Successos

Baixen els furts i els robatoris als carrers de Barcelona

La policia ha detingut 265 lladres multireincidents i Batlle admet que hi ha una “delinqüència enquistada de baixa intensitat”

4 min
Tres vigilants de seguretat del metro emportant-se un carterista en una de les zones d’intercanvi de la línia 5, una de les que acumulen més denúncies per furts.

BarcelonaQue et prenguin el mòbil o la cartera mentre passeges, compres o vas en metro és el delicte més comú a Barcelona. Els furts representen més de la meitat dels delictes que es denuncien a la ciutat, i només en la primera meitat de l'any n’hi ha hagut 47.521. És a dir, en mig any gairebé se n'han comès 11 cada hora. Amb tot, el nombre de sostraccions ha caigut un 5,1% en comparació amb el primer semestre de l’any passat, quan n’hi va haver 50.091. D'aquests, gairebé la majoria (40,3%) passen a la via pública, però també n'hi ha molts en establiments (30,8%) i als transports (24,4%). La tendència a la baixa també s'experimenta amb els robatoris amb violència o intimidació al carrer: les dades presentades aquest dijous per l'Ajuntament de Barcelona i el departament d'Interior constaten una davallada del 8%.

Furts a Barcelona

Per al tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, el descens en les dades delictives genera “un cert optimisme, un horitzó d’esperança” després que l'any 2019 s'assolís un pic de furts (66.998). Respecte a fa cinc anys, ara s'estan denunciant un 32% menys d'aquests robatoris. La pandèmia i el confinament van reduir a mínims les sostraccions (24.403), però les xifres van tornar a remuntar un cop les mesures per contenir el virus van decaure. Segons dades d'Interior, aquests delictes van créixer progressivament fins a l'any passat, quan es van cometre 50.091 furts, i enguany és el primer cop en l'última dècada que es registren menys de 48.000 furts, excloent els anys de pandèmia, quan pràcticament no es feia vida al carrer. "Tot i això, tenim una delinqüència enquistada en el que eufemísticament es diuen delictes de baixa intensitat", ha reconegut Batlle.

En aquest sentit, tant els Mossos d'Esquadra com la Guàrdia Urbana continuen tenint entre els seus objectius combatre la multireincidència. Ara mateix, a Barcelona hi ha 265 persones “catalogades com a delinqüents multidetinguts”, és a dir, que són arrestats per cometre reiteradament els mateixos delictes. Entre tots, sumen 4.676 delictes, principalment furts i robatoris. Els cossos policials han informat que els cinc més actius sumen un total de 274 antecedents.

Batlle ha explicat que la problemàtica ha generat “unanimitat absoluta” en la reunió de la junta de seguretat, on també hi havia representants de la judicatura i la Fiscalia, en la necessitat d’encarar aquesta situació que ha despertat reiterades reclamacions de canvis legals. Per exemple, endurir les penes per furts i que comportin presó quan són repetits. “El mateix alcalde ha manifestat que està disposat a posar-se al capdavant de la petició”, ha afirmat el socialista. 

Més agents que mai

De moment, les detencions a la capital catalana han crescut un 9,1%. Tant els Mossos com la Guàrdia Urbana atribueixen la millora de les xifres de delictes a la “intel·ligència policial” i “el disseny acurat de dispositius focalitzats”. Això, asseguren, també ha contribuït a rebaixar la sensació d’inseguretat de la ciutadania. De fet, aquest neguit s’ha reduït lleugerament per primera vegada en quatre anys, si bé continua sent la principal preocupació dels barcelonins. Batlle ha apuntat que aquesta opinió dels veïns els preocupa, i s’ha compromès a revertir-ho.

Al plantejar-se-li si la Copa Amèrica de vela pot augmentar l’activitat d’aquests lladres multireincidents, o fins i tot atraure’n d'altres un cop acabin els Jocs Olímpics de París, Batlle ha afirmat que els cossos de seguretat estan preparats. “Sempre hi ha un oportunista que pot intentar fer el seu agost al voltant d’aquest esdeveniment, però estem en condicions d’afrontar-ho”, ha afirmat. Durant la mateixa roda de premsa, el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha recordat que abans que comenci la Copa Amèrica es destinaran a Barcelona 400 mossos més, que tot just hauran acabat la seva formació. “Avui dia ja tenim la dotació més gran de mossos que ha tingut mai Barcelona, i la reforcem amb aquesta injecció de nous agents”, ha afegit.

A més del descens de furts, que són el delicte més freqüent, també ha caigut lleugerament (-0,5%) el total de delictes a la ciutat respecte al primer semestre de l'any passat. “Són resultats modestos, però estem en bon camí”, ha valorat Ferrer. Ara bé, la millora no arriba a revertir la pujada del 8,6% que van fer el 2023. Ferrer ho ha atribuït al fet que, mentre que baixen els delictes contra el patrimoni, pugen les amenaces, les lesions i els maltractaments.

Denúncies per agressió sexual

Entre les dades que s'han compartit a la Junta de Seguretat també destaca el descens en les denúncies d'agressions sexuals, amb un 2,5% menys respecte al mateix període de l'any passat. El director dels Mossos ha reivindicat el pla específic per prevenir aquests delictes en entorns d’oci nocturn: "No és casual perquè la tasca preventiva i de patrullatge dirigit a prevenir aquesta tipologia de delicte ha augmentat".

Ara bé, bona part dels fets que es denuncien en l'àmbit de les violències sexuals es produeixen en un entorn proper, que en moltes ocasions la víctima considera segur, per part d'autors coneguts ja sigui en l'àmbit de la parella, exparella, familiar o l'entorn de la víctima o del seu cercle. En canvi, les denúncies per violència de gènere i domèstica han pujat un 5% i un 10,4%, respectivament.

Ferrer també ha justificat que el repunt del 10% en delictes relacionats amb les drogues respon a un augment de la pressió policial, i ha recordat que aquest any s’han desmantellat 84 punts de venda. Ara per ara, els cossos policials consideren els narcopisos com un problema “residual” a Barcelona, i creuen que actualment només n’hi ha vuit d'actius, tots a Ciutat Vella.

stats