Relleu als Mossos
Successos28/09/2022

El lideratge als Mossos trontolla per diferències entre Estela i Sallent

El cap intenta tancar la crisi interna amb una carta al cos i Interior descarta fer canvis immediats

BarcelonaEl que s’havia pogut percebre els últims mesos, que els rols a la nova cúpula “coral” dels Mossos d’Esquadra havien generat recels entre els dos càrrecs principals, s’ha acabat materialitzant. La tensió es va fer evident dissabte, quan El País va publicar que el cap dels Mossos, el comissari en cap, Josep Maria Estela, havia exigit al departament d’Interior que cessés el seu número dos, el comissari Eduard Sallent. Un extrem que, segons Interior, no es va arribar a produir, malgrat que des del departament admeten les diferències entre Estela i Sallent. Ara Estela ha enviat un missatge intern al cos, que també s’ha difós als mitjans, per intentar tancar la crisi interna.

A la carta, el cap dels Mossos defensa els projectes que impulsen “des de la Prefectura [la cúpula] i des de les comissaries superiors”, que fan “de forma conjunta amb el departament d’Interior, com no pot ser d’una altra manera”. “Podeu estar segurs que sense el suport del conseller, del seu equip de treball i de la Prefectura no hauria pogut tirar endavant tots aquests projectes”, diu Estela. És el paràgraf que vol reconduir les especulacions d’un possible relleu al capdavant del cos, perquè afegeix que treballen “mantenint la governança interna”. Amb aquest missatge, segons fonts coneixedores, la intenció del comissari en cap és mostrar la seva confiança en el conseller i fins i tot en la cúpula malgrat el soroll dels últims dies. Vol continuar endavant mentre el suport sigui recíproc.

Cargando
No hay anuncios

El departament també veu la seva carta com la resposta per “tallar” el debat i el pols amb Sallent. A més, Interior descarta fer canvis immediats als Mossos perquè assegura que no té aquesta previsió “damunt la taula”. Fa només nou mesos, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va destituir el major, Josep Lluís Trapero, com a cap i va justificar l’aposta dient que es feia per “feminitzar” el cos, per afavorir-ne el “relleu generacional” i per “modernitzar-lo”. Una altra paraula que va repetir Elena va ser que la nova direcció operativa de la policia catalana seria “coral” perquè la Prefectura estava formada per Estela, Sallent i la intendenta Rosa Bosch. Les setmanes següents la cúpula també va comprar el missatge, però amb el pas del temps l’avinença es va esvair.

Cargando
No hay anuncios

Sallent, com a número dos, ha intentat marcar més perfil que Estela, que ha quedat en un segon pla tot i ocupar el lideratge. Les diferències no estan motivades per cap situació concreta; són per la falta de coincidència en les decisions. Els dos han volgut aplicar el seu criteri i una de les divisions l’ha provocada, segons fonts de l'entorn del cap del cos, la fermesa d’Estela per evitar ingerències polítiques. La potestat de nomenar el comissari en cap és del conseller d’Interior, que en la designació d’Estela va fer que la Prefectura passés a estar comandada per tres càrrecs. La tria de la intendenta Bosch es va associar a la seva proximitat amb Sallent. A més, Sallent havia estat comissari en cap quan un dels càrrecs polítics que continua a Interior –el director general de la policia, Pere Ferrer– formava part del gabinet de l’aleshores conseller Miquel Buch.

Interior parla de “perfils diferents” entre Estela i Sallent que no tenen la mateixa manera de treballar i que això “potser” ha causat friccions. El País va explicar que a principis d’estiu Estela havia demanat al departament que apartés Sallent, encara que oficialment Interior nega que la petició fos aquesta. La carta del comissari en cap permet guanyar un temps a Interior i evitar un trencament precipitat de la cúpula, malgrat que el relleu pot arribar igualment d'aquí a pocs mesos. Totes les fonts consultades reconeixen que hi haurà canvis per una promoció que està en marxa.

Cargando
No hay anuncios

A l’espera dels nous comissaris

De fet, quan es va presentar la direcció d’Estela i Sallent ja es va admetre que hi podria haver un nou canvi quan s’escollís la nova promoció de comissaris. Les sol·licituds per accedir-hi es podien presentar a principis d’estiu i s’acaba de publicar la llista de candidats, que no és pública, que faran l’entrevista per optar a aquesta categoria. Interior espera que les sis places tinguin una proporció “important” de dones –a diferència de la resta de rangs, no hi ha llocs reservats segons el gènere–. En l’anterior promoció, del 2019, entre els vuit nous comissaris només hi havia una dona.

Cargando
No hay anuncios

El 2019 Buch va donar els galons als nous comissaris i el mateix dia va nomenar un dels ascendits com a cap dels Mossos: Eduard Sallent, fins llavors intendent. Sallent va liderar el cos durant gairebé un any i mig, però quan l’Audiència Nacional va absoldre Trapero la tardor del 2020, l’aleshores conseller, Miquel Sàmper, va restituir el major al capdavant de la policia. Quan es pregunta a Interior si ara preveu repetir una “operació Sallent”, és a dir, nomenar un nou cap quan s’hagin escollit els nous comissaris, la resposta és que “no s’ha ni plantejat”.

Cargando
No hay anuncios

L’únic càrrec del departament que s’ha pronunciat públicament sobre la crisi interna als Mossos és el director, Pere Ferrer. Diumenge, en una entrevista a RAC1, Ferrer va reconèixer les diferències entre Estela i Sallent, si bé va defensar la “pluralitat de visions” perquè aporta un “resultat més interessant”. Va manifestar que tant ell com el conseller mantenen la confiança en Estela i la Prefectura “sencera”. L’endemà, a Catalunya Ràdio, Ferrer va rebaixar la crisi a un “safareig”. Es va limitar a reiterar que dins els equips hi pot haver “moments de tensió” perquè “prendre decisions és complicat”, tot i que va considerar que el debat havia de quedar “a l’àmbit intern”.

Ferrer també va mencionar el nou decret d’organització dels Mossos, que la cúpula va debatre fa tres mesos amb la resta dels comandaments. Però no se sap quan veurà la llum aquesta proposta, que ha de definir l’organigrama policial del futur.