Successos

Una discussió infantil, una casa saquejada i un pistoler fugit: les claus del doble crim de Girona

Els Mossos tenen identificat l'autor de la mort de dues persones, però encara no l'han localitzat

4 min
Punt on va tenir lloc el tiroteig.

BarcelonaMentre Girona continua commocionada pel doble crim al barri de la Font de la Pólvora durant la revetlla de Sant Joan, els Mossos d'Esquadra centren els seus esforços a localitzar l'home, plenament identificat, que va obrir foc amb una metralleta i va posar fi a la vida d'un home de 48 anys i una dona de 44, a qui també va atropellar. Les víctimes eren cunyats. Fonts policials asseguren que hi ha "una molt bona línia d'investigació" per localitzar el principal sospitós. "Estic convençut que el trobarem i el posarem a disposició de la justícia", ha afirmat aquest dimarts el director de la policia, Pere Ferrer. El fugitiu és un home que feia poc que havia sortit de la presó després de pagar una fiança i té nombrosos antecedents policials. Algunes fonts el vinculen amb el tràfic d'armes. De moment, la metralleta militar (tot apunta a un kalàixnikov) amb la qual va obrir foc tampoc ha sigut localitzada.

Els Mossos tenen muntats diversos dispositius a Girona i a l'Alt Empordà, d'on provenia la família del pistoler. Concretament, fa poc van abandonar Figueres i es van instal·lar a Girona. Ara, es treballa amb la hipòtesi que no només hauria fugit el sospitós del crim, sinó tota la seva família. La policia també investiga si podrien haver sortit de Catalunya, i una de les hipòtesis és que siguin a Andalusia, on tenen parents. Després del tiroteig, la família del sospitós hauria marxat amb dos vehicles dels quals la policia ja en coneix el model i el color, i pel que fa a un dels dos cotxes, ja té una part de la matrícula. De moment, la policia ha localitzat aquesta tarda un vehicle calcinat a nom del sospitós a Mont-ras (Alt Empordà), després que un grup d'homes, entre els quals es desconeix si hi havia el pistoler, li calessin foc, potser per evitar deixar rastres, i fugissin en tres cotxes més.

Els investigadors dels Mossos també volien fer una entrada judicial (ja estava tota la documentació en ordre) a la casa de Girona on feia poc que vivia el sospitós, però els familiars i amics del clan d'on provenien les dues víctimes mortals es van avançar: aquest dilluns al matí aquests familiars i amics van acudir a la casa i la van destrossar, de manera que l'entrada judicial ja no es pot practicar. En aquest cas, fonts policials no parlen de dos clans amb una tradicional disputa fratricida, ja que el clan del pistoler feia setmanes comptades que estava a Girona. Tot va començar, segons les mateixes fonts, de la manera més absurda: dues menors es van discutir per un telèfon mòbil. Això va fer que les mares també discutissin l'una amb l'altra i, finalment, va entrar en joc el pistoler (el pare d'una de les nenes), que va obrir foc amb la metralleta.

Els Mossos, a l'entrada de l'Hospital Trueta

En aquest tràgic succés també van resultar ferits una dona i un menor de 14 anys, fill de l'home que va morir a trets. Tots dos van ingressar a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on es van produir aldarulls amb els familiars que els volien veure. Ara, encara hi ha familiars esperant a l'hospital, però la situació assistencial s'ha normalitzat. Fonts del centre sanitari expliquen que estan estables dins la gravetat.

Més policia i junta de seguretat

Aquest dimarts s'ha celebrat un minut de silenci a les portes de l'Ajuntament de Girona per condemnar "taxativament" el doble crim i mostrar el condol a familiars i coneguts de les víctimes. A les dotze del migdia, el consistori en ple i treballadors del centre d'acollida La Sopa, on treballava una de les víctimes com a auxiliar de cuina des de feia 18 anys, s'han concentrat a la plaça del Vi. Hi han participat també representants del Govern en funcions, el subdelegat del govern espanyol i el bisbe de Girona. L'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas (Guanyem), ha dit que "el primer element clau" passar per garantir la seguretat al barri de la Font de la Pólvora durant els pròxims dies. Per això, tant en aquest barri com a la zona est de la ciutat es mantindrà una presència policial "més elevada" per evitar que hi hagi "cap mena d'incident" vinculat amb el tiroteig.

En paral·lel, Salellas també ha explicat que s'ha muntat un dispositiu de suport psicològic per fer acompanyament als familiars de les víctimes. L'alcalde ha admès que a la Font de la Pólvora el doble crim ha deixat una situació "de commoció elevada", i ha subratllat també que es tracta "d'un episodi excepcional que no havia passat mai a la ciutat". L'alcalde també ha volgut deixar clar que, tot i els operatius policials que han destapat activitats delictives a la Font de la Pólvora (com les vinculades al cultiu de marihuana), al barri hi viu "moltíssima gent" que, tot i que té una situació vinculada a "la pobresa i la precarietat", el seu dia a dia "no té res a veure ni amb la delinqüència ni amb els fets que van passar diumenge".

Ara bé, el tiroteig mortal també va provocar moments de tensió entre els socis del govern municipal. La vicealcaldessa, Gemma Geis (Junts), va reclamar a l'alcalde que convoqui d'urgència una junta local de seguretat per abordar la situació i plantejar les accions que cal emprendre a Girona "a mitjà i llarg termini" per actuar "amb contundència". "Les escenes que hem vist al Trueta no ens agraden i amenacen el conjunt dels ciutadans; sense seguretat no hi ha llibertat", va afirmar. A la tarda, Salellas va confirmar la convocatòria de la junta de seguretat, però a diferència de Geis va assenyalar que es tracta d'uns fets “excepcionals” i va demanar "serenor i calma".

Finalment, la conselleria d'Interior ha confirmat una junta de seguretat extraordinària aquest dijous al matí presidida pel conseller, Joan Ignasi Elena. En aquest sentit, el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha reclamat una "estratègia transversal" més enllà del component policial en els barris més conflictius i vulnerables. Ferrer ha advertit que ve un estiu "complicat".

stats