Successos

Cop policial al tràfic d'haixix a Catalunya amb 30 detinguts

Els Mossos desarticulen un grup criminal molt actiu que estava relacionat amb la confiscació rècord de divendres al Maresme

3 min
Un dels detinguts durant l'operatiu policial a Manlleu.

BarcelonaEl tràfic d'haixix és una realitat a Catalunya i les narcollanxes fa temps que arriben a les costes catalanes i descarreguen fardells i fardells d'aquesta droga derivada de la marihuana que prové del Marroc. Catalunya no és el seu destí, sinó només el punt d'entrada a Europa per acabar-la transportant a altres països com França, Holanda o Alemanya, on el costo es paga més car. Conscients d'aquesta problemàtica, els Mossos d'Esquadra han intensificat el control de les costes i també dels grups criminals que hi ha darrere el tràfic, que va a l'alça. L'operatiu que han dut a terme aquest dimarts n'és una bona demostració: han detingut 30 persones –una de les xifres més altes dels últims anys– que formaven una banda altament especialitzada en el tràfic d'haixix. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, estan vinculades amb el desembarcament fallit de divendres passat a Arenys de Mar, quan els Mossos van recuperar vuit tones d'aquesta droga, un rècord inaudit. Hi havia ni més ni menys que 15 milions d'euros en haixix flotant al mar.

Tot apunta que fa temps que la policia anava darrere d'aquests traficants i la descàrrega del Maresme, on van trobar la droga i la llanxa però no els traficants, ha estat un dels detonants de l'operatiu. Segons fonts policials, era una banda molt activa i amb molta capacitat logística, a la qual s'imputen diversos desembarcaments com el d'Arenys. En total, en l'operatiu hi han participat més de 200 agents i la policia catalana hi ha pres part en col·laboració amb Vigilància Duanera. El grup criminal estava establert sobretot a Osona. De fet, s'han fet escorcolls a domicilis de Manlleu, Torelló i Sant Hipòlit de Voltregà. A Manlleu, una de les localitats més actives en el tràfic de drogues de la comarca, s'han fet vuit de les 30 detencions, segons fonts policials. També s'han fet entrades a Roses (Alt Empordà), Tàrrega (Urgell) i Puiggròs (Garrigues), però la banda es movia sobretot pel Maresme i la Costa Brava, on rebia la droga provinent del Marroc.

Dos agents dels Mossos durant el dispositiu policial a Manlleu.

Les vuit tones d'haixix interceptades aquest divendres a Arenys de Mar suposen un rècord dels últims anys, que supera el que es va registrar en un decomís l'any passat també al Maresme. Llavors l'embargament de droga es va fer al port de Mataró, on es van intervenir 5.500 quilograms. Ara fa 15 dies, la policia també va intervenir una descàrrega de quatre tones a l'Ametlla de Mar i van detenir els traficants.

Droga flotant

En el cas d'Arenys, els Mossos i Vigilància Duanera van trobar la droga, però els traficants van aconseguir fugir. Concretament, van tirar la droga a l'aigua, que va quedar flotant, i van marxar a tota velocitat. Les narcollanxes, que solen portar tres motors de fins a 120 km/h cadascun, superen els 100 km/h en alta mar, i això complica molt la tasca policial. De fet, el 2023 va ser un any de rècord pel que fa als decomisos d'haixix. Tal com va explicar l'ARA, se'n van confiscar un total de 17 tones, un 140% més que el 2022. Després d'uns anys de disminució del tràfic d'aquesta substància, fa uns anys que els contrabandistes d'haixix s'han reactivat a les costes catalanes per la pressió policial al sud d'Espanya.

stats