Batlle: “Amb una Barcelona ordenada i endreçada, els delictes són més difícils”
L'Ajuntament crea "itineraris segurs" per tornar a casa a la nit a tres zones: Ciutat Vella, Marina-Almogàvers i Tuset
Barcelona"No encarem aquest estiu com una fatalitat que ens sotmetrà sense remei", diu el tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, que descarta que sigui com l'onzena plaga d'Egipte, encara que reconeix que les eleccions municipals d'aquí a un any "pesen". Però Batlle admet que és el primer estiu de recuperació de la normalitat després dels dos anys de pandèmia, fet que "comporta riscos", i fa una crida: "És una ciutat amb normes que s'han de respectar i fer respectar". En la presentació del dispositiu especial que farà la Guàrdia Urbana des de l'1 de juny fins al 5 de setembre, Batlle ha defensat que amb una Barcelona "ordenada i endreçada l'activitat delictiva és més difícil".
El tinent d'alcaldia reivindica "l'esperit dels anys olímpics" i que la ciutadania "col·labori amb la convivència". La primera mesura que ha enumerat Batlle del pla d'aquest estiu és la prevenció dels furts i la persecució dels multireincidents. Batlle celebra que s'estigui tramitant la modificació legislativa per castigar més els lladres multireincidents i urgeix que entri en vigor "amb la màxima celeritat". El fet és que, segons el cap de la Guàrdia Urbana, l'intendent major Pedro Velázquez, els delictes s'estan incrementant respecte a l'any passat, en "una xifra considerable" que no ha concretat, tot i que encara se situen "a una certa distància del 2019, abans del covid".
Per a Velázquez, la ciutat "és segura" però recomana als turistes que vigilin amb els descuits i que tinguin cura dels seus objectes personals. Barcelona està rebent molts visitants europeus, sobretot francesos i italians, així com espanyols que, de mitjana, són més joves que en anys anteriors. "Per això el torn de nit ens preocupa", diu. El dispositiu d'estiu de la Guàrdia Urbana tindrà 349 agents al dia dedicats a aquest operatiu, un 12% més que el 2021, i segons Velázquez hi haurà en total un miler d'agents diaris treballant. El torn de nit del dispositiu s'ha reforçat amb un 37% més de guàrdies urbans que l'any passat.
Pel que fa als botellons, Velázquez explica que des de Setmana Santa han vist un descens d'aquesta problemàtica i que s'estan vivint nits prou tranquil·les. "L'oci nocturn reglat està absorbint bona part de les persones que abans bevien alcohol al carrer", diu el cap de la Guàrdia Urbana. Malgrat això, Velázquez exemplifica que l'última nit han posat 70 denúncies a Ciutat Vella per botellons. "L'any passat es van desallotjar més de 600.000 persones per aquest motiu", recorda Batlle, que informa que aquest estiu es continuaran dissolent i també es tramitaran sancions: enguany ja han sumat 6.000 multes per botellons, 1.000 més que fa un any.
Itineraris segurs per tornar a casa
Una altra prioritat del pla estival són les violències sexuals i masclistes. Sobre això, s'han dissenyat uns itineraris segurs per tornar a casa de nit a tres àrees de Barcelona, que són el litoral a la zona de Ciutat Vella, a Marina-Almogàvers i a Tuset, la part alta. "La consigna de les patrulles és que estiguin pendents dels itineraris si no tenen un incident més urgent", diu Velázquez. El focus es posa en el trajecte que va dels locals d'oci nocturn a les parades de transport públic: "Fem saturació policial per donar més seguretat, especialment a les dones". Aquesta presència d'agents uniformats també vol contribuir, segons Velázquez, a la convivència i evitar la degradació de l'espai públic amb grafitis.
Per acabar, l'Ajuntament treballa per reduir l'horari de venda d'alcohol a les botigues de 24 hores: ara poden vendre'n fins a les 23 h, i volen que acabi a les 22 h, així com controlar que no en subministren a menors. També mantindrà l'ofensiva contra la venda ambulant, que per a Batlle "ha desaparegut", però que "no s'abaixarà la guàrdia malgrat la pressió que fan alguns per tornar-s'hi a instal·lar". A més, el consistori vol posar fi als bicitaxis: aquest any ja han sumat més de 1.000 denúncies. Són uns vehicles que la Guàrdia Urbana sanciona si els turistes que transporten diuen que han pagat pel servei, que és sense llicència. Aleshores porten els bicitaxis a un dipòsit tot i que es poden recuperar pagant una taxa, fet que vol evitar-se allargant el dipòsit mentre tramiten la multa.