Un deute econòmic, darrere de l'assassinat d'una noia de 25 anys a la Ribera d'Ebre
La Marina ja no apareix al recompte de feminicidis del Govern ni al d'assassinats masclistes dels Mossos
BarcelonaEl cadàver de la Marina va aparèixer fa 285 dies en un camp a tocar de la carretera N-240 al seu pas per Móra la Nova (Ribera d'Ebre). Tenia 25 anys i era de Garcia, un poble de 500 habitants de la mateixa comarca. El seu cadàver el va trobar un pagès que passava per allà a primera hora del matí. El cos tenia evidents signes de violència: morats, cops i traus. L'assassinat de la Marina va ser des d'un primer moment considerat com el tercer feminicidi de l'any a Catalunya (ja se n'han produït 14 més). La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va condemnar des de Garcia "un feminicidi que colpeja una comunitat, un poble i tot el país". La realitat, però, és que el nom de la Marina no apareix en el recompte d'assassinats masclistes del 2023 dels Mossos d'Esquadra ni en el còmput de feminicidis del departament d'Igualtat i Feminismes. És a dir, la investigació policial ha descartat finalment que el detingut pel crim la matés per ser la seva parella o exparella (seria al recompte de Mossos) o que l'assassinessin pel fet de ser una dona (apareixeria al recompte del Govern).
El dia abans que es trobés el cos, els familiars de la Marina havien denunciat la seva desaparició. Treballava en una residència de gent gran a Móra la Nova i el seu torn acabava tard, passades les nou de la nit. Aquell dimecres no va tornar a casa, però el seu cotxe continuava aparcat just davant del geriàtric. Segons alguns testimonis la Marina va sortir de la feina amb un home. Al cap d'unes hores de la troballa del cadàver els Mossos ja el van detenir com a presumpte autor del crim: era un noi de 24 anys veí de Móra la Nova que des de llavors està en presó preventiva pel crim. Tenia almenys dos antecedents per agressió sexual, l'última a la festa major del poble de l'any passat. Era un perfil conflictiu que la policia ja tenia controlat. Des de l'entorn de la Marina deien que no sabien qui era aquell noi, però els Mossos insistien que la víctima i el seu botxí es coneixien.
Segons ha pogut saber l'ARA, les indagacions dels Mossos durant aquests mesos han confirmat que darrere del crim hi hauria un mòbil econòmic. Concretament, segons fonts policials, la víctima devia una quantitat alta de diners al presumpte assassí i aquest hauria sigut el detonant que l'hauria portat a matar-la. Aquest deute no estaria vinculat a cap activitat il·legal, segons fonts properes a la investigació.
Es coneixien
Que hi hagués aquest deute pel mig vol dir que la Marina i el seu assassí es coneixien. Tot i que l'entorn més proper de la víctima no sabia qui era el noi que els Mossos van detenir, la investigació policial ha pogut confirmar que havien mantingut relacions sexuals de manera esporàdica i que encara es veien ocasionalment. No era cap relació sentimental estable i mai ho havia estat. Per això els investigadors en cap moment els han considerat parella o exparella i l'assassinat no es qualifica de violència masclista a les estadístiques policials. De fet, en un primer moment el seu cas ja no el va agafar un jutjat de violència contra la dona. En el recompte de feminicidis tampoc apareix el cas i fonts del departament d'Igualtat i Feminismes apunten que no l'hi poden incloure perquè la investigació policial no ha conclòs que ho fos, sinó que més aviat apunta cap a una altra banda: la del mòbil econòmic i no sentimental. El seu seria el 15è feminicidi de l'any, tres més que en tot el 2022.