Successos

Enxampen a Santo Domingo el narco que espera judici a Catalunya per un triple crim

Conegut com Mayol, el sospitós es troba en una presó del país des de fa mig any

4 min
Dos mossos al pis del barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, on es va cometre el doble crim.

BarcelonaFeia molt temps, gairebé vuit anys, que ningú sabia res d'ell. Va aconseguir marxar de Catalunya abans que comencessin a caure detinguts, un a un, els membres de la banda que dirigia, en mans dels Mossos d'Esquadra. També va caure el seu germà, a qui van arribar a jutjar (finalment el van absoldre) l'any 2021 per la comissió de tres crims. Un membre del grup, però, no se'n va escapar i li van imposar la presó permanent revisable. A ell tothom el coneix com Mayol i juntament amb el germà, de sobrenom Cacon, liderava un grup de narcotraficants dominicans instal·lats a Barcelona que van esquitxar de sang els carrers i els pisos de l'àrea metropolitana. Tot enmig d'una guerra entre narcos que es va endur sis vides en poc temps, tres de les quals estaven vinculades a la banda de Mayol. Ningú sabia res d'ell fins fa mig any, quan el van enxampar a República Dominicana. Va ser allà on va acabar la seva llarga fugida. Segons ha pogut saber l'ARA, el narco dominicà conegut com Mayol ja està en una presó catalana a l'espera de ser jutjat –encara no hi ha data– per tres crims que van posar en alerta Catalunya.

Aquesta història, que va omplir les pàgines de molts diaris, comença en un pis franc de Mayol a l'avinguda Paral·lel de Barcelona el 25 de febrer del 2017. Estava sol i, de cop i volta, van entrar un grup d'homes i van assaltar el domicili. Es van endur un quilogram de cocaïna i Mayol va rebre una pallissa que el va deixar malferit. L'esperit de venjança va motivar tot el que va venir després. Ningú havia forçat la porta del pis i això va generar una pregunta que va conduir cap a la primera de les tres víctimes: qui tenia les claus d'aquell pis? Totes les sospites es van dirigir cap a un pagès dominicà que feia poc que havia arribat al país i que feia feinetes per al grup criminal. Ell era dels pocs que tenia claus.

Tres dies després de l'assalt, el 28 de febrer del 2017, aquest pagès dominicà va aparèixer assassinat en un descampat a prop de la Ciutat Esportiva del Barça, a Sant Joan Despí. Tenia les mans lligades a l’esquena, el cap cobert amb un sac i un tret al front. Com va arribar fins aquí? Segons la investigació dels Mossos d'Esquadra, el pagès dominicà va trair la banda de Mayol i va entregar les claus del pis a un grup rival, també dominicà, que el va acabar assaltant. Abans de ser executat, el pagès hauria confessat qui era aquest grup rival. Una confessió que no li va salvar la vida i va allargar encara més la guerra. L'acció es va traslladar a un altre pis.

El segon assalt

Van passar dos mesos exactes. Després de l'assalt a casa del Mayol, la banda rival de dominicans es va refugiar en un pis del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. De nou, una traïció va ser el detonant de tot. La banda del Mayol va aconseguir que un dels membres de la banda rival delatés el lloc on s'estaven amagant. Fins i tot va facilitar l'assalt: va avisar que marxava, però al cap de pocs segons va tornar a picar al timbre dient que era ell. Una vista ràpida per l'espiell ho va confirmar. Però no va entrar ell, sinó uns homes que van obrir foc a tort i a dret (van buidar els carregadors), van matar dos membres de la banda rival i van ferir una de les seves parelles.

Eren les mateixes bales que havien posat fi a la vida del pagès dominicà en un descampat del Prat. Els Mossos d'Esquadra ho van començar a investigar i van vincular els dos crims amb una banda de dominicans liderada per un tal Mayol. Però no hi havia cap rastre seu. Vuit anys després, la incògnita s'ha desvelat: va fugir a la República Dominicana.

Entrada del pis del Prat de Llobregat on hi va haver el tiroteig.

Els Mossos, però, sí que van poder enxampar el seu germà, conegut com a Cacon, i altres membres de la banda, entre els quals el Judes que els va obrir la porta del pis del Prat de Llobregat. En aquest últim el van condemnar per pertànyer al grup criminal i la pena d'un segon membre, considerat l'autor material del doble crim del Prat, va ser de presó permanent revisable. Cacon, però, finalment va ser absolt per falta de proves. Tot i que un testimoni el situava al lloc dels fets, el reconeixement facial no va acabar de donar resultat. A més, tampoc es va poder concretar qui va ser l'autor de l'execució del pagès dominicà.

Sigui com sigui, els Mossos, segons fonts policials, consideren que Mayol, que ha estat fugat durant tot aquest temps, va ser el cervell darrere dels tres crims. Ho intentaran demostrar en judici després que Mayol fos localitzat a Santo Domingo, la capital de República Dominicana, fa mig any. Ara ja espera per asseure's al banc dels acusats en una presó catalana.

stats