BarcelonaEl 2023 a Barcelona es van robar set motos cada dia, 2.587 en un any. Són pràcticament 200 més que les 2.397 robades el 2022, però el balanç de l'any passat continua lluny de l'època prepandèmica, quan es va arribar a 4.178 el 2018, segons les dades que va avançar l'ARA fa cinc mesos. Aquesta problemàtica fa temps que preocupa els Mossos d'Esquadra i ara fa 15 dies, el 16 de maig, van iniciar un operatiu per fer front al degoteig de robatoris: el dispositiu es diu Senda, en homenatge a la històrica marca catalana, i en un sol dia van detenir vuit persones, van recuperar 16 motos i van sancionar tres tallers mecànics.
"Estadísticament vam calcular que el mes que es roben més motos és el maig i el dia, un dijous", explica Jordi Almendros subinspector de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a Barcelona. El dia triat, doncs, va ser un dijous de maig i es va centrar en dos punts calents: on més motos es roben i on més s'estacionen les motos sostretes. L'Eixample és el districte amb més robatoris d'aquest tipus, sobretot en algunes zones concretes, com l'entorn de l'Hospital Clínic, de l'Hospital Sagrat Cor i de l'estació de Sants, precisa Almendros. I les motos que sostreuen en aquests punts a vegades les troben als barris del Carmel, de Sant Genís o al Besòs. En aquests punts les patrulles de la policia van revisant les matrícules de totes les motos aparcades.
Abans de tot, però, el subinspector avisa que cal diferenciar entre dos perfils de lladres: els que roben la moto per cometre un delicte (fugir d'un altre robatori, per exemple) i uns altres de més especialitzats que actuen en grup i pugen les motos en furgonetes que viatgen a tallers per desballestar-les. Després surten del país i acostumen a viatjar, sense retorn, al nord d'Àfrica. Almendros apunta que hi ha més robatoris d'aquesta segona classe i és en el si d'aquests grups criminals on els Mossos volen posar mà. En canvi, les motos que recuperen sol ser perquè els lladres les abandonen.
Intel·ligència policial
De les 2.587 motos robades el 2023, se'n van acabar recuperant 1.028. El balanç de l'any es va tancar amb 119 detinguts. Per entendre dispositius com el Senda hi ha un terme clau: "Intel·ligència policial", diu Almendros. És a dir, serveixen per enxampar lladres in fraganti i recuperar motos sostretes (en un dia en van recuperar 16, quan normalment la xifra ronda les tres motocicletes), però sobretot volen obtenir informació sobre els perfils dels detinguts, els contactes que poden tenir i de quins tallers s'ajuden per recol·locar el material robat. Per això el dispositiu el coordina la DIC i l'objectiu és que, amb el temps, cada cop es pugui afinar més on fer-los i en quines franges horàries.
Per districtes
En el període 2013-2022
El dispositiu Senda es va centrar en controls en punts estratègics, en què es paraven unes motos concretes. "No aturem Harley-Davidson", diu el subinspector, que afirma que les Scoopy 125 són, amb molta diferència, les motos més robades. I una marca i un model predominen: l'Honda SH 125. Tal com va explicar l'ARA, des del 2013 se n'han robat 9.498. Molt lluny, en segons posició hi ha les Honda SH 150, amb 1.228 sostraccions. I la majoria de les motos que els Mossos van detectar el 16 de maig com a robades eren d'aquests dos models. En total es van aturar 1.331 motocicletes i 16 havien sigut robades.
En paral·lel, els Mossos van inspeccionar alguns tallers sospitosos. Ja els tenen controlats i Almendros explica que són establiments que estan aliats amb els lladres, tant per revendre motos robades com per dividir-les en peces i acabar-les traient del país. Els escorcolls sobretot es van centrar a Nou Barris i es van aixecar tres actes administratives per infraccions. A més, dos treballadors no tenien el contracte de treball vigent.
Recomanacions
Aquestes són les principals recomanacions dels Mossos per evitar el robatori d'una moto:
- No hi deixeu res de valor a dins.
- Intenteu estacionar-la en llocs il·luminats.
- Valoreu instal·lar-hi sistemes de seguretat, alarma o localitzadors.
- Contacteu immediatament amb el 112 si veieu alguna actitud que us faci sospitar.
- En cas que us la trobeu forçada, no toqueu res i contacteu amb el 112.