Bombers mobilitza tots els operatius per aturar mitja dotzena d'incendis simultanis

El foc més important, a Artesa de Segre, amenaça 20.000 hectàrees de la serra del Montsec

Les flames de l'incendi de Baldomar, a tocar dels camions dels Bombers.

BarcelonaAl matí es presentava la campanya d'incendis forestals, advertint que seria "difícil i llarga", al migdia començaven a cremar els primers focs i al vespre la situació ja estava tan desbordada que va caldre activar la fase M2 d'emergència i mobilitzar tot el personal operatiu lliure de servei. En poques hores s'ha pogut comprovar la duresa que vindrà les pròximes setmanes: Catalunya ha tingut mitja dotzena de focs simultanis per culpa d'una tempesta amb llamps però sense pluja. El de més envergadura, el d’Artesa de Segre, havia cremat més de 500 hectàrees de l’entitat municipal de Baldomar a les 20.30 i preocupa els bombers, que han hagut de recomanar el confinament de tres nuclis urbans i evacuar un càmping i una casa de colònies. Un canvi en la meteorologia ha complicat les tasques d'extinció i ha impedit que els bombers controlessin el flanc esquerre, que ara amenaça les 20.000 hectàrees del Montsec, segons ha advertit el delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Soler.

Diversos incendis actius en un dia
15 de juny del 2022

Rabós d’Empordà

Guixers

Castellar de la Ribera

Artesa de Segre

Foradada

La Morera

de Montsant

Corbera

d'Ebre

Situació meteorològica de perill molt alt

Situació meteorològica de perill

Rabós

d’Empordà

Guixers

Castellar de la Ribera

Artesa de Segre

Foradada

La Morera

de Montsant

Corbera

d'Ebre

Situació meteorològica

de perill molt alt

Situació meteorològica

de perill

Rabós

d’Empordà

Guixers

Castellar de la Ribera

Artesa de Segre

Foradada

La Morera

de Montsant

Situació meteorològica

de perill molt alt

Corbera

d'Ebre

Situació meteorològica

de perill

Els bombers no han pogut destinar tots els seus esforços a aquest foc perquè una crema agrícola a la Foradada, molt a prop d'Artesa, ha provocat un altre petit incendi, que aquest vespre ja estava estabilitzat. "Aquest és el primer de cinc dies d'una situació d'extrema sequera", ha recordat Soler, que ha demanat "extremar les precaucions". Una mica més al sud, a Corbera d'Ebre, s'ha declarat un altre incendi, que al vespre ja havia consumit unes 300 hectàrees (i n'amenaçava 8.000 més) i, a mesura que avançava una tempesta seca provinent de l'Aragó que ha deixat llamps, però no pluja, s'anaven encenent altres focus. "Hem passat d'una situació d'alerta a una d'emergència", ha advertit Soler. Els bombers van activar, per aquests dos incendis, la fase d'emergència 2. Els altres focs forestals que hi ha hagut aquesta tarda són el de Guixers, al Solsonès, que ja està estabilitzat; el de Castellar de la Ribera, a la mateixa comarca, que ha obligat a tallar la carretera C-26; el de Morera de Montsant, al Priorat, que està estabilitzat, i el de Rabós d’Empordà, que està extingit.

Davant d’aquesta situació, els bombers han activat el nivell 2, que obliga al personal operatiu lliure de servei a presentar-se al seu parc sempre que hi hagi vehicles disponibles. Soler ha explicat en una atenció als mitjans a la mitjanit que també s’està treballant perquè dues seccions de la Unitat Militar d'Emergències (UME) donin suport als bombers. “La prioritat passa per disposar del màxim defectius: tot el que pugui sumar per apagar els focs el més aviat possible serà benvingut”, ha afirmat.

Vídeo de l'incendi de Baldomar

El que preocupa més és l’incendi forestal de Baldomar, a Artesa de Segre. Fins a 60 dotacions dels Bombers, quatre de les quals aèries –n’hi ha arribat a haver nou–, treballen des del migdia per estabilitzar-lo. Els esforços es concentraven en els dos flancs del foc, que han generat una densa columna de fum, per evitar que s’obrin a la vall del Segre, i estan pendents de l’evolució del vent, que ha dirigit les flames cap a la muntanya. L’incendi ha començat en una carretera entre el nucli de la Clua i Baldomar. Segons els Bombers, cap nucli habitat està amenaçat i una vintena de veïns de la Clua han marxat “per pròpia voluntat”. D'altres s’han quedat a casa, i a l’església s’han confinat quatre persones. Els bombers, però, han fet tres evacuacions preventives en una casa de colònies on hi havia 40 nens; en un càmping, i a Os de Balaguer.

A Corbera d’Ebre, en canvi, són 46 les dotacions dels Bombers, sis de les quals aèries, que intenten estabilitzar l’incendi de terreny forestal que crema des de la tarda. Han desplegat una estratègia per ancorar les flames i evitar que s’acostin a les carreteres. El cap s’ha dirigit a uns conreus a peu de la TV-7333, on es preveu aturar l’avenç. El foc ha obligat a tallar aquesta carretera entre la Fatarella i Vilalba dels Arcs. A la mitjanit els bombers han aconseguit perimetrar les flames, però l'incendi no està del tot estabilitzat. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que segueix l’evolució dels focs d’Artesa de Segre i Corbera d’Ebre, que ha qualificat de “preocupants”.

Tuit del conseller d'Interior

Abans que es declaressin els incendis, Elena havia presentat la campanya d’estiu i havia advertit que s’encara “una de les campanyes més dures dels darrers anys”. Elena ha alertat que la persistència de les altes temperatures i de la sequedat per la manca de pluja fa “evident” el perill. El conseller ho ha argumentat amb les dades dels serveis que ja han fet aquest any els Bombers de la Generalitat per incendis de vegetació: en porten 2.748. És el rècord des del 2019, perquè des de l’1 de gener fins al 12 de juny de l’any passat van fer 2.272 serveis per focs de vegetació, el 2020 –el primer del covid– van ser 1.207 i el 2019 van sumar-ne 2.343. Els incendis de vegetació inclouen els urbans, els agrícoles i els forestals.

Si només es tenen en compte els forestals, aquest any ja hi ha hagut 285 focs d’aquest tipus a Catalunya que han cremat 607 hectàrees en menys de mig any, el registre més alt des del 2012 en el mateix període. El rècord de l’última dècada es deu al fet que al febrer un incendi va arrasar gairebé 400 hectàrees a Roses. Tanmateix, Elena ha afegit que nou de cada deu focs no cremen més de 10 hectàrees. “No hauríem de parlar de campanya d’estiu, perquè el risc d’incendis, a conseqüència del canvi climàtic, hi és tot l’any”, ha dit el conseller.

Un home observant l'incendi de Baldomar, a Artesa del Segre
Efectius dels bombers treballant per extingir el foc

Boscos “més estressats que mai”

El cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, ha avisat que els darrers anys s’ha acumulat més massa forestal i els boscos pateixen el canvi climàtic: “Estan més estressats que mai”. Això, segons Borrell, fa que els incendis “tinguin un comportament més ràpid i violent”, amb “molta velocitat i càrrega de foc”. Els Bombers els afronten de dues maneres. La primera és amb una estratègia defensiva, que ja s’aplica des de fa una dècada, en què l’actuació “no sempre és anar a atacar el foc perquè a vegades és anar a esperar-lo”, ha apuntat Borrell. La segona és la millora en l’organització del comandament operatiu: quan els incendis tenen certa envergadura “sempre s’estableix un pla d’acció”.

El conseller ha explicat que la campanya d’incendis d’aquest estiu comptarà amb més de 5.000 “servidors públics”. Segons Elena, a part de les noves promocions de bombers i agents rurals, s’han incorporat uns 500 professionals més “per afrontar amb més garanties” els focs. També hi participaran una quarantena de mitjans aeris dels diversos cossos de seguretat. “Ens hi juguem molt. Ve una campanya dura i hi hem posat tots els mitjans possibles”, ha conclòs Elena, que ha recordat que l’estiu de l’any passat ja va ser complicat pels incendis. El foc forestal més important va ser el de la Conca de Barberà i l’Anoia, que va cremar unes 1.700 hectàrees.

stats