Successos

De Cuba a Sèrbia i de Grècia a Espanya: sis detinguts a Barcelona per l'entrada il·legal de migrants

Un grup va cobrar 10.000 euros a 67 ciutadans cubans per accedir a l'Estat

Passatgers a l'aeroport de Barajas, a Madrid.
ARA
07/12/2024
2 min

BarcelonaSortien des de Cuba cap a Sèrbia amb avió i després eren traslladats per carretera fins a Grècia, des d'on volaven a Espanya a canvi d'uns 10.000 euros. Almenys 67 ciutadans cubans han entrat il·legalment a l'estat espanyol, com a mínim, els últims dos anys fent servir documentació robada, segons una investigació de la Policia Nacional i l'Europol. La policia ha desarticulat un grup criminal que s'encarregava de facilitar l'accés de desenes de migrants a Espanya i n'ha detingut 36 membres arreu de l'Estat, sis dels quals a Barcelona. Entre ells hi ha els quatre líders de la trama, que ja han entrat a presó provisional. Vivien a Alacant i Màlaga, on guardaven 7.500 euros en efectiu i abundant material informàtic i documentació que els incriminava.

La investigació, dirigida pel jutjat central d'instrucció número 2 i impulsada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, es va engegar el gener del 2023 quan les autoritats alemanyes van informar de la detenció en un dels seus aeroports d'una ciutadana cubana procedent de Belgrad. Havia de volar cap a Madrid i portava un DNI espanyol robat. A partir d'aquesta informació, la policia va constatar l'existència d'un grup criminal especialitzat en el tràfic de ciutadans cubans fins a Espanya. Fins ara han acreditat 40 episodis d'afavoriment de la immigració il·legal amb aquest modus operandi.

El grup captava els ciutadans cubans al seu país d'origen i, a través d'una web que simulava ser una agència de viatges legal, els traslladava fins a Belgrad. Des de Sèrbia els migrants viatjaven per carretera fins a Grècia, travessant Macedònia del Nord, i eren allotjats durant el trajecte en cases de seguretat que controlava la trama. El trasllat el feien conductors pirates i guies coneguts com a coiots, que facilitaven creuar les frontereres de manera clandestina.

Sovint es posava en perill la vida dels migrants, perquè anaven amagats als maleters d'uns vehicles que circulaven a gran velocitat. A l'arribar a Grècia, l'organització facilitava als migrants documents espanyols, molts dels quals robats, que feien servir amb el mètode conegut com a look alike [el titular del DNI i el migrant s'assemblen físicament]. Amb aquesta documentació, aconseguien viatjar amb avió fins a Espanya.

Comptes a Bèlgica

Entre els 36 detinguts hi ha els quatre líders del grup. Dos s'encarregaven de la captació, l'obtenció de bitllets i la facilitació de les cartes d'invitació necessàries perquè els migrants accedissin a Sèrbia. Els altres dos dissenyaven la ruta terrestre entre Sèrbia i Grècia i lliuraven als migrants els DNI amb què volaven fent-se passar per ciutadans espanyols.

Per rebre els pagaments, van crear una xarxa de comptes bancaris a Bèlgica, alguns d'ells oberts utilitzant documentació falsa per dificultar una possible investigació. Els comptes ja han pogut ser localitzats, bloquejats i embargats gràcies als mecanismes de cooperació jurídica internacional.

Pel que fa a les 32 persones restants, els intermediaris entre l'organització i els migrants, la majoria han estat detingudes a Alacant (7), Barcelona (6), Las Palmas (4) i Santa Cruz de Tenerife (4). També se n'han identificat membres a Guipúscoa, les Balears, Madrid i Saragossa, entre més llocs.

stats