de la Generalitat.

Alguns, però, ho han fet per poca estona. Els primers a aixecar-se de la taula abans d'hora han sigut els representants de CSIF, que han entregat un document de mesures urgents –que van des del cessament del director de Quatre Camins fins a l'aplicació immediata dels aerosols per als funcionaris– i han marxat. Quan ja s'estava acabant la trobada, segons fonts presents, els representants d'UGT i CCOO, els sindicats majoritaris, també han abandonat la sala. També denunciaven que la Generalitat no havia proposat mesures urgents d'aplicació immediata. L'escenari, ara mateix, està ple d'incògnites, amb uns funcionaris que no se senten representats pels seus delegats i uns sindicats que, si bé es mostren predisposats a reunir-se, no acaben completant les reunions.

Cargando
No hay anuncios

La versió del Govern

Amb tot això a sobre de la taula, dimarts que ve hi ha una nova trobada entre Govern i sindicats per tractar millores laborals. En la reunió de millores per la seguretat estroncada, també s'ha acordat que el grup es tornarà a reunir en quinze dies. De fet, CSIF ha sigut l'únic sindicat que ha assegurat que abandonava la taula permanentment. I precisament perquè "el diàleg es manté obert" (els sindicats majoritaris s'han aixecat de la reunió, però no de la taula), Justícia valora positivament la trobada, en la qual afirmen que s'ha tractat la metodologia de treball i s'han presentat una sèrie de propostes de millora de la seguretat per anar-les treballant conjuntament. Entre aquestes hi ha una comissió parlamentària sobre els aerosols, un augment de plantilla i una nova instrucció sobre seguretat. A alguns sindicats, però, no els hi han fet el pes. Fonts de la Generalitat, en canvi, treuen pes a la plantada d'aquests sindicats i ho emmarquen en una gesticulació després de l'avís d'aquest matí de la plantilla amb el bloqueig de Brians.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, uns 200 treballadors penitenciaris han encès fogueres als accessos de Brians 1 i 2 i han bloquejat l'entrada a aquests centres penitenciaris. Els funcionaris aquest cop sí que han garantit des de primera hora l'entrada d'uns serveis mínims als centres. Consideren que la reunió que els sindicats hi van mantenir aquest dimarts es va fer "d'amagat i d'esquena a la plantilla" i han exigit que se suspengués la trobada prevista per avui entre les dues parts. Les protestes s'han dissolt abans de les 10 hores, després que els treballadors ho decidissin en assemblea. El bloqueig ha provocat que a la presó de Brians 2 els interns haguessin d'esmorzar a les cel·les, segons fonts consultades per l'ARA. No ha provocat, en canvi, que se suspengués la reunió entre els sindicats i el Govern.

El bloqueig ha començat passades les sis del matí i dues hores més tard s'han desplegat a la zona diversos efectius d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra (els testimonis parlen d'un centenar). Els agents, sense fer ús de la força, han obert un carril perquè puguin entrar i sortir vehicles de les dues presons. També hi han acudit efectius dels Bombers de la Generalitat per apagar les fogueres. En el moment més àlgid de la protesta, segons fonts de la Generalitat, hi havia uns 300 funcionaris de presons.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors, que arriben a qualificar d'"engany" i "burla" la primera trobada de les organitzacions sindicals amb l'administració, insisteixen que "no hi ha negociació sense dimissions". "Ha sigut un cop d'atenció. No ens representen ni el Govern ni els sindicats", avisen fonts de la plantilla, i adverteixen que continuaran mobilitzant-se.

Cargando
No hay anuncios