Successos
Societat Successos 25/08/2023

Estabilitzat l'incendi d'Arbúcies que ha obligat a desallotjar 80 persones

També s'ha confinat un càmping i diverses masies disseminades

2 min

BarcelonaÉs una setmana especialment delicada pel que fa al risc d'incendi, amb el termòmetre marcant temperatures extremes i amb una sequera aguda que s'arrossega de fa molts mesos. Per això, el Govern manté un seguit de restriccions per evitar qualsevol espurna i, fins ara, no hi havia hagut cap foc rellevant. Aquest divendres, però, els Bombers de la Generalitat han treballat en dos incendis simultanis a la província de Girona: un a Arbúcies, als peus del Montseny, i un altre a Llançà, a l'Alt Empordà. Els dos ja estan estabilitzats. El que més ha preocupat ha sigut el de la Selva. Hi han treballat 38 dotacions dels Bombers, i ho han hagut de fer "amb contundència" perquè el foc "ha començat molt fort per l'estat de la vegetació", tal com ha apuntat Ferran Julià, cap d'intervenció. A les 18 h, quatre hores després que comencés, l'han donat per estabilitzat. El foc està a tocar de diverses urbanitzacions i la Policia Local ha desallotjat 80 persones per prevenció. Ara, la gran majoria de desallotjats ja són a casa seva, segons fonts municipals. El foc tampoc està lluny d'un càmping, que s'ha confinat, així com 13 masies disseminades.

El foc s'ha originat a les 14 h en un punt proper a la urbanització Can Pons, a tocar de la carretera GI-543, que, segons informa el Servei Català de Trànsit, es manté tallada. "El foc ha creuat la carretera molt ràpid", ha afirmat Julià. La prioritat ha sigut el flanc dret perquè el foc no avancés per un barranc. De moment, l'incendi afecta una superfície de 4,3 hectàrees, segons les dades provisionals dels Agents Rurals, i donant-lo per estabilitzats els Bombers esperen que es quedi aquí. Les tasques d'extinció seguiran tota la nit i demà, quan esperen controlar-lo. Tot i això, Julià ha avisat que hi ha "molta soca i vegetació acumulada" i portarà feina "refredar punts calents". Un altre dels elements que ha complicat la feina dels Bombers és l'orografia, molt escarpada.

Amb el pas de les hores han anat arribant les bones notícies: primer, a les 16 h, que la columna de l'incendi ja no creix després que el cap hagi coronat un petit turó i, després, a les 18 h, quan l'han estabilitzat. El principal risc del foc ha sigut la proximitat amb les masies i les urbanitzacions, tot i que els Bombers refermen que no afecta cap zona habitada. Els veïns, consultats per l'ARA, ho han observat amb "preocupació". Arbúcies, de fet, és una localitat amb diverses urbanitzacions envoltades de zones boscoses. Ara aquests boscos estan molt secs.

L'incendi s'ha originat en un punt proper a la carretera GI-543.

Aquesta zona es trobava en el nivell 2 sobre 3 de risc d'incendi, segons el mapa dels Agents Rurals. És el mateix nivell que hi ha a l'Alt Empordà, on aquest matí s'ha detectat un primer incendi. També està molt a prop d'una carretera, aquest cop la N-260, i hi treballen una desena de dotacions dels Bombers entre unitats terrestres i aèries que han aconseguit estabilitzar el foc una hora després que comencés a cremar. Mentre el foc de Llançà era principalment de vegetació (sobretot matolls), el d'Arbúcies és forestal.

stats