Els consells que has de seguir per evitar una estafa digital
Canviar les contrasenyes, desconfiar dels wifi públics i desconnectar el Bluetooth són algunes de les recomanacions principals
BarcelonaSovint és inevitable, però des dels Mossos d'Esquadra i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomanen una sèrie de consells per evitar ser vulnerables a les ciberestafes.
-
Desconfiança
Els especialistes dels Mossos repeteixen un verb: desconfiar. Diuen que cal desconfiar de missatges que alerten d’urgències i fins i tot de les trucades. Recomanen penjar i trucar després, i sempre intentar fer verificacions. “Sentit comú”, repeteixen
-
Les contrasenyes, amb ç i ñ
Tenir una contrasenya segura és clau, i cal anar-les canviant. Els Mossos recomanen que tinguin més de vuit caràcters i combinin lletres, majúscules, símbols... I diuen que és bo que hi hagi una ç o una ñ, lletres que no estan a tots els teclats.
-
El rúter
Sovint és un codi quilomètric que costa molt de recordar, però la contrasenya del rúter és vulnerable i cal anar-la canviant, igual que el nom de l’aparell. Segons els Mossos, no és difícil endevinar una contrasenya de sèrie.
-
La pregunta de seguretat
Sobretot en el cas de les empreses i per evitar, per exemple, l’estafa del CEO, els Mossos recomanen acordar una pregunta de seguretat o una paraula clau que només coneguin els implicats. També recomanen anar canviant la paraula.
-
Les actualitzacions
Segons la policia catalana, molts atacs informàtics i intrusions arriben per vulnerabilitats del mateix sistema. Per això, recorden que és clau tenir sempre actualitzats en l’última versió els sistemes i les aplicacions.
-
Els QR i el Bluetooth
“Compte amb els codis QR” és una de les frases que repeteixen els Mossos d’Esquadra. També avisen que, sempre que no s’estigui fent servir, s’ha de tenir desactivat el Bluetooth de l’aparell.
-
Els wifi públics
Els Mossos recomanen evitar les xarxes i els wifi públics, i més si implica fer moviments amb dades confidencials, com una transferència bancària. “De la mateixa manera que tu hi estàs connectat, no saps qui més hi ha”, avisen.
-
Les compres
Des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerten que especialment per Nadal s’ha de revisar molt bé en quines webs es fan les compres, ja que els estafadors en copien de legítimes. Recomanen desconfiar de les ofertes.
-
El després
Si ha sigut inevitable i has acabat patint una estafa, els Mossos recomanen anul·lar el compte bancari i les targetes i també canviar totes les contrasenyes crítiques. També demanen que no s’esborrin les converses i que es denunciï.