Alerta per la calor: s'avança la temporada d'incendis

Els Bombers fan el doble de serveis del que és habitual i Interior demana prudència

Barcelona“Un missatge de prudència. Aquest cap de setmana algunes zones del país vorejaran els 40 graus. Això implica més risc d’incendis”. És el que ha dit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, un mes abans que comenci l’estiu. Quan encara no ha acabat el maig, Elena ha advertit que la temporada d’incendis forestals “no és qüestió de l’estiu” perquè el perill es manté “tot l’any” pel canvi climàtic i altres factors.

La calor desbocada ja s’ha notat en les actuacions dels Bombers de la Generalitat: han fet el doble de serveis per focs de vegetació i agrícoles del que és habitual en aquesta època. Segons Elena, aquest any els Bombers també han sumat més de 2.200 intervencions per incendis de vegetació, un 30% més que el mateix període de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

La subinspectora dels Bombers Marta Miralles, que treballa al Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), explica a l’ARA que els últims dies han atès entre una trentena i una quarantena d’incendis forestals diaris per la calor: en una única jornada han tingut un pic de 47 focs que sobresurt de les dades de l'última dècada a Catalunya. “Cada cop és més habitual que la campanya d’estiu s’avanci amb uns incendis ràpids. És un canvi gradual que està arribant i que és palpable”, diu Miralles. La calor del maig fa que l’estiu es presenti abans d’hora perquè l’herba i el matollar s’assequen a un ritme accelerat.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, el cap dels Agents Rurals, l’inspector en cap Antoni Mur, puntualitza a l’ARA que, tot i l’excepcionalitat dels últims dies per la calor, la mitjana d’incendis d’aquest any s’havia mantingut en la mitjana. Fins al 15 de maig, abans que s’accentués l’episodi de calor, s’havien produït 190 incendis forestals que han cremat 535 hectàrees. Són unes dades que no difereixen gaire de la mitjana acumulada des del 2005 en el mateix període de temps, que és de 188 focs i 595 hectàrees cremades.

Falta de pluja des de fa dos anys

Malgrat que, vist en conjunt, de moment el 2022 no sembla excepcional, Mur admet que l’arrencada de l’any també va ser complicada perquè al febrer es van produir una vuitantena d’incendis forestals. El més important va ser el de Roses, que va afectar unes 400 hectàrees. La pluja del març va ajudar a frenar el risc de focs, però no va ser prou per capgirar el dèficit de precipitació en algunes zones de Catalunya. Segons Mur, la Catalunya Central, les Terres de Ponent i els Prepirineus arrosseguen uns dos anys de sequera, amb un 50% menys de pluja del que és habitual.

Cargando
No hay anuncios

El cap dels Agents Rurals avisa que amb la precipitació que ha deixat fins ara aquesta primavera no s’ha recuperat la falta de pluja. Per això, Mur mostra “preocupació” per l’escenari que quedarà després de l’actual episodi de calor, que provocarà que l’herba i el matollar s’assequin. Parla d’un “risc estructural” per l’estat de la vegetació que pot propiciar incendis que es propaguen ràpid. La subinspectora dels Bombers apunta que la sequera també pot repercutir en la intensitat dels focs, que aleshores “són capaços de canviar l’atmosfera”.

Miralles defineix com a “extremadament altes” i “anòmales” les temperatures d’aquest maig, que poden arribar a situar-se més de 10 graus per sobre de la mitjana. Diu que aquest cap de setmana és “particularment complicat”. Aquest divendres els Bombers han hagut de mobilitzar vuit dotacions terrestres, un helicòpter i dos hidroavions per extingir un incendi de vegetació a Cervelló, al Baix Llobregat, així com cinc dotacions terrestres en un altre foc a Rubí que ha obligat a tallar la circulació a la línia de trens de FGC.

Cargando
No hay anuncios

Restriccions en algunes zones

Elena ha aprofitat per recordar que l’origen de nou de cada deu incendis és per la intervenció de persones: “Hem de ser conscients que la preservació de la natura depèn del comportament de cadascú de nosaltres”. Davant l’episodi de calor, el conseller d’Interior ha explicat que “s’han reordenat” els efectius dels Bombers, els Agents Rurals i Protecció Civil per prioritzar i reforçar les zones de més risc.

Cargando
No hay anuncios

També s’han restringit les autoritzacions de cremes a set comarques de la Catalunya Central i les Terres de Ponent: el Solsonès, l’Alt Urgell, les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Segrià i l’Urgell. Unes restriccions que es plantegen ampliar a dues comarques més, el Bages i l’Anoia. Fins ara s’han suspès més de 3.000 cremes que generaven perill. Es demana evitar els boscos de ribera per l’acumulació de borrissol, que és molt inflamable.