Successos

Detenen 58 persones per una xarxa que regularitzava estrangers de manera fraudulenta

Els Mossos i la Policia Nacional han desmantellat a Figueres un grup que falsejava contractes i parelles de fet

ARA
2 min
Imatge de l'operatiu conjunt per desmantellar un grup que regularitzava la situació administrativa d’immigrants de forma fraudulenta.

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han detingut a Figueres 58 membres d’una xarxa criminal per haver regularitzat la situació administrativa de 70 immigrants a través de contractes de treball fraudulents i unions de parelles de fet fictícies. Els arrestats feien servir un negoci legal –una gestoria– per falsejar la documentació i donar-la d’alta a la Seguretat Social o al registre de parelles de fet. A més dels detinguts, la policia va identificar 50 persones més implicades en la trama, que hauria obtingut uns 350.000 euros.

El grup captava persones estrangeres i els exigia diversos pagaments d’entre 3.000 i 5.000 euros per regularitzar la seva situació. Els contractes fraudulents eren curts, coincidint amb els terminis de l’administració per resoldre les sol·licituds de residència, i en nom d’empreses legals. De fet, l’operatiu va començar al novembre arran de diverses denúncies d’empresaris i autònoms que veien com la gestora que els feia tràmits burocràtics donava d’alta empleats que no coneixien. Els documents estaven signats com si fossin ells, però la firma no els corresponia.

Quan els perjudicats detectaven aquesta activitat irregular i reclamaven al despatx, els investigats adduïen que era un error i que l'esmenarien. Els agents van fer escorcolls al domicili i a l’oficina d'un dels principals investigats i allà van confiscar una gran quantitat de documentació: en total, van identificar 95 contractes fraudulents.

Es podrà revocar

La policia també investiga 24 parelles de fet fictícies amb ciutadans extracomunitaris. El grup facilitava la seva regularització inscrivint-los al registre de parelles estables de fet. La majoria dels estrangers (21) havien sol·licitat la residència com a familiars d'algú amb la nacionalitat espanyola i 16 van aconseguir la regularització. Entre una d’aquestes parelles investigades hi havia una estrangera i un dels principals investigats, registrats com a parella de fet.

Fonts policials expliquen que quan el cas arribi als tribunals i hi hagi una sentència condemnatòria, es podrà revocar la documentació il·legal.

stats