Aquesta és la ciutat catalana on creixen més els delictes
El Prat continua liderant el rànquing, tot i que la meitat dels fets provenen de l'aeroport
BarcelonaEl Prat de Llobregat continua sent la ciutat catalana on creixen més els delictes, segons el balanç de criminalitat del ministeri de l'Interior corresponent al segon trimestre del 2024. Concretament, els delictes creixen un 55,7%: de 3.900 el primer trimestre del 2023 a gairebé 6.000 el mateix període del 2024. L'augment no és una novetat (ja lideraven el rànquing del primer trimestre i fa anys que ho fan) i des del consistori sempre assenyalen el mateix detonant: el ministeri suma els delictes comesos a l'aeroport del Prat a la totalitat dels registrats al municipi, i això fa que la xifra creixi molt. Encara més en un context d'augment sostingut de delictes a l'aeroport, ja que tal com va explicar l'ARA els robatoris s'han multiplicat per deu en una dècada. Això també explica que a la ciutat del Prat els delictes que pugen més siguin contra el patrimoni: gairebé s'han doblat les sostraccions de vehicles i creixen un 76% els furts. L'Ajuntament, que fa temps que demana al ministeri aïllar la variable de l'aeroport, calcula que si s'acabés fent els delictes a la ciutat es reduirien a la meitat.
Per tant, el lideratge en negatiu del Prat d'aquest rànquing té un asterisc i la segona posició l'ocupa Ripollet, on creixen un 44,4% els delictes. De fet, el primer trimestre d'enguany aquesta ciutat de 38.000 habitants del Vallès Occidental també era la segona en què més pujaven els delictes. A Ripollet han passat de 500 delictes el segon trimestre del 2023 a 732 el mateix període del 2024. Sobretot, pugen els furts (+42%) i els robatoris amb força a domicilis (+46,9%). La tercera posició del rànquing l'ocupa Manlleu, a Osona, amb un augment del 41,8%, seguit de Palafrugell (+39%) i Salou (+22,2%). El rànquing en positiu (allà on es redueixen més els delictes) el lidera Banyoles, amb una baixada del 27%, seguit d'Esparreguera (-20,4%) i Viladecans (-12,1%). En canvi, a Barcelona ciutat els delictes es queden pràcticament igual: passen de 80.708 a 79.777.
Fotografia catalana
El resum de Catalunya és pràcticament igual que el de Barcelona, ja que de l'any 2023 al 2024 la fotografia no ha variat gaire. Han crescut un 2,9% els delictes. Hi ha pujades destacades, com l'augment d'un 14,5% dels delictes que es cometen online (una dinàmica habitual els últims anys), l'increment d'un 11% del tràfic de drogues (de nou, un dels delictes que puja de forma sostinguda els darrers temps) o la pujada d'un 15,7% de les temptatives d'homicidi i assassinat, una dada estrictament lligada a l'augment de la proliferació d'armes blanques. Però també hi ha descensos, com un 7% menys de robatoris amb força a domicilis.
En la globalitat de l'Estat, Catalunya se situa a la catorzena posició de vint territoris pel que fa a delictes. On més creixen és a l'Aragó, amb un 8,3% més, i on més baixen a Ceuta, amb un descens del 3,4%. A l'Aragó, aquest augment s'explica sobretot per una pujada del 23% dels robatoris amb violència i intimidació i del 15% dels furts.