Discriminació

Els delictes d'odi per racisme es disparen a Catalunya

En només dos anys gairebé s'han doblat les denúncies

BarcelonaL'any passat els Mossos d'Esquadra van detenir un home a Barcelona per les amenaces que feia des del seu domicili amb una escopeta a persones que anaven a l'oratori pel Ramadà. Aquest és només un dels 270 casos de delictes d'odi per motius ètnics denunciats davant dels Mossos d'Esquadra durant el 2023, un curs en què els casos de discriminació per qüestions racials o de nacionalitat han crescut un 18,9% respecte al 2022. Aleshores la xifra ja s'havia enfilat fins als 227 casos, molt per sobre de les 141 denúncies del 2021, el rècord fins aleshores. En dos anys, doncs, les denúncies per aquest tipus de casos pràcticament s'han doblat.

L'home de l'escopeta és potser el cas que crida més l'atenció, però n'hi ha molts d'altres malauradament més habituals. És el cas, per exemple, d'una dona que va denunciar els comentaris racistes que havia de patir per part del seu metge cada cop que la visitava. N'hi ha d'altres. Darrere les 270 denúncies hi ha 347 víctimes, 38 de les quals menors d'edat. Tot plegat ha fet que els delictes d'odi per motius ètnics suposin un 35,5% del total de delictes d'odi denunciats a Catalunya el 2023, tot just per darrere de les 282 denúncies per casos de LGTBI-fòbia. Aquestes continuen un any més al capdavant del rànquing que difonen els Mossos en la seva memòria anual sobre odi i discriminació. En total, van ser 365 víctimes, 47 de les quals eren menors.

Cargando
No hay anuncios

També creixen els delictes relacionats amb la islamofòbia, que des del 2022 té una categoria específica per recomanació del Consell d'Europa. En aquest cas, el 2023 hi va haver 36 denúncies per aquest motiu a Catalunya, 14 més que l'any anterior.

Només es denuncia un de cada deu casos

En total, els Mossos van instruir 761 fets per delictes d’odi i discriminació durant el 2023, fos per via penal o administrativa, la qual cosa representa un increment del 18,7% en les denúncies respecte a l’any anterior. De fet, des del 2012, s’ha registrat una pujada del 238,2% de les denúncies: s'ha passat de les 225 del 2012 a les 761 de l’any passat. Segons la memòria policial, el 76% dels casos investigats s’han resolt amb la detenció o identificació dels autors dels fets.

Cargando
No hay anuncios

I això que, com admet la policia catalana, els casos que s'arriben a denunciar són només la punta de l'iceberg. Segons dades de l'Agència Europea de Drets Fonamentals, només un de cada 10 delictes d'odi s'arriben a denunciar. D'aquí que des de l'Oficina de Delictes d’Odi i Discriminació dels Mossos d’Esquadra s'estudiïn accions per ajudar a fer aflorar els casos que queden invisibilitzats. Una de les mesures és el nou model d'atestat policial específic en l'àmbit de l'odi i la discriminació: un procés que, amb la voluntat de facilitar i augmentar la qualitat dels atestats policials, incorpora informàticament les preguntes que ha de fer un instructor perquè la motivació discriminatòria quedi reflectida.

Pel que fa a les 984 víctimes dels fets denunciats, un 63,5% són homes i un 36,4% dones, i un 10% del total són menors d'edat. La xifra de víctimes menors d'edat, però, suposa una disminució respecte al 2022, ja que s'ha passat de les 109 d'aleshores a les 100 del 2023. L'altra cara de la moneda, però, té a veure amb l'altre grup de víctimes especialment vulnerables: el dels majors de 65 anys. Si el 2022 hi va haver 22 víctimes en aquesta franja d'edat, aquest 2023 n'hi ha hagut 42.