Seguretat

Els cursos de Desokupa per als vigilants de seguretat catalans no seran oficials

Interior assegura que l'empresa de desallotjaments no és un centre de formació homologat al registre

BarcelonaDesokupa podrà formar els vigilants de seguretat privada que treballen al metro de Barcelona, a Rodalies o als jutjats després d'assolir un acord de col·laboració amb ADN Sindical Seguretat i Serveis de Catalunya, un sindicat amb 1.200 treballadors afiliats. Ara bé, aquests cursos no seran oficials, no es consideraran una formació homologada i no s'inclouran en la cartilla professional dels vigilants de seguretat, segons ha pogut saber l'ARA. El motiu? Ni l'empresa Desokupa, ni cap de les seves derivades, estan inscrites en el registre del departament d'Interior com a centre de formació de personal de seguretat privada. Si bé la competència per establir els programes de formació d'aquests treballadors penja de l'Estat, el registre depèn de la Generalitat i fonts d'Interior confirmen que aquesta empresa no hi figura.

Ara bé, segons diuen fonts governamentals, com que els centres inscrits en el registre tenen com a professors personal acreditat pel ministeri de l'Interior, el fet que no sigui una formació homologada no impedeix que el sindicat ofereixi cursos de defensa personal als seus afiliats. "És un curs de formació policial complementari, no hi ha més misteri", va explicar a l'ARA el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Jacobo Rodríguez, el primer de l'Estat a tancar un acord amb Desokupa. També fonts d'Interior desmenteixen que Desokupa hagi rebut cap autorització com a empresa de seguretat privada i asseguren que no tenen constància que exerceixi aquestes funcions.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, la conselleria diu que en farà un seguiment per detectar possibles incompliments. "Els vigilants de seguretat privada estan sotmesos a la normativa de seguretat privada i als principis d’actuació que preveu aquesta normativa i, per tant, estan subjectes a control i a inspecció, i qualsevol conducta contrària a aquestes previsions podrà ser objecte de sanció", conclouen des d'Interior.

"L'autoritat s'ha perdut"

L'empresa Desokupa és coneguda per practicar desallotjaments al marge de les ordres judicials mitjançant tècniques intimidatòries i també violentes. Sense anar més lluny, a la seva pàgina web es defineixen com la "millor opció contra okupes i inquilins problemàtics". L'última polèmica la va encendre el SUP quan va arribar a un acord amb Desokupa per formar 30.000 agents de la Policia Nacional. Aleshores, la secretària general del SUP, Mónica Gracia, va assegurar que el moviment respon al fet que "hi ha una violència desmesurada i l'autoritat s'ha perdut". Des del mateix sindicat també van defensar que l'acord s'ha firmat amb Club Desokupa i desenvolupa una activitat que no té res a veure amb la desocupació d'habitatges. Tot i això, la cara visible i el propietari de totes dues companyies és Daniel Esteve, i el logotip també és el mateix. I l'endemà va arribar un nou acord polèmic, i a Catalunya: el del sindicat de vigilants de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

Davant la possibilitat que policies siguin formats per la controvertida empresa, el ministeri de l'Interior ha obert un expedient informatiu per analitzar aquest pacte. Amb aquest moviment, segons ha informat l'Estat, s'analitzarà la compatibilitat dels agents amb la formació extracurricular que rebran, ja que, igual que la dels vigilants catalans, no està homologada. Des de l'executiu espanyol també van deixar clar que l'acord no té "cap suport de la Direcció General de Policia". A l'espera que es resolgui l'expedient informatiu, Interior ha sol·licitat un informe a l'Advocacia de l'Estat per saber si el conveni amb Desokupa pot afectar les subvencions públiques que rep el sindicat policial i quin seria el procediment administratiu que caldria seguir per corregir les irregularitats que es puguin produir.