Successos

Els detinguts per jihadisme a Catalunya haurien construït més de mil drons per a Hezbollah

L'Audiència Nacional envia a la presó un dels membres de l'estructura logística de la milícia xiïta libanesa a Europa

ARA
2 min
Imatge de la façana principal de l’edifici de l’Audiència Nacional

BarcelonaLa Guàrdia Civil va detenir dimarts tres persones a Barcelona i Badalona en una operació contra el terrorisme jihadista dirigida per l'Audiència Nacional. Dos van quedar en llibertat amb mesures cautelars, com ara compareixences periòdiques i retirada del passaport, però un tercer va entrar a la presó. Aquest tercer home, presumptament, col·laborava amb Hezbollah comprant a Espanya “materials susceptibles de ser convertits en armes de guerra que poguessin ser utilitzats contra objectius civils i militars a Israel i a Europa". Així ho reflecteix la interlocutòria del jutge de l'Audiència Santiago Pedraz, a què ha tingut accés Efe, i en la qual s'estima que el grup va arribar a facilitar la construcció de més de mil drons per a la milícia xiïta libanesa.

L'operació liderada per la Guàrdia Civil i la policia alemanya ha desarticulat així una de les estructures logístiques de drons de Hezbollah que operen a Europa. Va començar quan la Guàrdia Civil va detectar la compra de grans quantitats de materials aptes per a la construcció de drons kamikaze, també coneguts com a UAVs (unmanned aerial vehicles, en anglès), per part d'empreses administrades per ciutadans d'origen libanès, segons la interlocutòria. Aquestes aeronaus no tripulades de tipus militar són capaces de transportar càrregues explosives de diversos quilos i per la seva mida petita i el seu perfil de vol baix són més difícils de detectar i, per tant, de neutralitzar, afegeixen fonts policials.

El magistrat explica que de la investigació es desprèn que l'home enviat a la presó, que té 38 anys, "forma part d'un grup d'individus d'origen libanès assentats a Espanya i Alemanya, relacionats en diferents graus amb l'organització terrorista", i n'ha decretat la presó provisional per risc de fuga i de destrucció de proves. Les diligències estan declarades secretes i encara no s'ha analitzat tot el material confiscat. Ara bé, la interlocutòria detalla que el grup pretenia "procedir de forma imminent a l'embarcament per a transport marítim al Líban d'una ingent quantitat de components essencials per a la construcció d'aeronaus no tripulades, amb el consegüent risc per a la seguretat col·lectiva i la dels ciutadans d'Israel particularment”.

Quinze detinguts en sis mesos

Si bé no hi ha dades verificades sobre el nombre total d'aeronaus no tripulades que Hezbollah podria haver construït amb els components adquirits per l'estructura logística desarticulada a Europa, sobre la base de l'anàlisi de la documentació confiscada la Guàrdia Civil estima probable que podrien haver estat diversos centenars i, fins i tot, més d'un miler. De fet, en els últims mesos, en molts dels drons que s'han fet servir en el conflicte amb Israel s'han identificat peces com les adquirides per l'estructura desarticulada.

Segons dades policials, entre el gener i el 24 de juny, s'han fet 25 operacions contra el terrorisme jihadista a Espanya, amb 38 detinguts. D'aquests, 15 arrestats han estat a Catalunya (10 a Barcelona i 5 a Girona).

stats