Alliberen dos homes esclavitzats com a pidolaires a Barcelona
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana detenen els dos membres d’un clan familiar que els explotava
BarcelonaEls obligaven a pidolar tot el dia, des que sortia el sol fins que es feia fosc, sense menjar, sota la pluja o el fred. Els portaven al maleter del cotxe i al final del dia els recollien i se’ls emportaven al campament on els tenien, els donaven alcohol, els buidaven les butxaques i els obligaven a dormir al ras, fent-se les necessitats a sobre. I l’endemà, igual, "com si fossin només objectes que els donen un rendiment". Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut els caps d’un clan familiar que vivia a costa d’esclavitzar dos ancians amb deficiències físiques als quals obligaven a demanar pel carrer.
El clan, que també es dedicava a la recollida de ferralla, seleccionava al seu país d'origen persones grans, amb deficiències visibles, i els portaven cap a Barcelona amb la promesa d’una vida millor. Un cop aquí, però, els transformaven en alcohòlics i els tractaven com a mercaderies, fins a convertir-los en un dels trastos més que acumulaven a la barraca on vivien, seguint la màxima que "com més pena donés aquella persona, més rendiments els reportaria", ha explicat des de la Guàrdia Urbana Josep Forca, que ha detallat que a un dels ancians, que patia cataractes i anava coix, el portaven a pidolar disfressat de Pare Noel.
Els agents van tenir coneixement de la situació dels dos homes a través de la denúncia d'uns veïns. Primer van intentar treballar amb les víctimes perquè elles mateixes accedissin a anar als serveis socials, però la dependència que havien adquirit respecte dels seus explotadors era tan gran que no s'atrevien a parlar-ne malament. "Tenien un guió molt fet i quan els preguntaves t'explicaven que havien arribat a Barcelona del no-res o que donaven els diners a familiars i després tornaven amb ells", ha explicat Forca. Finalment, han aconseguit que un dels homes accepti l'ajuda i esperen que amb el temps s'atreveixi a denunciar els líders del clan. Un dels investigadors dels Mossos en l'operatiu, David Anera, ha explicat que una de les dificultats d'aquests casos és que sense la denúncia de les víctimes les investigacions "difícilment" poden prosperar i arribar a jutjar-se.
El precedent
Precisament la manca de denúncies respecte de la xarxa d'explotadors és el que fa que molts casos caiguin en un sac buit. Recentment, però, l'Audiència de Barcelona ha condemnat a 16 anys de presó dos membres d'un altre clan que explotava un altre sensesostre a la zona dels Jardinets de Gràcia de Barcelona, el 2018. La investigació la va portar la mateixa unitat dels Mossos i la Guàrdia Urbana que ara ha desmantellat aquest segon clan. En aquell cas, obligaven la víctima a dormir al carrer i li feien entregar tots els diners que recollia. La seva situació era tan precària que li van haver d'amputar una cama a causa d'una infecció. Només llavors va decidir denunciar els seus captors, que han acabat entre reixes.
De moment, una de les víctimes del cas més recent continua protegit en un recurs social, del qual ni tan sols els Mossos coneixen la ubicació, per preservar la seva seguretat. De fet, Anera ha explicat que els dos arrestats, que han quedat en llibertat amb càrrecs, i la resta del clan han intentat localitzar-lo sense èxit. Fins i tot s'han presentat a comissaria fent veure que es tractava del seu avi i que estaven amoïnats perquè feia temps que no el localitzaven. L'altre home alliberat ha rebutjat l'ajuda social, però no es té constància que de moment hagi retornat amb el clan, que continua actiu però ha canviat d'ubicació i ara viu en un pis ocupat. La policia els manté vigilats, per si detectessin que estan captant noves víctimes. "Aquest grup no pararà mai si no hi ha una condemna", ha assegurat Anera.