Successos
Societat Successos 05/04/2023

Els estafadors que et suplanten i et prenen els estalvis només amb un DNI

Els Mossos detenen dos homes que havien retirat de diversos bancs més de 57.000 euros amb documents d'identitat robats

3 min

BarcelonaEs disfressava poc i solia anar a cara descoberta. A vegades, per posar-se en el personatge, utilitzava una mica d'attrezzo: unes ulleres, una bufanda, un gorro... Entrava en una entitat bancària i demanava retirar diners. No entregava ni la targeta de crèdit ni la llibreta, només un DNI, un mètode que els bancs també accepten. El caixer mirava que s'assemblés a l'home de la fotografia i li entregava els diners. Això ho ha fet almenys 35 vegades en un any, i ha estafat més de 57.000 euros.

És un home de 44 anys amb antecedents per estafa. Tot i que utilitzava una infinitat de cares, en tenia una de ben característica. Als Mossos d'Esquadra els recordava un boxejador, i fins i tot han arribat a anomenar la investigació cas Boxe. Tot va començar el maig de l'any passat, quan la policia va tenir constància per primera vegada d'aquest mètode: una persona entrava en un banc amb un DNI robat i treia diners. La majoria de documents d'identitat, segons fonts policials, provenien de robatoris en cotxes, uns furts que no cometien aquests estafadors. Un cop amb els DNI a les seves mans, triaven aquells la fotografia dels quals s'assemblava a ells i viatjaven per tot l'Estat amb cotxes de lloguer per estafar en diferents punts i així complicar el seguiment de la policia. Després, tornaven a casa, a Catalunya. L'home de 44 anys treballava amb un altre de 32, que no solia entrar a l'entitat bancària, sinó que es cuidava de la part logística i s'esperava al cotxe.

Al principi vigilaven molt on estafaven, però al final, segons fonts properes a la investigació, els va poder "l'avarícia": entraven als bancs un dia sí i l'altre també. Finalment, després d'identificar-los i fer-los seguiments, els Mossos els van detenir el 28 de març. Els estafadors tornaven de València i els van arrestar cada un a casa seva, a Terrassa i a Castellar del Vallès. Un encara portava a sobre el DNI robat que havia fet servir per intentar estafar (sense sort) en diversos bancs de València. En una tarda, havien entrat a tres entitats bancàries. I no només treien diners, sinó que amb els documents d'identitat també creaven comptes bancaris on després enviaven els diners estafats. L'home de 44 anys ja està en presó provisional, mentre que el de 32 ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Piràmide

Els Mossos ja han desarticulat aquesta banda de dos delinqüents, però els investigadors sospiten que formen part de l'escaló més baix d'una piràmide que té a dalt de tot els líders d'una àmplia organització criminal. De fet, els agents relacionen el cas amb una dona que l'octubre passat va estafar vuit persones amb el mateix mètode a Rubí. La policia creu que les persones que entren als bancs només són uns "peons". I hi ha evidències que ho demostren: segons fonts policials, els dos detinguts es quedaven entre un 20% i un 30% dels diners estafats. La resta anava a la presumpta organització criminal.

En aquest sentit, els Mossos creuen que els delinqüents que entraven al banc eren persones "necessitades" de diners, que s'exposaven (en cap moment es tapaven la cara) per estafar. La tasca policial, doncs, és ara intentar descobrir quants peons hi ha i qui són els líders de l'organització. Una de les principals hipòtesis és que els autors materials de les estafes no es coneixen entre ells: simplement reben els DNI que l'organització criminal prèviament ha comprat i es queden una comissió dels diners estafats. Aquests documents d'identitat els aconsegueixen de diverses bandes de lladres i els compren a l'engròs. En el cas dels dos detinguts, el 90% dels DNI venien de robatoris a vehicles.

stats