Crisi a les presons

El risc d'un nou bloqueig tensa les presons: els sindicats plantaran Justícia

Ubasart tanca files amb el seu equip tot i les demandes de dimissions

3 min
Protestes davant la presó de Mas d'Enric al Catllar per l'assassinat de la cuinera.

BarcelonaLa treva que els funcionaris de presons han donat aquest diumenge als centres penitenciaris es tornarà a posar a prova aquest dilluns. Després d’aixecar dissabte al vespre el bloqueig de Quatre Camins i Wad-Ras per permetre que diumenge les visites als interns es poguessin dur a terme amb normalitat, els sindicats ja van alertar que la seva intenció era recuperar les protestes aquest mateix dilluns. Aquest matí, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, els ha avisat que la situació viscuda a les portes de les presons “no es pot repetir” i els ha instat a seure a la taula de negociació. Si no, ha alertat, “tots els escenaris estan sobre la taula”. També el d’una intervenció dels Mossos i el d’una denúncia per vulneració de drets dels presos.

Per evitar arribar a aquest extrem i en un intent de reconduir la crisi, el departament ha citat els representants sindicals dels funcionaris de presó a una reunió aquest dilluns al matí. En un gest cap als treballadors, que havien demanat nous interlocutors, en la reunió no hi seran ni la consellera, Gemma Ubasart, ni el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. Els representants de l’Administració seran el Secretari General del Departament de Justícia, Jordi Martinoy, la secretària d’administració i funció pública, Alícia Corral, i el director general d’afers penitenciaris, José Maria Montero.Tanmateix, els sindicats ja han anunciat que no hi assistiran. El pols, doncs, es manté.

Tot i acceptar apartar-se de la reunió amb els sindicats, Ubasart ha tancat files amb el seu equip i ha tornat a descartar dimissions. Especialment taxativa s'ha mostrat en la defensa d’Amand Calderó, de qui els sindicats i els treballadors mobilitzats han demanat insistentment el cap aquests dies. Aquest mateix diumenge, el portaveu d’UGT, sindicat majoritari a les presons, ha insistit en declaracions a RAC1 a dir que sense aquesta destitució no hi ha negociació possible, i ha apuntat que si se’l mantenia en el càrrec era perquè va ser ell qui va gestionar els graus penitenciaris dels presos polítics quan van estar a Catalunya.

Ubasart, però, ha sigut taxativa i ha refermat Calderó en el seu càrrec. “És la millor persona que podem tenir al capdavant del sistema i de la gestió d’aquesta crisi”, ha subratllat, i ha explicat que el secretari va començar la seva tasca a presons el 1984 com a voluntari i ha dit que porta tota una vida construint el model penitenciari català. Entre els seus èxits, Ubasart ha situat el tancament de la Model i la gestió de les presons durant la pandèmia ara fa quatre anys.

De la mateixa manera, Calderó ha sortit en defensa del director de la presó de Quatre Camins, Domingo Estepa, un altre càrrec assenyalat pels funcionaris els últims dies. Calderó ha dit que Estepa és un “excel·lent” professional que porta anys com a director de presons sent “valorat per la plantilla”.

El Síndic ho investiga

Qui ha obert dues actuacions d’ofici relacionades amb els esdeveniments dels darrers dies a les presons catalanes és el Síndic de Greuges, segons va avançar El Periódico. La primera amb relació a la mort d’una cuinera a la presó de Mas d’Enric dimecres passat a mans d’un pres. El Síndic vol aclarir si el pres estava en el recurs més adequat, tenint en compte que tenia accés a ganivets. D’altra banda, ha obert una segona actuació amb relació a les agressions que haurien patit funcionaris de la presó de Quatre Camins aquesta setmana.

stats