Successos

Cau un grup que estafava i s'apropiava de pisos de gent desesperadament endeutada

Els Mossos identifiquen 18 víctimes d'una organització liderada per un advocat ja condemnat per estafes similars

Natàlia Pinyol
i Natàlia Pinyol

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal format per 9 persones que s'apropiava d'immobles de persones d'edat avançada, amb deutes i sense coneixements financers. La investigació ha constatat almenys 18 víctimes a Catalunya i les Balears que haurien sigut estafades per aquesta organització, els membres de la qual estan acusats de pertinença a grup criminal, estafa, apropiació indeguda, blanqueig de capitals, falsificació de documentació pública i frau a la hisenda pública. El líder del grup és un advocat que ja va ser condemnat l'any passat per un cas de tràfic de drogues i que, segons ha pogut saber Efe, té un judici pendent per estafar desenes d'ancians i apropiar-se dels seus habitatges, enganyant-los amb productes financers com ara hipoteques inverses. Aquesta vegada, la policia el va detenir quan estava jugant un torneig de golf a Palma.

La investigació va començar a finals del 2022 arran d'una querella en un jutjat d'instrucció de Barcelona que els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Premià de Mar van rebre. Inicialment, van detenir quatre persones que s'havien apoderat de forma fraudulenta d'un pis d'una dona que havia mort sense hereus legítims. Un integrant del grup es va disfressar (perruca inclosa) de la finada per anar a la notaria i signar la documentació, que passava els poders a un testaferro.

Cargando
No hay anuncios

Aviat, però, la policia va detectar que no es tractava d'un únic cas, sinó que al darrere hi havia un entramat que s'apropiava d'immobles de persones amb deutes de manera reiterada. La xarxa ara desarticulada tenia el seu epicentre en un despatx d'advocats de Barcelona, que ostentava molta riquesa per semblar creïble i que buscava víctimes d'un mateix perfil: persones vulnerables, moltes d'elles ancianes, sense educació financera i que necessitaven diners amb urgència per la seva situació econòmica o que volien vendre's el pis, en molts casos desesperadament, perquè l'havien heretat amb deutes. Segons els Mossos, el líder del grup és una persona "narcisista, molt intel·ligent", i amb una gran capacitat per enganyar les víctimes, moltes de les quals no van denunciar perquè no eren conscients que havien estat estafades.

El modus operandi del grup començava amb la ubicació i captació de víctimes potencials, que acostumaven a ser persones amb deutes o amb necessitats econòmiques urgents. Ho feien amb el mètode de la "porta freda" (buscant presencialment pis a pis), o en subhastes. Després, els feien signar un contracte privat i els estafadors pagaven els deutes d’aquestes persones. A canvi, les víctimes atorgaven poders notarials sobre el seu habitatge als estafadors sense saber-ho amb l’excusa de poder fer el tràmit amb l’empresa que els cedia el crèdit.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta estratègia, els acusats podien realitzar un acte notarial de compravenda dels immobles entre ells mateixos fent servir empreses a nom de testaferros i posar-los a la venda o al mercat del lloguer. Fins i tot, els venien a tercers que no tenien res a veure amb l’entramat criminal i que volien adquirir un immoble legalment. En un dels pisos, la víctima va cobrar uns 50.000 euros, però la banda el va vendre per mig milió. Segons els Mossos, els ara detinguts van moure entre un i tres milions d'euros a l'any.

Un milió d'euros en deute

La majoria de les víctimes no eren conscients que els havien estafat i altres van ser expulsades dels seus pisos per part de la xarxa, però tampoc ho van denunciar. La situació econòmica dels afectats era tan desesperada i estaven tan agraïdes que fins i tot algunes van acceptar actuar com a testaferros a canvi d'una petita quantitat de diners.

Cargando
No hay anuncios

Els acusats acumulaven diferents comptes bancaris on feien arribar els diners perquè les víctimes paguessin els deutes. Treballaven amb empreses grans per tal de no cridar l’atenció fiscal i donar credibilitat a l'hora de demanar els crèdits als bancs, que després no acabarien retornant. De vegades, també contractaven assegurances per tenir diners per invertir en altres finalitats. Segons dades de l'Agència Tributària, que ha col·laborat en la investigació, el grup acumula un deute de gairebé 1 milió d'euros.

Les detencions a Catalunya s'han fet simultàniament a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vilafranca, mentre que a les Balears els arrestos han estat a Eivissa i Palma. A més, es van registrar diversos domicilis, on es van recollir un centenar d'indicis entre talonaris, escriptures, poders, contractes privats i documentació dels testaferros, a més a més de 6.500 euros en efectiu i la perruca feta servir en el cas que ho va destapar tot.