Successos

Detingut per abús sexual un jove una setmana després de ser absolt d'una violació a Lloret

El noi va ser exculpat per la secció 3a de l’Audiència de Girona, que ja ha desestimat altres casos similars

E. F.
3 min
El detingut durant el judici en què estava acusat de violació a una noia el 2020

BarcelonaEls Mossos han detingut un noi de 29 anys per haver abusat sexualment d'una turista a la platja de Lloret de Mar (Selva). La policia investiga si per aconseguir doblegar la voluntat de la víctima hauria fet servir la submissió química. A més, es dona la circumstància que el detingut va ser jutjat i absolt tot just fa una setmana per la secció tercera de l'Audiència de Girona per una violació a una altra noia l'estiu del 2020. Després de prendre-li declaració, el jutjat de guàrdia de Blanes l'ha deixat en llibertat amb càrrecs i amb l'obligació de comparèixer periòdicament davant dels jutjats.

La nova detenció ve per uns fets que haurien tingut lloc dimarts a la matinada, quan el jove i la noia –que s'havien conegut feia poques hores– van anar junts fins a la sorra de la platja de Lloret. segons ha avançat l'ACN. Allà, ell li va oferir un cigarret i després de fumar-se'l, la noia es va trobar malament. Tan sols recorda que el noi va començar a fer-li tocaments i que ella li repetia que s'aturés però ell no li feia cas. A partir d'aquí no recorda res més fins que es va despertar mig nua a la platja.

La policia va portar la noia fins a l'Hospital de Calella (Maresme) perquè, com marquen els protocols en aquests casos, els metges li fessin una exploració. Després la turista va presentar denúncia als jutjats.

Ahir, divendres, els Mossos d'Esquadra van detenir el suposat agressor, a qui de moment s'acusa d'un delicte d'abusos sexual. Després de declarar davant de la jutge, l'home ha quedat en llibertat amb càrrecs aquest dissabte i obligat a personar-se als jutjats periòdicament. Té prohibida la sortida del territori i el passaport retirat. Mentrestant, els Mossos investiguen els fets i s'està pendent de rebre els resultats de toxicologia per saber si el detingut va posar alguna substància a la cigarreta per anul·lar la voluntat de la víctima.

Un tribunal amb moltes absolucions

El jove detingut feia escassament quinze dies que havia sortit de la presó. Hi havia ingressat a mitjans de juliol del 2020, quan els Mossos d'Esquadra el van detenir després que una noia de 21 anys denunciés que l'havia perseguit pel carrer, també a Lloret de Mar, i l'havia violat en una zona enjardinada.

El judici es va celebrar a principis de maig a l'Audiència de Girona, i el jove s'enfrontava a una condemna de fins a 12 anys de presó. El tribunal de la secció tercera, però, el va absoldre i va ordenar que se l'alliberés després de gairebé dos anys en presó preventiva. La sentència recollia que, tot i que el relat de la denunciant era "persistent", el tribunal tenia "dubtes raonables" que el jove hagués comès la violació. Entre d'altres, perquè la instrucció del cas va ometre elements clau. Per exemple, no es va aportar una trucada que la noia va fer al 112 ni tampoc es va citar a declarar una amiga seva, a qui va anar a veure aquella nit. L'Audiència va deixa en llibertat el jove dies abans d'emetre la sentència que el va acabar absolent.

Els "dubtes" de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de fet, no són nous ni exclusius d'aquest cas. Segons una anàlisi de l'ARA, entre les últimes sentències més recents per violència sexual que ha dictat aquesta secció hi abunden els casos en què el tribunal desconfia del relat de les víctimes. D'entre la quarantena de sentències dels últims tres anys hi ha 21 absolucions, 11 condemnes per acords de conformitat –és a dir, que l’autor reconeix els fets i a canvi hi ha una rebaixa substancial dels anys de presó– i només 7 condemnes. En la majoria dels casos, el relat dels magistrats és el mateix: no es creuen la víctima.

stats