Seguretat

Les armes blanques confiscades gairebé es doblen en cinc anys

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès 361 ferits per punyalades i ganivetades

Imatge d'arxiu d'armes blanques confiscades

BarcelonaL'ús d'armes blanques augmenta a Catalunya i cada cop està més estès. Només en l'última setmana han transcendit més d'una desena de delictes en què hi havia involucrat un ganivet d'alguna mena, com ara l'apunyalament al pare de Lamine Yamal, l'assassinat d'un pescador a Arenys de Mar o la baralla tumultuària al Parc de la Barceloneta que va acabar amb un ferit greu. Un exemple clar d'aquesta pujada el trobem en el nombre d'armes decomissades pels Mossos d'Esquadra en els últims cinc anys, que ha crescut gairebé un 90%: l'any passat se'n van confiscar 9.180, mentre que el 2019 n'havien requisat 4.899. Des de principi d'any, a més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 361 incidents per arma blanca. "Se n'està estenent l'ús perquè són fàcils d'aconseguir i més econòmiques que les armes de foc. Fins ara, a més, la policia no les controlava tant", explica Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB) expert en psicologia de la violència i criminologia.

Des de principis d'estiu aquesta situació preocupa als Mossos d'Esquadra, que adverteixen que un 42% dels homicidis aquest 2024 han sigut amb un instrument d'aquestes característiques. El comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, va reconèixer a principis de juliol que durant aquests mesos farien més controls per evitar la presència d'armes blanques, ja que n'havien detectat un augment en espais d'oci i en la via pública. De fet, tres de cada quatre armes requisades pels Mossos són al carrer. Les més habituals són ganivets, punyals, navalles, matxets i, fins i tot, arpons de pesca submarina. Ara bé, n'hi ha de molts altres tipus, ja que una ampolla de vidre trencada també es pot considerar una arma blanca, depenent del context, apunten fonts de la policia.

En els últims dos anys el SEM ha atès més d'un miler d'incidents amb arma blanca a Catalunya: 554 el 2022 i 575 el 2023. Per a Andrés, que augmentin aquestes dades, així com el nombre d'armes decomissades, no vol dir que hi hagi un increment de l'activitat delictiva, però sí de la gravetat dels fets. En baralles en què hi ha ganivets, per exemple, els implicats poden quedar molt més malferits i fins i tot morir, i sempre cal l'atenció del servei d'emergències, que fa que els fets siguin més visibles i notoris.

Armes blanques requisades
Evolució en nombres des del 2019

Una "moda" entre els joves

Segons Andrés, aquest tipus d'eina delictiva està molt més ben considerada ara que vint anys enrere. Creu que hi ha una "moda" creixent entre els joves i que el seu ús forma part d'un signe d'identitat d'una generació, i quan la porten a sobre i l'ensenyen reafirmen el seu rol social. "Hi ha hagut un canvi cultural en el món de la delinqüència", diu el catedràtic, que insisteix que són molt més accessibles que les armes de foc, estan menys controlades i n'hi ha de molts tipus. Ara bé, aclareix que tots aquests fenòmens són passatgers i que l'ús d'armes blanques no ha de tenir una escalada infinita, sobretot si arriben altres elements de control com sancions més contundents i la instal·lació de detectors de metalls en espais com ara instituts i locals d'oci.

Un altre element que influeix en l'augment dels delictes amb arma blanca és l'estiu. Andrés assegura que l'arribada de milions de turistes durant l'època estival "estimula els interessos" dels lladres, per exemple. Segons dades dels Mossos d'Esquadra, el 42% de les armes decomissades s'han utilitzat per amenaces, el 25% per lesions i el 13% per robatoris amb violència. A més, el catedràtic afirma que en època estival hi ha més festes i el consum d'alcohol fa que hi hagi més incidències amb armes blanques.

Els discursos d'odi de l'extrema dreta sovint relacionen l'increment de la delinqüència amb la immigració i la multiculturalitat de la societat actual. Andrés remarca que l'ús d'armes blanques no és propi de cap cultura ni està relacionat amb cap ètnia en concret, i defensa que "aquesta associació és falsa". "Qualsevol delinqüent juvenil, sigui d'origen espanyol, musulmà o llatinoamericà, utilitza aquestes armes perquè són fàcils d'aconseguir a Espanya, que és on viuen", defensa el catedràtic.

Més controls

Sallent va anunciar a principis d'estiu un Pla de Seguretat Integral per fer front als principals reptes de seguretat. En aquest sentit, fonts de la policia catalana expliquen que la voluntat de la mesura era potenciar la proximitat i els controls policials en zones de risc per millorar la capacitat de reacció del cos, però sobretot la prevenció. Així doncs, els Mossos han reforçat la presència de les unitats d'ordre públic, de la BRIMO i de l'ARRO durant les nits i estan fent més controls estàtics i filtres per evitar la presència d'armes blanques i de foc.

Pel que fa a Barcelona, el tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, també ha defensat que cal continuar fent controls d'armes blanques i fins i tot incrementar-los quan hi ha grans festes o esdeveniments, com pot ser la Mercè. En una entrevista a l'ACN, Batlle afirmava que no es pot "acceptar que la gent surti de festa amb una navalla a la butxaca", si bé reconeixia que estan a l'abast de tothom i feia una crida a la "consciència ciutadana" perquè no s'utilitzin com a objecte d'agressió.

stats