Successos
Successos30/08/2023

Es desploma un arbre en mal estat enmig de la superilla de Sant Antoni

Fongs al tronc, efectes de la sequera i el temporal: els tres factors que podrien haver causat la caiguda

BarcelonaEncara no fa ni un mes que va morir una noia de 20 anys al Raval de Barcelona quan li va caure una palmera a sobre i ja hi ha hagut un accident semblant, aquest cop sense víctimes. Dimecres a la matinada, al carrer Comte Borrell, a l'epicentre de la superilla de Sant Antoni, un arbre s'ha trencat per la base i ha caigut sobre uns bancs. Per l'hora, no hi havia ningú assegut i no s'han hagut de lamentar ferits, però es tracta d'una zona de vianants molt transitada durant el dia. L'arbre és un lledoner i, segons fonts coneixedores dels fets, estava en mal estat.

L'Ajuntament de Barcelona ja investiga per què ha caigut i les primeres hipòtesis apunten, com en el cas de la palmera, que s'ha desplomat per la suma de diversos elements. L'accident ha passat durant una nit de temporal a Barcelona, amb fortes pluges, però l'arbre ja tenia defectes previs. Les mateixes fonts apunten que tenia un fong que havia foradat el tronc (de fet, a simple vista es veia obert) i això n'afectava la rigidesa. És a dir, el lledoner tenia trams de tronc més rígids, per on es pot trencar, i uns altres de més flexibles. Segons fonts consultades per l'ARA, aquest lledoner es va revisar per última vegada el gener del 2022, fa un any i vuit mesos. Llavors, no es va detectar "cap deficiència".

Cargando
No hay anuncios

L'agost del 2023, però, l'arbre tenia aquest fong i el tronc foradat. A aquesta patologia encara s'hi han de sumar els efectes de la sequera acumulada, que accentua més aquesta rigidesa. Amb tot, segons les primeres hipòtesis, la pluja podria haver augmentat el pes de la copa i, entre el fong i la sequera, s'ha partit per la base.

L'arbre, de fet, no s'ha arrencat per les arrels, sinó que s'ha trencat per la base, just abans que comencessin les arrels. Una manera de trencar-se, segons els experts, poc freqüent. Els operaris municipals ja han retirat l'arbre i també en talaran un altre a deu metres que és de la mateixa espècie i està una mica inclinat. De moment, n'han tallat les branques i més tard en talaran el tronc. És, apunten des del consistori, una mesura preventiva. Pocs metres enllà, al carrer Casanova, els Bombers de Barcelona també estaven retirant les branques d'un arbre que havia quedat inclinat. Fa alguns dies, segons fonts municipals, també es va desplomar un roure enorme al Parc de la Font del Racó, a Sarrià.

Cargando
No hay anuncios

Revisions

Els lledoners també passen revisions periòdiques i la darrera va ser el gener del 2022. En el cas de les palmeres, són cada dos anys. De fet, ara l'Ajuntament encara té en marxa una revisió de 900 palmeres després de l'accident del Raval. En aquest cas, tot apunta que el principal detonant va ser la sequera, però hi havia altres elements com un estretament del tronc o un niu de cotorres. Els veïns, tal com va avançar l'ARA, ja havien presentat una queixa al consistori el març passat advertint del mal estat de l'arbre. El van anar a revisar, però la inspecció va ser solament ocular i no es van fer proves de resistència.

Cargando
No hay anuncios

Normalment, els arbres de Barcelona només es reguen durant els quatre anys després de ser plantats. Veient que la caiguda de la palmera va venir de la sequera, l'ajuntament va regar tots els arbres d'aquesta espècie. No va regar, però, tots els altres arbres, com els lledoners.