Successos

El director dels Mossos defensa l'actuació policial durant la destrossa dels pisos del pistoler de Girona

Ferrer diu que es van identificar els implicats i que "a Catalunya qui la fa la paga"

ARA
2 min
Agents dels Mossos davant del barri de Font de la Pòlvora de Girona

Barcelona"A Catalunya qui la fa la paga", ha afirmat aquest dilluns el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, amb relació a les destrosses a tres propietats que el presumpte autor del doble crim de Girona tenia a Figueres a mans d'amics i familiars de les víctimes. L'endemà que el sindicat majoritari d'agents SAP-FEPOL critiqués durament l'actuació policial i denunciés que el cos "va entrar en les lògiques de la venjança" en comptes d'evitar els aldarulls, Ferrer ha defensat la decisió del comandament operatiu de deixar que unes tres-centes persones destrossessin els pisos. "S'han fet identificacions i s'han obert diligències perquè els autors responguin davant la justícia", s'ha limitat a dir en declaracions a Catalunya Ràdio.

Divendres al vespre una comitiva de cotxes amb familiars de Juan H i Yolanda H, els dos assassinats a trets a Girona, va anar a Figueres per destrossar tres cases als barris de Sant Joan i Culubret. S'havien assabentat que eren propietat del presumpte assassí i del seu entorn. Davant els habitatges es van arribar a reunir centenars de persones amb bastons i destrals, unes tres-centes, segons els Mossos.

Aquest va ser l'incident més multitudinari i polèmic –si bé no l'únic– en relació amb aquest fet, i tot i que la policia havia desplegat un dispositiu preventiu a la zona i els implicats els van explicar “clarament” què volien fer, els Mossos van valorar que era millor deixar-los fer que no pas enfrontar-s’hi. Així ho va explicar l'intendent Xavier Domènech, subcap dels Mossos a la regió de Girona, i va afegir que "era una qüestió més d’honor seu i d’orgull; era més una teatralització que no pas l’acció en si mateixa".

“Si tres-centes persones aconsegueixen doblegar el cos de Mossos és que alguna cosa ha fallat”, va denunciar diumenge el secretari general del sindicat SAP-FEPOL, Pere Garcia, que va subratllar que "de llei només n’hi ha una" per a tots els ciutadans. “És obligació dels Mossos fer-la complir. No es pot enviar el missatge «mentre no molesteu la resta, podeu anar fent»”, ha dit Garcia, que també ha afirmat que la “manca d’autoritat” en alguns contextos s’evidencia “de manera flagrant” episodi a episodi, i que si no s’actua “de manera ferma” pot ser que la policia no pugui actuar en certs territoris.

Aquest dilluns, el director dels Mossos ha titllat aquestes paraules "d'irresponsables" i ha assegurat que s'han desplaçat unitats dels Mossos al barri gironí “en múltiples ocasions” per protegir-lo perquè la policia catalana és un cos “altament professionalitzat" i el Govern posa al seu abast "tots els recursos perquè pugui intervenir quan consideri oportú i proporcionat”.

El presumpte autor, encara fugit

Diumenge de matinada, però, els Mossos d’Esquadra van haver de rescatar i protegir un familiar del pistoler per les amenaces que havia rebut de l’entorn de les dues víctimes mortals quan intentava arribar a casa seva. L’home s’hi havia desplaçat a recollir algunes pertinences. Es tracta d'un dels habitatges que el clan va destrossar com a part de la seva revenja. 

Mentrestant la policia continua buscant l’autor de la ràfega d’una trentena de trets amb un fusell d’assalt AK-47 que va matar Yolanda H i Juan H i que està identificat: es diu Guillermo i té antecedents per tràfic de drogues i vincles amb el tràfic internacional d’armes.

stats