Com el so dels trets del crim de Susqueda pot ajudar els Mossos a resoldre el cas
El cos policial encarrega un estudi extern que pot ser clau per ubicar el lloc exacte de l'assassinat de la jove parella del Maresme
BarcelonaNo és habitual que durant la investigació d’un assassinat els Mossos d’Esquadra encarreguin un estudi a professionals externs ni que ho facin per iniciativa pròpia. Però això és el que està a punt de passar amb el crim del pantà de Susqueda. D’aquí a quatre mesos, a l’agost, farà cinc anys que es va cometre aquest doble assassinat contra una jove parella del Maresme que havia desaparegut, però el cas continua en investigació, en la fase d’instrucció. El febrer del 2018 els Mossos van detenir un veí d’Anglès, Jordi Magentí, que l’Audiència de Girona va deixar en llibertat el desembre del mateix any i que en tot aquest temps ha estat l’únic sospitós. Tot i que l’Audiència va qüestionar la investigació, els Mossos mantenen la tesi contra Magentí, que esperen avalar amb un informe del so del pantà de Susqueda.
El departament d’Interior ha tret a concurs un contracte, segons va avançar El Punt Avui, de 50.000 euros per adjudicar un “servei d’assessorament extern” als Mossos. L’encàrrec és elaborar “un estudi paramètric de la propagació del so”, i no és el primer cop que s’intenta. L’any passat ja es va formalitzar el contracte, però l’informe no es va fer perquè hi havia massa aigua: el pantà ha d’estar al mateix nivell que el dia del crim. Fonts d’Interior expliquen a l’ARA que les condicions han de ser “molt similars” al 24 d’agost del 2017 per elaborar aquest estudi. Els investigadors dels Mossos consideren que l’informe pot ser la prova final per determinar l’autoria de l’assassinat. L’objectiu és que permeti situar el lloc on es va cometre crim per com van sentir els trets alguns testimonis, a la zona de la Rierica de Susqueda, on també ubiquen Magentí.
Al contracte s’hi poden presentar experts en el tractament, la interpretació i l’anàlisi del soroll i l’acústica ambiental, que han de tenir el material tècnic necessari, i l’equip ha d’estar dirigit per un catedràtic d’universitat “amb un ampli recorregut investigador”. També han de demostrar que “no tenen interessos que puguin entrar en col·lisió amb l’assessorament” i s’han de comprometre a guardar confidencialitat durant cinc anys amb tota la informació que els donin. El concurs de fa un any el va guanyar la Fundació Privada Universitat i Tecnologia (Funitec) –l’única que hi va optar–, però Interior explica que no es va pagar el servei per la impossibilitat de fer l’estudi.
Els Mossos ara són “optimistes” que es puguin complir les condicions per la sequera dels últims mesos, tot i que la caiguda del nivell de l’aigua que el pantà mantenia des de principis d’any s’ha estancat fa unes setmanes per les pluges. Quan l’aigua baixi al nivell òptim, la policia –que també supervisarà tota l’execució– donarà l’autorització per fer l’estudi al pantà. El contracte posa com a data límit l’últim dia d’aquest any.
La defensa vol explicacions
El jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners, que porta la instrucció d’aquest complex cas, no havia demanat aquest informe. Ha sorgit dels investigadors dels Mossos, que pensen que es pot convertir en una prova concloent. Tot i això, la defensa de Magentí, exercida per l’advocat Benet Salellas, ja ha presentat un escrit al jutjat per demanar que compareguin els experts als quals s’adjudiqui l’encàrrec per precisar “en què consistirà, quins procediments, mètodes i tècniques se seguiran, quina informació es facilitarà als pèrits per efectuar-lo i quins resultats concrets es pretén aconseguir, així com la seva fiabilitat”. Salellas sol·licita que la compareixença sigui abans que facin la feina per veure si l’estudi pericial és “metodològicament segur”.
Al marge de l’informe del so, fonts amb accés a informació del cas expliquen que falten els resultats d’altres proves, com ara saber totes les persones que tenien el telèfon mòbil funcionant a la zona del pantà en les dates del crim.